REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Elevii ar putea merge la şcoală şi vara, iar cei defavorizaţi vor primi pachete cu ajutoare

Elevii ar putea merge la şcoală şi vara, iar cei defavorizaţi vor primi pachete cu ajutoare

Replica API 19 septembrie 2016 | 23:46 216

Proiecte de lege

Proiecte de lege

Mai multe proiecte de lege care vizează sistemul de învăţământ se află în dezbaterea Parlamentului. Vizaţi de propunerile legislative sunt elevii şi preşcolarii. În timp ce unii aleşi vor ca elevii să primească pachete alimentare şi produse de igienă orală, alţi parlamentari vor înfiinţarea unui program de vară. Astfel, dacă aceste proiecte vor fi adoptate elevii din toată ţara şi implicit elevii constănţeni vor fi nevoiţi să meargă la şcoală şi vara. De asemenea, copiii defavorizaţi din judeţul Constanţa care frecventează şcoala ar putea primi pachete cu alimente.

Un proiect de lege iniţiat de 75 de senatori şi deputaţi propune completarea Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011. Parlamentarii propun înfiinţarea unui program facultativ în perioada vacanţei de vară, pentru elevi, şi a unui program special, cu plată, în timpul vacanţelor şcolare, pentru preşcolari. "Programul şcolar cuprinde, pe lângă programul obligatoriu, un program facultativ organizat în periaoda vacanţei de vară, constând în activităţi instructiv-recreative, numit "Şcoala de vară". Activitatea "Şcolii de vară" va fi reglementată prin Ordin al Ministrului Educaţiei", potrivit proiectului de lege. "Programul grădiniţelor va cuprinde un program de bază, în timpul anului şcolar, şi un program special, cu plată, în timpul vacanţelor şcolare, necesar pentru a permite supravegherea şi instuirea copiilor ai căror părinţi doresc aceasta. Programul grădiniţelor a fi reglementată prin Ordin al Ministrului Educaţiei", se arată în acelaşi document. Propunerea legislativă a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor. O altă propunere legislativă iniţiată de deputatul PNL Ovidiu Raeţchi se referă la introducerea unor pachete alimentare sociale pentru elevii-cazuri sociale. "Începând cu anul şcolar 2016-2017, autorităţile administraţiei publice locale pot acorda gratuit elevilor-cazuri sociale din clasele 0-VIII care frecventează învăţământul de stat pachete alimentare sociale în limita unei valori anuale de 1.200 de lei", se arată în propunerea legislativă. Se consideră "elev-caz social", persoana care nu a împlinit vârsta de 15 ani, provine dintr-o familie ale cărei venituri per membru nu depăşesc 600 de lei pe lună şi urmează cursurile în cadrul unităţilor de învăţământ de stat. "Pachete alimentare sociale" sunt ajutoare alimentare care constau într-un kilogram iaurt, 500 de grame cerele, un kilogram banane, una bucată conservă carne de pui, o bucată conservă carne de vită şi care se acordă elevilor care provin dintr-o familie ale cărei venituri per membru nu depăşesc 600 de lei pe lună. Pachetele alimentare sociale se acordă în cazul în care sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: cetăţenie română, domiciliul pe teritoriul României, veniturile lunare per membru de familie să nu depăşească 600 de lei, elevii să nu înregistreze mai mult de 2 absenţe nemotivate pe lună, elevii să obţină minim media 7 sau calificativul "bine".

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218