REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Efectele deciziei CCR: Birchall pierde Justiția, Fifor iese din Guvern. Lista miniștrilor care vin și pleacă. Noi complicații la Guvern

Efectele deciziei CCR: Birchall pierde Justiția, Fifor iese din Guvern. Lista miniștrilor care vin și pleacă. Noi complicații la Guvern

Replica API 18 septembrie 2019 | 00:00 227

Ana Birchall

CCR a făcut miercuri lumină în criza guvernamentală și a indicat calea de urmat pentru Klaus Iohannis și Guvern. Surse din Curtea Constituțională spun că s-a decis astfel:

1. CCR a plecat de la premisa că revocarea miniștrilor și numirea unor miniștri interimari este de competența Prim-Ministrului, iar Președintele nu și-a exercitat corect atribuțiile. Președintele trebuia să revoce miniștrii propuși spre remaniere. În cazul interimarilor, Președintele nu trebuia să analizeze calitatea lor de membri ai unei coaliții pentru că nu erau propuși miniștri plini.

Astfel, Președintele urmează să emită de îndată decretele de revocare din funcție a miniștrilor propuși spre remaniere. Intră în această categorie Ana Birchall (Justiție), care va pierde funcția de ministru. De asemenea, Mihai Fifor pierde funcția de vicepremier pe relații strategice și iese și el din Guvern.

De asemenea, Președintele urmează să emită de îndată decretele de numire în funcție a interimarilor propuși la Energie (Niculae Bădălău), Mediu (Ioan Deneș) și Relația cu Parlamentul (Radu Oprea). Aceștia vor putea să stea 45 de zile în funcție.

2. Nu este conflict juridic de natură constituțională între Administrația Prezidențială și Guvernul României în ceea ce privește propunerile de miniștri respinse de Președinte la prima remaniere propusă: Mihai Fifor (Interne), Șerban Constantin Valeca (Educatie), Dana Gârbovan (Justitie), Iulian Iancu (vicepremier pe teme economice), Ana Birchall (vicepremier pe relatii strategice).

3. CCR nu a analizat remanierea propusa in runda 2: Grațiela Gravilescu (Mediu), Ion Cupă (Energie), Alexandru Băișanu (Relatia cu Parlamentul), Camelia Gavrilă (Educatie), Dan Chirilă (Interne), Dan Matei (vicepremier pe probleme economice).

4. Rămân de rezolvat Internele, Educația și funcțiile de vicepremieri pe relații economice și relații strategice, unde apar două posibile căi de urmat pentru Guvern. Aici Guvernul poate să sesizeze iar CCR pentru că i-au fost respinse de două ori propunerile și Președintele are voie să respingă o singură dată. De asemenea, Guvernul are la dispoziție o a doua variantă: să propună interimari la Interne, Educatie si vicepremieri in baza actualei decizii CCR și Președintele va fi obligat să îi numească.

5. Rămâne de rezolvat mai departe situația miniștrilor plini la 8 ministere: Justiție, Energie, Mediu, Relația cu Parlamentul, Interne, Educație, vicepremieri pe relații strategice și pe probleme economice. Guvernul are 45 de zile la dispoziție să găsească o soluție după ce Președintele semnează decretele de instalare a interimarilor.

stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Abia astept sa vina PNL USR PMP, PONTA, ajutati ca de obicei de UDMR la guvernare. Numai asa se va intelege ce ar trebui sa fie politica in Romania. Poate asa va intelege si PSD de ce are sansa sa dispara si cum si-a batut joc de increderea alegatorilor dar si de social-democratie. Iar alegarorii vor vedea si ei.
1
0
dna, ptr ca este o dna in adevaratul sens a-l cuvantului, nu ca analfabetele viorica, olguta, dan, firea, plumb- niste nulitati- cine a pierdut, noi toti. Un ministru profesionist , impiedica. s-o clonam pe savonea sa-i multumim pe ciumati
3
4

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367