REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

El este tânărul care l-a resuscitat pe şoferul de la carnagiul rutier din Tomis III

El este tânărul care l-a resuscitat pe şoferul de la carnagiul rutier din Tomis III

Replica API 5 septembrie 2014 | 00:00 168

Are doar 17 ani, dar nu s-a dat în lături când a văzut imaginile şocante ce au pus stăpânire pe cartierul Tomis 3, în cursul zilei de joi, 4 septembrie. Imediat după producerea teribilului accident, Răzvan Azamfirei a intrat printre răniţi şi a început să acorde îngrijiri. Ajutat de alte persoane, tânărul curajos a scos şoferul din maşină şi l-a resuscitat, acesta venindu-şi în simţiri, după care a fost preluat de un echipaj medical.

Răzvan Azamfirei este din Târgu Mureş, are 17 ani, este voluntar SMURD şi se află la mare, în vacanţă. În momentul în care s-a produs teribilul accident rutier, un adevărat carnagiu am putea spune, atunci când Constantin Smarandache, de 48 de ani, din Bucureşti a făcut un stop cardiorespirator în timp ce se afla la volan şi a "măturat" cu maşina pietonii de pe trecere şi de pe scuar, Răzvan se afla în zonă, cu un prieten, îndreptându-se spre mall. Nu a stat pe gânduri şi s-a dus în mijlocul dezastrului, începând să acorde îngrijiri medicale. "Eram pe marginea drumului, puţin mai sus faţă de locul unde s-a petrecut accidentul. Am auzit un pocnet şi am mers acolo să vedem ce s-a întâmplat. Am făcut o evaluare rapidă şi am văzut că un bărbat avea leziuni incompatibile cu viaţa, celelalte persoane nu erau rănite atât de grav, iar şoferul autoturismului era în stop cardiorespirator. Cu ajutorul unor oameni, l-am scos din maşină şi am început manevrele de resuscitare", a declarat, pentru "Replica", tânărul curajos.

Şoferul a făcut sau nu stop cardiorespirator?

Răzvan Azamfirei a făcut cursuri de prim ajutor şi a participat la numeroase accidente, el menţionând că imediat şi-a dat seama că şoferul se afla în stop. "La un moment dat a ieşit din stop dar la scurt timp a intrat din nou. M-a schimbat cineva la masaj moment în care a ajuns şi ambulanţa. Am prezentat medicului cazul, a fost preluat masajul, monitorizat (pe monitor avea un ritm numit fibrilaţie ventriculară - ritm socabil), a fost defibrilat şi după câteva minute a ieşit din stop. Ca şi cauza nu pot să spun cu siguranţă că este infarct, am auzit vehiculate şi variante de avc, dar nu pot spune cu certitudine. Cert e că pacientul, la momentul la care am ajuns eu acolo, era în stop, avea avea respiratii specifice SCR-ului (gasping-uri)", a mai spus cel ce i-a salvat viaţa şoferului. Acesta mai stă la mare cam până duminică sau luni şi speră să nu mai aibă parte de asemenea evenimente nefericite. Ca şi sfat, Răzvan a specificat că un curs de prim ajutor este util pentru fiecare în parte, iar dacă nu ai cunoştinţe în acest domeniu, cel mai bine este să aştepţi să vină ambulanţa. Reamintim că un teribil accident rutier s-a petrecut în zona Tomis III, la City Park Mall, joi, 4 septembrie, în jurul orelor 13.30. Constantin Smarandache, de 48 de ani, din Bucureşti, se afla la volanul unui Seat Leon, cu numere de Spania, şi rula pe Soveja, dinspre Delfinariu către bulevardul Tomis. Plecând de pe loc, de la semaforul amplasat în intersecţia cu bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, şoferului i s-a făcut rău, a pierdut controlul direcţiei de mers, a tras dreapta de volan, accidentând cinci persoane, care se aflau pe trecerea de pietoni şi pe scuar, a pătruns pe trotuar şi s-a oprit într-un gard din piatră. Din nefericire, un bărbat din Giurgiu a murit. Şoferul care a provocat accidentul a fost transferat la Bucureşti.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367