REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Edificiului Roman cu Mozaic va fi reabilitat cu vin şi pâine

Edificiului Roman cu Mozaic va fi reabilitat cu vin şi pâine

Replica API 20 mai 2011 | 00:00 119

Începe Zona Peninsulară să-şi schimbe "faţa"?

Începe Zona Peninsulară să-şi schimbe "faţa"?

Proiectul de reabilitare a Edificiului Roman cu Mozaic din Portul Tomis prinde contur, cel puţin aşa spune reprezentantul SC Groove Hour, Dan Firigioiu. Potrivit acestuia, zona, care a fost lăsată atâta amar de vreme în paragină, are nevoie de o investiţie care se ridică la suma de 923.000 de euro doar pentru restaurarea artistică a edificiului roman, monument istoric care atestă prezenţa romanilor în portul Tomis, după încheierea procesului de colonizare.

Planurile reabilitării edificiului nu sunt chiar o noutate, ba chiar s-ar fi dorit demararea lucrărilor încă din 2010. Însă, de atunci şi până acum, investitorii de la SC Groove Hour SRL spun că s-au încurcat ba în obţinerea avizelor, ba în lipsa banilor. Dan Firigioiu spune că în sfârşit a găsit soluţia prin care va pune proiectul pe picioare. În parteneriat cu Domeniile Ostrov, va lansa pe piaţă un nou sortiment de vin pe care urmează să îl comercializeze în supermarketuri. Vinul va avea un nume sugestiv şi va fi prezentat ca un vin ca cel care se producea pe vremea romanilor, la fel şi "pâinea romană", care urmează să fie vândută în parteneriat cu SC Dobrogea SA. Din profitul obţinut din comercializarea pâinii şi a vinului, Firigioiu spune că va reabilita Edificiul Roman cu Mozaic. Despre valoarea istorică a colţului de istorie, Ioana Brătulescu, ghidul turistic de la Edificiul Roman cu Mozaic, ne-a declarat: "Pe locul Edificiului Roman cu Mozaic, romanii stabiliţi în Portul Tomis construiseră o piaţă unde făceau comerţ cu vin, miere şi răşină. Se întâmpla în perioada procesului de colonizare, pe undeva prin secolul IV-V Î.Hr.". Potrivit directorului societăţii Groove Hour, când proiectul său va fi gata, în incinta Edificiului Roman cu Mozaic vor funcţiona spaţii de arheologie experimentală, unde copiii vor învăţa să facă săpun "ca pe vremea romanilor", spaţii unde se vor confecţiona sandale romane, pe care turiştii sau locuitorii din Constanţa vor putea să le şi achiziţioneze. Va exista, de asemenea, şi un spaţiu de proiecţie, unde turiştilor vor viziona imagini despre cum era viaţa în acea perioadă. Cu toate că planurile sună bine, Dan Firigioiu lasă de înţeles că până la reabilitarea efectivă a Edificiului Roman cu Mozaic e cale lungă: "Până în prezent, am obţinut avizul de reabilitare a edificiului. Doar restaurarea artistică a Edificiului Roman cu Mozaic a fost evaluată la suma de 932.000 de euro. Dar ca să trecem la restaurarea artistică, trebuie să atragem fonduri", a mai menţionat Dan Firigioiu. "Vom strânge cei 923.000 de euro prin vânzarea pâinii şi a vinului roman, pe care le vom comercializa în supermarketuri şi în magazinele din ţară. Când vom avea aceşti bani, în 4-5 ani, Edificiul Roman cu Mozaic va fi reabilitat", a mai menţionat Firigioiu de la Groove Hour.

Roxana CĂLINESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614