REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Electrocentrale Constanța CONTINUĂ RĂZBOIUL cu ELCEN București!

Electrocentrale Constanța CONTINUĂ RĂZBOIUL cu ELCEN București!

Replica API 16 ianuarie 2022 | 21:41 2218

De aproximativ trei ani, Electrocentrale Constanța se chinuie să obțină nulitatea parțială a Protocolului de predare -preluare a elementelor de activ și pasiv, încheiat cu ELCEN București, în contextul divizării. Reprezentanții Electrocentrale spun că protocolul fost încălcat, nerespectându-se anumite aspecte din acesta. La începutul lui 2021, acțiunea formulată de Electrocentrale Constanța împotriva ELCEN București a fost respinsă însă joi, 13 ianuarie, a formulat recurs, la Curtea de Apel București.

ELCEN, producătorul de energie termică, a fost supus în toamna anului 2014, unui proces de divizare. În urma divizării, au fost inființate trei societăți și anume: Electrocentrale București, Electrocentrale Titan și Electrocentrale Constanța. În urma divizării, o parte a creanţelor au fost transferate spre Electrocentrale Titan şi spre Electrocentrale Constanţa. Adică aceste datorii au fost cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli ale Electrocentrale Titan şi spre Electrocentrale Constanţa. RADET a deschis acţiunea pentru anularea ordinelor celor trei ministere, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, deoarece aceste creanţe n-ar trebui imputate Regiei, dar a pierdut procesul.

ELCEN București

În paralel, și Electrocentrale a chemat la bară ELCEN București, cerând, la Tribunalul București, constatarea nulității absolute parțiale a „Protocolului de predare-preluare a elementelor de activ și pasiv" (Protocol), încheiat în 2014 ca urmare a înființării acesteia prin desprinderea din Electrocentrale București SA- actual în insolvență generală. Motivul? Încălcarea prin acest Protocol a unora din prevederile sale exprese și imperative, stabilite în sarcina tuturor părților semnatare în și prin Proiectul de divizare și Memorandum-ul Guvernului de la acea dată - acte de bază-fundamentale, care au stat la baza încheierii acestui Protocol. Parte din dispozițiile încălcate prin acesta privesc apărarea unui interes general și anume Asigurarea Sistemului de Alimentare Centralizată și continuă cu Energie Termică a populației Municipiului Constanța- SACET Constanța.

Electrocentrale spune, printre altele, că transmiterea în mod injust, cu încălcarea criteriului teritorialității consfințit prin Proiectul de divizare, a unor creanțe în valoare de 163,3 milioane lei dintre creanțele deținute la acea dată de pârâta-Electrocentrale București SA împotriva RADET Constanța- distribuitorul unic al SACET Constanța. Aceste creanțe au fost predate la data divizării în mod incorect, prin încălcarea Actului de divizare, către cealaltă societate nou înființată-Electrocentrale Titan SA București( a doua societate desprinsă , la fel ca și subscrisa) în loc să fie predate prin Protocol către reclamanta, cum în mod corect era stabilit prin actul de divizare.

O altă nemulțumire ar fi transferarea ca și activ către subscrisa a sumei de 1.630.825,34 lei reprezentând „debitori diverși", sumă achitată cu titlu de taxe de timbru aferente perioadei anterioare datei de divizare și netrecute pe cheltuieli de către pârâta-societatea Electrocentrale București SA.

Acțiunea Electrocentrale Constanța a fost respinsă în februarie 2021, însă joi, 13 ianuarie, a formulat recurs, la Curtea de Apel București.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218