REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Elevii care fac naveta riscă să nu mai vadă nici un ban din decontarea abonamentului

Elevii care fac naveta riscă să nu mai vadă nici un ban din decontarea abonamentului

Replica API 19 ianuarie 2017 | 00:34 458

Situaţie incredibilă!

Situaţie incredibilă!

Navetiştii care studiează în municipiul Constanţa şi fac drumul din localitatea de domiciliu până în oraş riscă să nu mai vadă un leu din banii pe care îi dau pe abonament. Acest lucru se întâmplă pentru că a intrat în vigoare o ordonanţă de urgenţă – OUG 69 - votată de către Guvernul Cioloş prin care naveta este decontată de către Ministerul Educaţiei, doar dacă transportatorii adoptă preţul maximal impus de ei. Astfel, cum majoritatea transportatorilor au refuzat să îşi modifice tarifele pentru a se încadra în tariful impus, elevii care merg începând cu luna ianuarie să îşi deconteze abonamentul, se pot trezi cu refuzul secretariatului. Vina nu este a instituţiei de învăţământ, ci a normelor clare impuse de OUG 69.

Prin OUG 69 s-au adus modificări la Legea Educaţiei, la art. 84, alin (3) „Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă”. Modificările aduse articolului sunt următoarele:

„(3.1) Prin derogare de la prevederile art. 43 lit. b) din Legea serviciilor de transport public local nr. 92/2007, cu modificările şi completările ulterioare, tariful maxim per kilometru aferent abonamentului de transport rutier prevăzut la alin. (3) se stabileşte şi se actualizează prin hotărâre a Guvernului; (3.2) Metodologia de calcul al tarifului maxim prevăzut la alin. (3.1) şi valorile aferente se aprobă prin hotărâre a Guvernului; (3.3) Operatorul de transport rutier are obligaţia să emită abonamente pentru transportul elevilor şi să asigure transportul rutier al elevilor potrivit prevederilor alin. (3.1)”.

„OUG 69 prevede că naveta se poate deconta doar la preţul stabilit de Guvern. Dacă abonamentul este mai scump decât tariful stabilit de Guvern, elevii nu beneficiează de decontarea navetei. S-a înrăutăţit sintuaţia, ţinând cont că transportatorii au refuzat să modifice preţurile conform OUG. Luna ianuarie este prima lună în care vedem efectele negative ale OUG. În ultimele zile primesc apeluri disperate, de la elevi, părinţi care spun că merg la secretariat şi vor să deconteze naveta şi nu pot pentru că preţul abonamentului este mai mare decât cel maxim pe care l-a impus Guvernul. De dimineaţă am primit două telefoane de la doi elevi diferiţi care au păţit acelaşi lucru. Ce putem face pentru ei? Dacă până acum li se deconta parţial pentru ei acest abonament, acum nu li se va deconta deloc pentru că transportatorii refuză să introducă aceste tarife. Abandonul şcolar va creşte şi mai mult.

Vom solicita Guvernului o decontare totală a abonamentului, indiferent de preţul impus de transportatori. Noi ne dorim doar ca elevii să ajungă la şcoală. Efortul financiar pentru decontarea totală a navetii este de 90 de milioane de lei pe an, la nivel naţional. Pentru Constanţa, sunt aproximativ 5.000 de navetişti la nivelul judeţului”, a precizat Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa. Elevii încă nu ştiu de ce riscă să păţească din cauza modificării ordonanţei. „Nu am dus încă chitanţa la liceu. Pe lunile trecute mi-au decontat jumătate din valoarea abonamentului. Acum, încă nu ştiu. Fac naveta din Valu lui Traian la liceul din Constanţa”, a precizat, pentru „Replica”, Alin, licean care face naveta.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Oricum a mea fata din septembrie nu a primit nici un ban asa ca ne lasam pagubasi asta e si interesul nu sa sprijinim copii care vor sa invete Rusineeeee!!!!
0
0
Pentru comentariul 3, greu cu gramatica, vezi ca se scrie legat "daca". Si tu mai Garide, vorbesti ca sa te afli in treaba. Din localitatile marginale Constantei, cum ai vrea sa ajunga copiii la scoala? Tu ai fost la munca de cand erai scolar? Debitezi fara....noima
2
0
Da i in masa de puradei , sa plateasca aia care i au facut nu sa mearga pe banii nostri sau ai transportatorilor. La munca nu la pomana. Eu dau gratis un caine pitbull sa ajunga la scoala mai repede ca autobuzul.
1
1
da-ca ciolos a dat OUG 69 CRITICA DRAKU PE IOHANNIS,,,,,,,,,,CA ERA GUVERNU MAU.
2
6
Se vede cu cata atentie citesti, OUG 69 este data de guvernul Ciolos deci ce treaba are PSD sau sula cu prefectura.
5
5
Asta dovedeste grija psd pt copii.Pe ei ai intereseaza mai mult eliberarea din puscarii a mafiotilor lor decat modificarea acestei ordonante.Rusine psd,partid de hoti si mafioti de mincinosi si periculosi!
10
5

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614