REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Elevii care au mituit comisia de BAC de la Mangalia aveau 40 de ani

Elevii care au mituit comisia de BAC de la Mangalia aveau 40 de ani

Replica API 4 martie 2015 | 00:46 345

Unul dintre ei a plecat la muncă în Germania: „Să nu-ţi pierzi speranţa sau încrederea”

Unul dintre ei a plecat la muncă în Germania: „Să nu-ţi pierzi speranţa sau încrederea”

Cilica Stângaciu (Sursa foto: facebook)

Prima condamnare în dosarul “Fraudă la Bac” a avut loc în data de 2 martie anul curent. Gheorghe Amza a primit doi ani cu executare, pe când celalalte persoane au primit pedepse cu suspendare. Printre acestea se află şi doi candidaţi la examen, respectiv Cilica Stângaciu şi Aurel Boboşatu. Ambii au peste 40 de ani, sunt căsătoriţi şi au familii. În plus, Cilica deja a plecat în Germania, la muncă, primind vestea acolo.

Cilica Stângaciu, care a susţinut examenul de Bacalaureat în 2013, ajungând să fie cercetată penal şi condamnată de prima instanţă la şase luni cu suspendare, având termen de încercare de 2 ani şi 6 luni, este trecută de prima tinereţe. Aceasta va împlini 43 de ani în iulie anul curent. În plus, femeia, care este căsătorită şi are o fetiţă, a plecat în Germania, la muncă. Acolo a şi primit vestea primei condamnări. Imediat după aceea, a postat pe un site de socializare mesajul: „Să nu-ţi pierzi speranţa sau încrederea. Continuă să lupţi şi nu renunţa niciodată”. Cât despre Aurel Boboşatu, care a primit 4 luni cu suspendare, acesta va împlini 47 de ani peste câteva zile. Şi el este căsătorit, are o fetiţă şi este din Limanu. Prin urmare, nu este vorba de doi „plozi” care au vrut cu orice preţ să ajungă la facultate, ci de oameni care au fost nevoiţi să urmeze cursurile unui liceu la vârste mai înaintate şi, totodată, să dea bani grei pentru a se alege cu diplomă de bac. Însă, lucrurile nu au mers chiar cum s-au aşteptat, în loc de diplomă cei doi căpătându-se cu dosare penale şi condamnări. În dosar au fost trimise în judecată 12 persoane, singurul care a primit o pedeapsă cu executare, de doi ani, fiind Gheorghe Amza, preşedintele comisiei de bacalaureat de la Liceul Ion Banescu din Mangalia din 2013. Ceilalţi, Ingrid Iulia Rădulescu (vicepreşedinte al comisiei de bacalaureat), Florin Pădureanu (membru al comisiei de bacalaureat), Doina Manoleasa (membru al comisiei de bacalaureat), Valeria Maria Tudosa (membru al comisiei de bacalaureat), Otilia Cornelia Stere (secretara comisiei de examen), Veronica Cara, Mihaela Valentina Balint (cadru didactic supraveghetor), Urziceanu Viorel (tatăl unui elev), Gabriela Alexoiu (mama unui elev) şi cei doi candidaţi prezentaţi mai sus, respectiv Cilica Stângaciu şi Aurel Boboşatu, au primit pedepse cu suspendare. Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă şi, cel mai probabil, va urma un recurs la Curtea de Apel Constanţa. Potrivit procurorilor DNA, în cursul lunii iulie – iulie 2013, inculpatul Gheorghe Amza, în calitate de preşedinte al comisiei de bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia, cu ocazia desfăşurării examenului de bacalaureat, a primit, prin intermediari, de la mai mulţi elevi, participanţi la examenul de bacalaureat, suma totală de 3.000 euro şi a beneficiat de achitarea contravalorii cazării într-un hotel din staţiunea Saturn, în cuantum de 1.863 lei şi a serviciilor de masă, cu titlu de mită. Tribunalul Constanţa a dispus confiscarea acestor sume.

Aceeaşi Mărie cu altă pălărie: în timpul procesului, Apostolescu încerca să-l apere pe Amza

Menţionăm şi faptul că, în timp dosarul se afla pe rolul Tribunalului Constanţa, Amza a încercat, în mai multe rânduri, s-o facă pe Cara Veronica (persoană fără calitate specială, cercetată pentru complicitate la dare de mită) să-şi schimbe declaraţiile, dându-i bani prin Apostolescu Zoia, parte şi ea din dosar, în calitate de martor. Totodată, Apostolescu a făcut declaraţii mincinoase pentru a-l favoriza pe Amza, motiv pentru care a fost arestată şi trimisă în judecată, într-un alt dosar, tot la Tribunalul Constanţa, pentru influenţarea declaraţiilor. Pe 21 ianuarie anul curent, ea a fost condamnată la 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare. Nici aici decizia nu a fost definitivă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218