REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

El este constănţeanul menţionat în dosarul Microsoft: numele lui se leagă de cartierul ANL destinat politicienilor

El este constănţeanul menţionat în dosarul Microsoft: numele lui se leagă de cartierul ANL destinat politicienilor

Replica API 29 octombrie 2014 | 00:34 1178

Bani cu împrumut de la firma falimentară care a ridicat vilele de lux din Bucureşti

Bani cu împrumut de la firma falimentară care a ridicat vilele de lux din Bucureşti

Enache Jiru, sursa foto: bancherul.ro

Secretarul de stat constănţean menţionat în dosarul de trafic de influenţă şi luare de mită, cunoscut sub numele de „Microsoft”, în care statul român a fost prejudiciat cu un miliard de euro, mai este implicat într-o afacere controversată, legată de cartierul secret ridicat de ANL în Bucureşti pentru politicieni şi clienţii acestora. Enache Jiru este unul din proprietarii celor 90 de vile de lux, construite în perioada 2002- 2005 de ANL în Sectorul 1, pe strada Fabrica de Cărămidă şi repartizate unor VIP-uri precum mama senatorului Miron Mitrea, fostul ministru Alexandru Athanasiu (culmea coincidenţei, şi el cercetat în dosarul Microsoft), deputatul Cristian Rizea, Gelu Cătălin Opaschi, fiul fostului consilier prezidenţial Victor Opaschi, controversatul om de afaceri Adrian Petrache şi chiar Elena Udrea, pentru a ne rezuma la doar câteva nume.

La scurt timp după ce a ridicat, în mare secret, pentru ANL cartierul de lux destinat clienţilor politici, firma constructoare, Consol SA din Bucureşti, a dat faliment, cu datorii de milioane de euro. Nici nu ar fi avut cum să supravieţuiască, din moment ce locuinţele construite au fost vândute celebrităţilor politice la jumătate din preţul pieţei, iar încasările nu le-au ajuns pentru plata furnizorilor. Concomitent, VIP-urile din cartierul secret au început să aibă şi ei probleme, după ce s-a descoperit că toate vilele lor au fost construite ilegal, pe un teren revendicat, cu ştiinţa şefilor din ANL. Aşa au ajuns locuitorii cartierului de lux ANL să se judece cu Nicolle Catherine Marie Lydia Ciureş Basilescu, urmaşa lui Nicolae Basilescu, decan al Facultăţii de Drept în perioada interbelică şi proprietarul a câtorva zeci de hectare de teren în Bucureşti. Printre acestea, şi terenul de trei hectare pe care ANL a construit cartierul de lux, teren adus ca şi contribuţie la parteneriatul cu agenţia de stat de către firma Consol, acesta fiind şi motivul pentru care nu s-a mai organizat vreo licitaţie în vederea desemnării constructorului. Numai că cele trei hectare erau revendicate, procesul aflându-se în prezent pe rolul Curţii Supreme, iar VIP-urile din cartierul secret riscă acum să-şi piardă vilele de lux luate pe sub mână de la ANL. Unul din procesele de revendicare imobiliară derulate de moştenitoarea Basilescu a fost chiar împotriva lui Enache Jiru, care a avut câştig de cauză într-o primă instanţă, la Tribunalul Bucureşti. Apartenenţa sa la gruparea exclusivistă cadorisită de ANL cu vile de lux nu este însă singura legătură a secretarului de stat constănţean Enache Jiru cu firma constructoare.

Un miliard cu împrumut de la firma falimentară de la care şi-a cumpărat vila de lux

În mod cu totul bizar, clientul Jiru, care şi-a plătit vila încă din 2003, după cum se arată în declaraţiile sale de avere, a ajuns să împrumute sume mari de bani de la firma care i-a ridicat casa, în condiţiile în care aceasta se află în faliment. Astfel, într-o declaraţie de avere completată de Jiru în februarie 2014, în calitatea sa de administrator al CFR, secretarul de stat menţionează un împrumut contractat de la SC Consol SA în 2014, cu termen de returnare 2015, în valoare de 110.341 lei. Ulterior, în iunie 2014, Jiru mai completează o declaraţie de avere, în calitatea sa de secretar de stat la Finanţe, iar la rubrica datorii, împrumutul luat de la Consol SA a coborât la 87.541 lei. Este interesant aici cum poate da bani cu împrumut unui client de-al său o firmă aflată în faliment, pe care stau cu ochii 59 de creditori, printre care şi ANL, ce speră să-şi recupereze datorii totale de 6 milioane de lei. Consol SA a reuşit, în 10 ani de zile, să achite jumătate din datorii, cu banii proveniţi din vânzarea vilelor ANL şi a terenurilor aferente, chiar dacă acestea sunt, după cum spuneam, revendicate. Nu ne este foarte clar, în acest moment, în ce poate consta relaţia dintre secretarul de stat Enache Jianu şi falimentara Consol SA, care-i oferă bani ca împrumut, cert este că funcţionarul chiar nu duce lipsă de lichidităţi şi se poate lăuda cu o avere impresionantă. Potrivit propriei declaraţii, Jiru a încasat numai de la Eximbank, acolo unde este preşedinte al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări, venituri de 241.295 lei, în timp ce funcţie de secretar de stat la Finanţe i-a mai adus 67.620 lei. În schimb, Enache Jiru ţine la secret veniturile obţinute ca preşedinte al Consiliului de Supraveghere şi Îndrumare din Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fostă AVAS), preşedinte al Comitetului de Investiţii pentru Fondul Jeremie, membru al Consiliului de Administraţie de la Banca Europeană de Investiţii şi preşedinte al Comitetului de Autorizare a Împrumuturilor Locale. Anterior, funcţionarul născut în iunie 1965 în comuna constănţeană Nicolae Bălcescu a mai ocupat funcţii de membru al Consiliului de Administraţie la CFR, membru în Comisia de Privatizare a Hidroelectrica SA, Enache Jiru fiind, totodată, şeful Trezoreriei, dar şi al CEC Bank, pe care o conduce în tandem cu Radu Gheţea, până la expirarea mandatului acestuia.

A lucrat pentru „băiatul deştept” Buzăianu şi Sorin Ovidiu Vîntu

Revenind la averea lui Jiru, acesta mai are de înapoiat, pe lângă împrumutul de la Consol SA, un debit de 35.070 euro căte BCR, secretarul de stat declarând conturi bancare de peste 122.000 lei, precum şi 20.000 de euro pe care i-a primit anul acesta de la Paul Ichim, de asemenea secretar de stat la Finanţe, vicepreşedinte Eximbank, şi el anchetat în dosarul Microsoft, pentru un teren din comuna ilfoveană Dascălu. În fine, pe lângă vila ANL, Jiru mai are un apartament şi un teren în Bucureşti. Enache Jiru lucrează în domeniul bancar încă din 1991, alternând mediul privat cu cel de stat. Printre colaboratorii săi, se află şi celebrul Bogdan Buzăianu, cel pentru care s-a inventat apelativul de „băieţi deştepţi”, cu referinţă la talentul de a obţine profituri uriaşe din afacerile cu statul. Jiru a fost consultant pentru Energy Services 2000 şi Energy Holding 2000, dar şi la off-shore-ul cipriot Investime Oil & Gas Ltd, deţinut tot de Buzăianu, de pe urma căruia a declarat anul trecut un venit de 20.000 de euro. Şi pentru că tot veni vorba despre afacerişti controversaţi, trebuie spus că Enache Jiru a fost între 2007 şi 2009 preşedinte al MKB Romexterra Fond de Pensii SA, controlată de Sorin Ovidiu Vîntu.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367