REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Elevi de la Liceul Telecom, încolonaţi pentru investigaţii la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie

Elevi de la Liceul Telecom, încolonaţi pentru investigaţii la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie

Replica API 27 mai 2014 | 00:00 194

Profesoara de fizică, internată cu tuberculoză

Profesoara de fizică, internată cu tuberculoză

Agitaţie la Dispensarul TBC din Constanţa! Peste 40 de elevi de la Liceul Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii au aşteptat luni, 25 mai, verdictul specialiştilor, după ce profesoara lor de fizică a fost internată la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Palazu Mare cu tuberculoză. Tot la Spitalul TBC au fost direcţionaţi mai mulţi elevi, pentru investigaţii suplimentare. Doi dintre ei au primit tratament profilactic. Directorul medical al unităţii spitaliceşti a ţinut să precizeze că profesoara liceului are o formă de tuberculoză care nu este contagioasă şi, până acum, nici un copil nu a fost diagnosticat cu această boală. De asemenea, medicul Elena Danteş a explicat ce înseamnă un IDR pozitiv, adică testul la tuberculină, tocmai în ideea ca părinţii să se calmeze.

"La acel colegiu a fost depistată o doamnă cu tuberculoză, care la examenul direct a fost negativă la spută, adică nu a fost un caz contagios. Boala s-a confirmat la cultură. În asemenea situaţii, noi îi controlăm pe toţi cei care intră în contact cu persoana respectivă. S-au făcut IDR-uri la 200 de copii. Din cei 200, au avut IDR-ul pozitiv 40. IDR-ul pozitiv nu înseamnă boală, înseamnă că celulele organismului nostru recunosc acest microb şi ştiu să se apere, înseamnă primă infecţie, dar nu boală. La copii, toţi cei depistaţi cu IDR pozitiv fac radiografie pulmonară. Aici trebuie să vedem dacă apar modificări. În tuberculoza copilului, modificarea care este sugestivă pentru tuberculoza primară, adică forma de boală benignă, este ganglionul. Ganglionii sunt exact în locul unde apare şi artera pulmonară. Acolo unde medicilor din dispensar li s-a părut că hilul este mai mare, chiar dacă este unul normal, sunt trimişi în spital unde, pentru siguranţă, li se va face evaluare în plus. Astăzi (luni - n.r.) din cei 40 s-a prezentat o parte, dar până acum nu a fost luat nici unul în evidenţă cu tuberculoză activă, primară. Cu formă de internare de zi, pentru investigaţii suplimentare, au fost doi copii şi, în Pediatrie, tot pentru investigaţii, sunt 30. Dar, repet, asta nu înseamnă că sunt bolnavi", a spus medicul Elena Danteş, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare. Însă, au existat zvonuri, cum că un elev a refuzat internarea.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367