REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Elevii au primit, într-un final, reducerea cu 50% la abonamentele RATC. Doar unii dintre ei

Elevii au primit, într-un final, reducerea cu 50% la abonamentele RATC. Doar unii dintre ei

Replica API 13 februarie 2014 | 00:00 131

După îndelungi demersuri şi declaraţii care mai de care mai curajoase, autorităţile au ajuns la un consens: vor acorda reducerea cu 50% la abonamentele pentru elevi, pentru transportul în comun. De miercuri, autobuzele din municipiu au lipite pe geamuri înştiinţarea de la RATC: "în baza HCLM 17/17.02.2014, RATC eliberează abonamente pe o linie sau două linii pentru transportul în comun din municipiul Constanţa, cu reducere de 50%, elevilor ale căror familii beneficiază de ajutoare la plata încălzirii (familii defavorizate). Aceste abonamente se eliberează de la chioşcul RATC Constanţa, de la Gară (...) Preţurile: abonament 1 linie - 27,50 lei; abonament 2 linii - 40 lei", menţionează Regia.

Mai degrabă pe jumătate mulţumit de situaţie, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Alexandru Bajdechi, a catalogat gestul ca fiind "un pas înainte" şi "un rezultat al eforturilor noastre, pentru că aşa spune legea şi ei n-au aplicat-o de zece ani".

"Au făcut cei de la Inspectoratul Şcolar o adresă către RATC. După ultima şedinţă de Consiliu Local, cei de la RATC au răspuns Inspectoratului, conform unei hotărâri sunt 8.300 de elevi şi beneficiază numai 500. De asemenea, au solicitat Inspectoratului să transmită informaţia la şcoli, să popularizeze că elevii au acest drept şi să vină să-l ridice. Este vorba de acei 8.300, despre primarul Constanţei, Radu Mazăre, spunea că sunt 17.000. Sunt 500 care beneficiază acum de acest drept, deşi pot beneficia toţi cei 8.300. Faptul că popularizează dreptul este o consecinţă a mişcărilor pe care noi le-am iniţiat. Am făcut gălăgie şi acum au început să se mişte lucrurile. Altfel, nu făcea Inspectoratul adresă la RATC, nu punea RATC afişe. Subiectul rămâne deschis, trebuie să se discute. Mai întâi, aşteptăm să fie şedinţa Comisiei de Buget-Finanţe, reunită cu Comisia de Transport şi Învăţământ. Dezbatem problema acolo, cu toate cifrele, cu impact bugetar, cu cei de la Primărie. În urma Comisiei, trebuie să existe un proiect de hotărâre. Dacă nu va exista, noi continuăm demersurile, pentru că, până la urmă, aşa este legea. Încă nu s-a anunţat data exactă a şedinţei, dar consilierii locali mi-au spus că ar trebui să fie, în mod normal, cu o săptămână înainte de şedinţa Consiliului Local. Dacă ultima a fost pe 3 februarie, ar trebui să fie undeva la sfârşitul acestei luni", a declarat Bajdechi, pentru "Replica".

33.648 de beneficiari ai subvenţiilor la transportul în comun există în Constanţa. În condiţiile unui calcul al municipalităţii pe o singură linie, abonamentul este 55 de lei, drept urmare, dacă toţi ar beneficia de reducere de 50% pe o singură linie, efortul bugetar ar fi de peste 11 milioane de lei, pe două linii, de 16 milioane de lei şi peste 22 de milioane de lei pentru trei linii. Pe de altă parte, Bajdechi a susţinut în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Local Constanţa că nu este vorba de mai mult de 8.300 de elevi şi, evident, sumele suportate de bugetul local ar ajunge la jumătate.

Reducerea cu 50% la transportul local în comun pentru elevi şi studenţi va fi dezbătută din nou în cadrul viitoarei şedinţe de Consiliu Local.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367