REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ediţia din 2021 a celui mai mare festival de film din Africa începe sâmbătă

Ediţia din 2021 a celui mai mare festival de film din Africa începe sâmbătă

Replica API 16 octombrie 2021 | 00:00 683

Cel mai mare festival de film din Africa, FESPACO, începe sâmbătă la Ouagadougou, capitala Burkina Faso, ţară afectată de violenţa jihadistă din 2015 şi de pandemia de COVID-19 care a condus la amânarea cu opt luni a evenimentului, informează AFP, citată de Agerpres.

Sursa foto: Fespaco/facebook.com

Atât din punct de vedere al securităţii cât şi în privinţa situaţiei sanitare, ''suntem conştienţi de situaţie şi s-au făcut toate aranjamentele'' pentru buna desfăşurare a Festivalului Panafrican de Film şi Televiziune din Ouagadougou (FESPACO), care ar urma să găzduiască o mie de spectatori, a declarat delegatul său general, Alex Moussa Sawadogo, pentru AFP.

În ceea ce priveşte situaţia COVID-19, care afectează mai puţin Burkina Faso comparativ cu alte ţări africane, vor fi impuse anumite măsuri, în special ''purtarea măştii în sălile de proiecţie'', a spus el.

Ceremonia de inaugurare va avea loc sâmbătă după-amiaza la Palatul sporturilor din cartierul Ouaga 2000, în prezenţa preşedintelui Burkinei Faso, Roch Marc Christian Kabore.

Vedetele muzicale Baaba Maal şi Didier Awadi din Senegal - stat care este invitat de onoare la ediţia din 2021 - vor concerta cu ocazia acestui eveniment la care vor participa şi dansatorii coregrafului Serge Aimé Coulibaly din Burkin Faso.

Până la anunţarea câştigătorilor, pe 23 octombrie, vor avea loc proiecţii ale filmelor în diferite săli din Ouagadougou, inclusiv în cinematograful Neerwaya cu 1.066 de locuri.

Proiecţiile vor avea loc de asemenea în ''zece spaţii în aer liber'', a precizat Sadawogo.

Delegatul general a anunţat că, după festivalul oficial, va avea loc un ''mini FESPACO' itinerant în nordul Burkina Faso, regiunea cea mai afectată de atacurile jihadiste care, în şase ani, au lăsat în urmă circa 2.000 de morţi şi 1,4 milioane persoane strămutate.

Festivalul se deschide la o zi după comemorarea a 34 de ani de la asasinarea fostului preşedinte Thomas Sankara, ''tatăl revoluţiei'' burkineze, devenit o figură legendară panafricană, la 15 octombrie 1987. Avea 37 de ani şi a condus ţara doar patru ani.

Procesul persoanelor acuzate de uciderea acestuia, în urma unei lovituri de stat care l-a adus în postura de lider pe Blaise Compaoré, aflat în exil în Coasta de Fildeş după ce a fost îndepărtat de la putere în 2014, a început luni în absenţa acestuia şi a fost suspendat până pe 25 octombrie.

17 filme în competiţie

Un documentar intitulat ''Thomas Sankara, l'humain'', realizat de jurnalistul burkinez Richard Tiéné, a fost selectat în competiţie.

Şaptesprezece filme vor concura pentru marele premiu al festivalului, eveniment ce a fost programat iniţial în perioada 27 februarie - 6 martie şi a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19.

Din 1.132 de filme înscrise, 17 au fost selectate la categoria lung metraj de ficţiune şi concurează pentru premiul cel mare, trofeul Etalon d'Or (Armăsarul de aur) al lui Yénnenga. Regizorii acestor pelicule provin din 15 ţări de pe continent, printre ei numărându-se doi egipteni şi un burkinez. Ceilalţi sunt din Senegal, Angola, Camerun, Nigeria, Tanzania, Somalia, Coasta de Fildeş, Ciad, Rwanda, Maroc, Namibia, Lesotho şi Tunisia. Un film haitian a fost de asemenea selectat în competiţie.

Douăzeci şi nouă de scurtmetraje - de ficţiune şi documentare - inclusiv cinci din Burkina Faso şi patru din Senegal, precum şi 17 seriale TV au fost, de asemenea, selectate în competiţia oficială.

FESPACO este organizat o dată la doi ani în Ouagadougou.

Din 1969, data creării sale, festivalul a reunit în capitala Burkina Faso zeci de mii de spectatori şi actori.

În cadrul celei de-a 27-a ediţii, lumina reflectoarelor va cădea asupra ''cinematografiei africane şi din diaspora''.

Trofeul Etalon d'Or este decernat de un juriu internaţional prezidat de regizorul şi producătorul Abderrahmane Sissako din Mauritania, recompensat în 2015 cu premiul César pentru cel mai bun film, pentru ''Timbuktu''.

La cea de-a 26-a ediţie a FESPACO, trofeul Etalon d'Or a fost decernat filmului ''The mercy of the jungle'', regizat de cineastul rwandez Joel Karekezi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102