REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Elevii constănțeni merg în instanță din cauza isprăvii din ultima zi de mandat a lui Pricopie

Elevii constănțeni merg în instanță din cauza isprăvii din ultima zi de mandat a lui Pricopie

Replica API 15 ianuarie 2015 | 00:02 186

Elevii au luat iar foc, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) anunțând că va ataca în instanță Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, întrucât noul Regulament de Organizare şi Funcţionare al Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar (ROFUIP) este „nelegal și neconstituțional”.

Alexandru Manda

Regulamentul în cauză a fost aprobat de ministrul Remus Pricopie pe 15 decembrie 2014, în ultima sa zi de mandate și a fost publicat recent în Monitorul Oficial al României, motiv numai bun de noi runde de gălăgie din partea elevilor.

Potrivit AEC, prevederile noului ROFUIP contravin tratatelor internaţionale, la care România este parte, cu privire la drepturile omului şi drepturile copilului, dar şi Constituţiei României, legea fundamentală a statului român și, totată, încalcă libertatea de mişcare a elevilor, prin faptul că acesta prevede că elevii pot părăsi incinta unităţii de învăţământ doar cu acordul profesorului de serviciu.

AEC susține că va ataca în contencios-administrativ Ministerul Educaţiei și va cere anularea pe cale legală a regulamentului, după efectuarea procedurii prealabile.

“Aprobara și publicarea în Monitorul Oficial a noului ROFUIP ne arată încă o dată că, în opinia guvernanților, elevii nu au nevoie de drepturi, nici măcar cele constituționale. Oare e mai bine să ne interzică să părăsim incinta școlii decât să ne asigure protecția de care noi avem atâta nevoie? Elevii nu sunt persoanele pe care le putem arunca la gunoi atunci când ne terminăm mandatul!” a declarat preşedintele AEC, Andrei-Eduard Burghelia. De asemenea, vicepreședintele AEC, Alexandru Manda, a reamintit că „opera” aparține fostului ministru al Educației, Remus Pricopie.

„ Acest regulament, lăsat moştenire de Remus Pricopie, ne întoarce în timp cu peste 25 de ani. În decembrie 2014, când s-au împlinit 25 de ani de când peste 1000 de români şi-au dat viaţa pentru dreptul de a spune ceea ce gândesc, Remus Pricopie, în ultima sa zi de mandat, a aprobat un act administrativ, contrar cu drepturile fundamentale ale omului, acesta dându-le directorilor dreptul de a cenzura publicaţiile şcolare, interzicându-le elevilor dreptul de a se exprima”, a spus Manda.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218