REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
12.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ediția a XX-a a Forumului Regional al Apei Dunăre-Europa de Est. Peste 100 de operatori au participat la eveniment

Ediția a XX-a a Forumului Regional al Apei Dunăre-Europa de Est. Peste 100 de operatori au participat la eveniment

Replica API 15 mai 2018 | 00:27 301

Peste 100 de operatori și societăți care activează în industria apei atât din România, cât și din alte țări, au participat luni, 14 mai, la debutul celei de-a XX-a ediție a Forumului Regional al Apei Dunăre-Europa de Est. Felix Stroe, care este atât președinte la Asociața Română a Apei (ARA), cât și diretor la RAJA Constanța, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, secretarl de stat al Ministerului Dezvoltării Regionale, Sirma Caraman și ambasadorul statului Israel, Tamar Samash s-au numărat printre participanții de top. Cel mai important eveniment din sectorul apei este sărbătorit printr-un complex de manifestări adresate tuturor specialiștilor din domeniul apei, interesați de îmbunătățirea performanțelor tehnice și manageriale ale sectorului.

La EXPOAPA, furnizorii de echipamente și tehnologii dedicate apei se vor întâlni față în față cu utilizatorii acestora, putând, astfel să-și promoveze eficient cele mai noi produse. Expozanții beneficiază de un spațiu generos de prezentare, în care promovează echipamente și instalații variate, pentru apă potabilă și pentru apă uzată, echipamente implicate în procesele de tratare a apei, dar și sisteme de monitorizare și control.

Prima care a luat cuvântul în cadrul conferinței de deschidere a fost Rovana Plumb, care a făcut precizări legate de importanța regionalizării.

„Vorbind despre trecut, subliniez că, alături de infrastructura construită din finanțare nerambursabilă de Comisia Europeană, în valoare totală de 5 miliarde de euro, principala realizare a fost reforma sistemului și politica de regionalizare pe care am promovat-o, dovedindu-se un real succes și fiind promovată de Comisia Europeană ca fiind model pentru celelalte state membre. În această privință, un merit deosebit îl are ARA, în calitate de principal promotor și colaborator al Guvernului. Dacă ne gândim la provocările viitoare, ne dăm seama că avem o agendă complexă, destul de dificil de realizat, având în vedere că termenul imediat pentru conformare, potrivit directivelor UE, este 31 decembrie 2018, iar necesarul depășește bugetul țării. La nivelul ministerului sunt două priorități. Prima este susținerea și promovarea portofoliului de proiecte pentru actuala perioadă de programare 2014 – 2020, iar a doua este consolidarea politicii de regionalizare, prin realizarea strategiei de regionalizare a sectorului de apă. La nivelul Ministerului Fondurilor Europene, avem aprobate cinci proiecte majore în valoare totală eligibilă de 675 milioane de euro. În plus, mai sunt și alte proiecte noi în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro, care sunt în stadiu avansat de pregătire. În acest caz, vorbim de Constanța, Satu Mare, Timiș, Cluj, Sălaj, Olt, Ilfov și Dolj. Așadar, 2018 trebuie să fie un an de intensificare a ritmului de aprobare a proiectului în sectorul de apă. În consecință, la nivelul ministerului am adoptat un plan de măsuri pentru accelerarea prcesului de pregătire a proiectelor. Printre acestea se numără și promovarea unor modificări pentru predictibilizarea procesului de emitere a avizelor și autorizațiilor, includerea unor termene limită administratorilor de infrastructură și proprietarilor de rețele edilitare pentru emiterea avizelor și autorizațiilor solicitate în certificatele de urbanism. O altă măsură vizează demararea demersurilor pentru corelarea investițiilor finalizate din diverse surse sau programe”, a precizat ministrul Rovana Plumb.

Președintele ARA, Felix Stroe, a declarat că ministrul a atins un punct sensibil făcând referire la administrațiile locale și implicarea lor în implementarea proiectelor. Directorul RAJA a spus că sunt autorități locale în România care pun interesul personal în fața interesului cetățenilor, rezultând astfel un blocaj care ar trebui remediat. Acesta a punctat că ar trebui să fie rezolvate problemele cu sprijinul Guvernului.

„Sunt probleme cu care ne confruntăm în implementarea fondurilor europene, care sunt o prioritate națională. Din păcate, acești bani nu ne așteaptă la nesfârșit, iar ei vor putea fi accesați până în 2023. Dacă analizăm problemele, le putem pune pe trei categorii. Primele sunt legate de cei care joacă rolul principal, consultanții și operatorii regionali, aici includem și ADI-urile, dar avem și o categorie de probleme care țin de relația cu administrațiile publice locale. În calitate de președinte al Asociației Române a Apei, pot spune că nu există județ în care să nu avem probleme: primăriile nu dau avizele la timp, nu se emit hotărârile de consiliu local de suport. Din superficialitate, din necunoaștere, din reavoință. La urma urmei, cu toți venim și plecăm, chiar și primarii, care vin și pleacă, dar rămân comunitățile care nu realizează cerințele la directivele europene”, a punctat Felix Stroe.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Domnu STROE, ne puteti explica si noua cum este posibil ca in anul 2018 cartierul Coiciu, mai precis toata zona intre str. Poporului si str Rasuri se inunda la fiecare ploaie, apa ajungand si la 1m adancime ??? Canalizare este inexistenta acolo, este proiectata acum 100 de ani cand era un satuc de machidini cipani si farshaloti, dar dupa ce s.au construit atatea case si blocuri sistemul a ramas acelasi si cartierul se inunda. E inacceptabil ca in 2018 sa stam intr-un mtru de apa, pe strada, in curti in case ca sa nu mai mentionez ca beciurile sunt pline pana la tavan. Platim 1m3 si 1m3 canaliz
1
0
stroe este pe cale sa ne fure apa din mangalia si localitatile apropiate,apa noastra provenita din aqviferul hagieni are o calitate deosebita,cat despre volum,aqviferul are un debit comparabil cu al dunarii,porcul vrea sa exporte aceasta apa si pe noi sa ne adape cu apa din canal,captatala medgidia,apa era singura bogatie care inca n-o furasera acesti hoti
0
1
Pe mosaretele asta de stroe nu il vede nimeni a furat cu mazare acum fura cu fagadau.. DNA doarme in bocanci!
0
0
Desi RAJA se lauda ca a luat jdemilioane de euro imprumut si fonduri UE, apa in zona de sud a orasului pute, canalizarile sunt infundate si put, tariful este cel mai mare din tara. Dar facem festivaluri, forumuri si alte cele. Poate trebuiesc pusi alti oameni la conducerea RAJA
2
0
Freaca menta astia de la raja..au program 9-16,se duc apoi hotpatari pe litoral fara sa declare veniturile,unii angajati nu stau la tura de noapte niciodata,dar primesc spor de noapte,hei,asa se traieste bine in Romania,furand si ciupind,fiecare dupa posibilitati..statii de epurare cu angajati care nu stau niciodata in weekend la munca,mai au si spor de noapte si 3 zile libere,chipurile sa se refaca dupa"tura de noapte"dormita acasa..hai ca stim ca se inghit ochii si cand vin controale,cand vine protecia mediului etc
2
2
il tai pe micutul asta
2
0
Nu-l mai incape hainele la cata apa a baut
4
1
Ce gabarite depasite, ce monstri! Si-au dublat si triplat salariile, sunt precum GROFII.
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614