REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
11.9° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Ediţia din 2019 a Festivalului de Film Sundance a demarat cu anunţul retragerii fondatorului său, Robert Redford

Ediţia din 2019 a Festivalului de Film Sundance a demarat cu anunţul retragerii fondatorului său, Robert Redford

Replica API 28 ianuarie 2019 | 00:00 325

Robert Redford

Actriţele Julianne Moore şi Michelle Williams, protagoniste în multe pelicule create de cineaşti independenţi, au dat startul ediţiei din 2019 a Festivalului de Film Sundance, marcată în deschidere de anunţul retragerii fondatorului evenimentului, Robert Redford, care a spus că doreşte să joace un rol mai discret în viitor, potrivit AFP.

Cu ocazia tradiţionalei conferinţe de presă din deschiderea festivalului, care a avut loc joi, actorul din ''The Sting'' şi ''Out of Africa'', în vârstă de 82 de ani, şi-a făcut apariţia singur pe scenă şi le-a spus ziariştilor: ''După ce am făcut acest lucru timp de 34 de ani, de când s-a lansat festivalul, cred că a sosit momentul să ocup un loc diferit''.

Aproape 120 de lungmetraje vor fi prezentate până pe 3 februarie la Sundance, unde sunt aşteptate numeroase vedete, printre care Emma Thompson, Hilary Swank, Viola Davis, Jake Gyllenhaal, Toni Collette, Annette Bening, Demi Moore, Keira Knightley sau Zac Efron.

Figură tutelară a festivalului pe care l-a creat cu mai bine de 30 de ani în urmă în Park City, o localitate în regiunea muntoasă din Utah (vestul SUA), Robert Redford a spus că şi-ar dori să petreacă mai mult timp cu cineaştii invitaţi în festival. "Am petrecut mult timp prezentându-vă festivalul, dar cred că nu mai are nevoie de introducere, stă pe propriile picioare", a adăugat acesta.

Robert Redford nu se ocupa de gestionarea sarcinilor zilnice ale festivalului, nici de selecţia filmelor, dar această ''retragere'' se leagă de decizia actorului, anunţată anul trecut, de a pune capăt carierei cinematografice odată cu lungmetrajul ''The Old Man and the Gun'', care a avut premiera în octombrie în Statele Unite.

Au existat mai multe voci care au speculat pe tema unei eventuale nominalizări a sa la Oscar pentru acest ultim rol - Robert Redford a fost premiat cu Oscar pentru activitatea sa regizorală, niciodată pentru cea actoricească -, dar Academia de arte şi ştiinţe cinematografice a preferat un alt veteran al celei de-a şaptea arte, Sam Elliott.

Festivalul propriu-zis a început cu proiecţia, în avanpremieră mondială, a peliculei ''After the Wedding'', un remake al filmului danezei Susanne Bier, cu Julianne Moore şi Michelle Williams în rolurile principale.

Cele două actriţe au explicat de pe covorul roşu pentru AFP de ce sunt ataşate de festival: "Sensibilitatea noastră a fost marcată de acest gen de filme şi aici ne-am petrecut o parte importantă din carieră, aşa că, bineînţeles, este foarte important", a declarat Julianne Moore, care a sosit însoţită de soţul său, Bart Freundlich, regizorul peliculei ''After the Wedding''.

"Vin de foarte mult timp, este un spaţiu formidabil pentru cinemaul independent din SUA, pentru a-l dezvolta şi a-l celebra, şi este un sentiment plăcut că m-am întors", a declarat, la rândul său, Michelle Williams. "Este un loc cu adevărat foarte primitor şi călduros'', a adăugat aceasta.

Cât despre film, care spune povestea directoarei unui orfelinat din India şi a unei binefăcătoare bogate din New York, Julianne Moore spune că ''este complex şi uman. Seamănă cu viaţa. Este un lucru pe care îl caut la un rol''.

În cadrul festivalului, vor fi prezentate mai multe documentare ancorate în actualitate, despre decăderea lui Harvey Weinstein (''Untouchable''), scandalul Cambridge Analytica (''The Great Hack'') sau despre ascensiunea uimitoare a Alexandriei Ocasio-Cortez, tânăra parlamentară democrată aleasă recent în Congresul SUA (''Knock Down the House'').

Un documentar-eveniment, în două părţi, ''Leaving Neverland'' este, de asemenea, aşteptat să facă valuri întrucât va aduce în faţa publicului mărturiile a doi tineri care îl acuză pe Michael Jackson că i-ar fi agresat sexual pe când aceştia erau copii.

Ediţia din 2019 a Sundance va avea mai multe prezenţe feminine ca niciodată: din totalul de filme proiectate, 47% au fost create sau regizate de femei, potrivit paginii oficiale a evenimentului.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218