REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.2° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.2° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Electrocentrale Constanţa a obţinut majorarea preţului la gigacalorie

Electrocentrale Constanţa a obţinut majorarea preţului la gigacalorie

Replica API 19 februarie 2013 | 00:00 144

Preluarea CET-ului, repusă pe tapet

Preluarea CET-ului, repusă pe tapet

Constănţenii ar putea plăti mai mult gigacaloria. Electrocentrale Constanţa a obţinut majorarea preţului la gigacalorie, de la 185,91 lei la 195 de lei, plus TVA. Subiectul a fost dezbătut în cadrul şedinţei de Consiliu Local de luni, 18 februarie, când s-a adus în discuţie şi preluarea CET-ului.

"Termocentrala a primit acordul de la ANRE ca să majoreze preţul. Ei l-au majorat cam cu 9%. Numai că noi, Primăria şi RADET-ul, am contestat în instanţă pentru că nu se justifica această majorare. Până când instanţa nu va da o soluţie care, noi sperăm, să le infirme motivele creşterii, preţul va rămâne la fel pentru populaţie. Dacă cumva nu vom avea câştig de cauză în instanţă, deşi nu cred, atunci va fi nevoie să facem şi noi o majorare cam de 3,6%, nu este mare", a declarat Radu Mazăre, primarul Constanţei. De asemenea, pentru reducerea facturilor, Primăria Constanţa are în plan preluarea CET-ului. "Este un lucru care mă preocupă, am vorbit chiar acum două zile cu ministrul Niţă (Constantin Niţă - n.r.). Documentaţia merge în paralel la Bucureşti, la minister, pentru preluarea CET-ului, atât la Constanţa, cât şi la Bucureşti. După ce CET-ul va veni şi vom avea o societate unică, RADET - CET - conducte şi aşa mai departe, o să vedem cum o să o rezolvăm cu datoriile care le avem către CET ca să nu apese către populaţie, după care vom căuta să facem un parteneriat sau o privatizare cu o singură condiţie: micşorarea preţului gigacaloriei. Nu ştiu dacă investiţia va fi gata într-un an, dar în doi ani, da. Trebuie făcută o investiţie în CET ca să fie de un înalt randament, şi el să câştige, să recupereze banii din certificatele vechi şi atunci recuperarea banilor să se regăsească în gigacaloria pe care ne-o vinde. Dar, obligatoriu este să trecem CET-ul la Primărie şi să gestionăm în vederea găsirii unui partener a acestor două companii, împreună. În momentul când vor trece acţiunile Portului la noi, 25% din profitul de acolo îl vom băga în subvenţionarea gigacaloriei", a mai spus Mazăre.

Peste 2.000 de familii au dat declaraţii false pentru a primi subvenţie la căldură

Însă majorarea preţului nu este singura problemă. În urma unei verificări, Primăria a constatat că lumea s-a îmbulzit să dea declaraţii false pentru a primi subvenţii la căldură. "Aici avem o problemă şi se va lua o decizie. Am făcut verificări şi putem spune că este un sistem foarte social în Constanţa, dar asta nu înseamnă că trebuie să-i ajutăm pe cei care câştigă mult şi care vor să înşele. Tot ce pot să vă spun este că, în Constanţa, avem cazuri de ordinul a 2.000 - 3.000 de familii, care au vrut să ne înşele, iar de la ei vom recupera banii", a spus edilul de la malul mării.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614