REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Efectele perverse ale legii hipermarketurilor de pe masa lui Iohannis. Retailerii speră la creşteri, consumatorul plăteşte

Efectele perverse ale legii hipermarketurilor de pe masa lui Iohannis. Retailerii speră la creşteri, consumatorul plăteşte

Replica API 23 iunie 2016 | 00:00 294

sursa foto: economica.net

Promulgarea legii hipermarketurilor, votată în unanimitate de deputaţi şi aflată acum pe masa Preşedintelui Klaus Iohannis, îi găseşte pe majoritatea celor implicaţi complet nepregătiţi, deşi o parte dintre articole intră în vigoare la 3 zile de la publicare în Monitorul Oficial. Marii retaileri susţin că va trebui să renunţe la mare parte dintre producătorii locali, că micii retaileri vor avea mari probleme, iar preţurile vor creşte. Efectele se vor vedea spre final de an.

Cu o zi inainte ca proiectul de modificare a legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare să ajungă la Preşedinţie spre promulgare, mare parte dintre cei afectaţi, în special distribuitori- nici nu ştiau ce îi aşteaptă. Cum nu există un studiu de impact care să fi însoţit proiectul de lege şi cum nici retailerii sau furnizorii (producători români sau multinaţionale care produc în România) nu au făcut scenarii concrete, intrarea în vigoare a legii care îi obligă pe comercianţi să expună la raft 51% produse de pe lanţul scurt, devine brusc un factor maxim de stres cu implicaţii pe tot lanţul comercial, până la consumator. Din punctul de vedere al parlamentarilor şi a unei părţi a producătorilor, legea va duce la ieftinirea până la 20% a produselor alimentare din magazine, în timp ce retailerii susţin că ne aşteaptă scumpiri. În ceea ce priveşte efectele asupra producătorilor români, parlamentarii susţin că aceştia vor avea unde să îşi vândă marfa în timp ce retailerii susţin că va trebui să renunţe la ei dacă nu îşi achiziţionează softuri IT care să le permită să factureze rapid.

"Va fi un măcel. Dacă cineva ar fi dorit o lege care să omoare producătorul român şi micul comerciant, atunci aceasta este legea", a declarat Călin Costinaş, director general adjunct Profi Rom Food, în cadrul unei întâlniri cu AMRCR şi casa de avocatură Biris&Goran, care îi consiliază, potrivit economica.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614