REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Elevă din Constanța, voluntarul anului în România!

Elevă din Constanța, voluntarul anului în România!

Replica API 16 decembrie 2016 | 00:00 354

Voluntariatul constănțean, pe primul loc la nivel național!

Voluntariatul constănțean, pe primul loc la nivel național!

Gala Națională a Voluntarilor și-a strigat câștigătorii miercuri, 14 decembrie a.c.! La categoria “Voluntarul anului pe tineret”, premiul a fost câștigat de către Monica-Alexandra Popa, voluntar în Asociația “Together Everyone Achieves More”. Premiul a fost înmanat de Andrei Popescu, secretar în MTS, pe tineret, care a fost și președintele juriului la această categorie.

“Noi suntem cei care vom salva lumea” este un deziderat criticat de unii, însă adus la viaţă de voluntari. De multe ori apare întrebarea “De ce să facem voluntariat?”, iar Alexandra Monica Popa, voluntar în Asociaţia Together Everyone Achieves More, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic “Traian” Constanţa, nu a ezitat să răspundă “Pentru că suntem oameni printre oameni”. Comportamentul proactiv, susţine Monica, este lucrul care face diferenţa în lume. Nu este vorba, conform conceptiei populare, doar despre a face strângeri de fonduri sau despre a avea un program prestabilit dedicat întrajutorării, ci în special înseamna să fii în permanenţă conectat cu lumea şi să acţionezi ca atare- sa te implici în acţiuni civice şi să fii util celor din jurul tau.

“Cu timidiate şi stângăcie”, însă cu inima deschisă şi cu un obiectiv clar- acela de a oferi zâmbete. Cel mai important lucru în orice facem, spune Monica, este să ne regăsim, să simţitm că rezonăm şi dacă prin acţiunile noastre reuşim să contribuim în societatea din care facem parte, înseamnă că am descoperit echilibrul emoţional de care fiecare dintre noi are nevoie. “Nu sunt un om al sfaturilor, nici pe departe, însă mereu am avut convingerea că putem învăţa din experienţele altora şi pot spune că este minunat să poţi inspira oamenii în virturea binelui, asa cum şi eu am fost motivată.” , a precizat eleva. “Cred ca sunt o norocoasă, părinţii îmi valorifică visele, iar profesorii care au înţeles importanţa pe care acest domeniu o are în viaţa mea”. Un alt lucru neobişnuit prezentat de Monica este modalitatea în care asociază şcoala cu performanţa în învăţare şi voluntariatul cu performanţa de a fi om “Nu se pot compara situaţiile în care am luat premiul special al Univeritatii “Babeş-Bolyai” din Cluj la Olimpiada Naţională de Istorie cu faptul că sunt una dintre finaliştii Galei Naţionale a Voluntarului, sunt două componente care ma ajută să devin cea mai bună versiune a mea, una completă şi unică, însă trebuie să recunosc că ceea ce mi se pare de departe cel mai lăudabil lucru este faptul că există astfel de iniţiative care promoveaza acţiunile civice şi comportamntele responsabile, care stabilesc voluntariatul ca o performanţă, ca un stil de viaţă, alături de alte sporturi şi discipline”, a declarat aceasta.

În situația în care tinerii se dezvoltă într-un ritm alert, iar modelele tradiţionale precum profesorii sau oamenii de cultură nu mai pot ţine pasul, este oare posibil ca un adolescent să fie model pentru alţi adolescenţi? “Fără falsă modestie, nu aş spune că sunt un model, însă aş spune că reprezint acel grup de oameni care nu se aliniază şi vizionează, analizează şi actionează. Deschideţi ochii şi vedeti oportunităţile. Aşa că faceţi voluntariat, învăţaţi, scrieţi, cântaţi, faceţi actorie, încercaţi să vă hrăniţi sufletul şi să acumulati cunoştinte în acelaşi timp.” , a declarat Alexandra Monica Popa.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218