REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Elevii din Constanţa au „sărbătorit” 1 milion de absenţe. Ce spun psihologii şi ce vină au profesorii

Elevii din Constanţa au „sărbătorit” 1 milion de absenţe. Ce spun psihologii şi ce vină au profesorii

Replica API 29 februarie 2016 | 23:52 344

Absenteismul, o realitate tristă

Absenteismul, o realitate tristă

Sursa foto: opiniatimisoarei.ro

Problema absenteismul din învăţământul românesc este o realitate cu care şcolile se confruntă de ani buni. Elevii lipsesc tot mai des de la şcoală, fie pentru că nu s-au pregătit corespunzător, fie pentru că nu sunt suficient stimulaţi. Se pare că acestora nu li se mai stârneşte suficient de mult interesul pentru educaţie, întrucât continuă să aibă o atitudine ostilă faţă de anumite materii şi sarcini şcolare impuse de cadrele didactice.

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa spune că aceasta condamnă absenteismul şi susţine că problema pleacă de la nivel naţional, statul nedându-şi suficient interesul pentru a face învăţământul mai atractiv pentru elevi. De aceeaşi părere sunt şi psihologii, care consideră că părinţii au un rol foarte importatn în această privinţă şi că este necesară o mai atentă supraveghere a copiilor şi o comunicare mai deschisă cu aceştia.

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa nu este de acord cu lipsa elevilor de la ore şi este de părere că de vină sunt autorităţile competente din domeniu, pentru că nu fac învăţământul mai atractiv pentru elevi: „Atât eu, cât şi Asociaţia Elevilor din Constanţa condamnăm absenteismul şcolar. Nu suntem deloc de acord cu acest fenomen. Din păcate, este o realitate tristă a învăţământului românesc. Trebuie să ne concentrăm şi să vedem care sunt cauzele. De cele mai multe ori, acestea ţin de lipsa puterii cadrelor didactice de a ţine elevii atenţi la ore. Şi din păcate, elevii neavând o bază materială consistentă care să le permită să desfăşoare în condiţii optime actul educaţional, preferă să lipsească.

Această cauză ţine mai mult de stat, atât de la bugetul naţional, cât şi de la bugetele locale”, a declarat, pentru „Replica” Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa. Totodată, şi psihologii consideră că programa şcolară nu este suficient de atractivă pentru elevi şi că aceştia nu sunt suficient motivaţi să vină la ore. Dar în acelaşi timp, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că este necesar ca părinţii să îi monitorizeze mai bine pe aceştia şi să se intereseze mai frecvent de situaţia şcolară a copiilor.

„Scăderea notei la purtare nu mai e o sancţiune pe care elevii să o ia în seamă. Evitarea mediului şcolar este o modalitate de a acumula cât mai multe absenţe, mai ales dacă elevii nu sunt pregătiţi corespunzător în anumite situaţii. Există şi anturajul care are o putere destul de mare, în funcţie de vârsta copilului. Sunt şi copii care nu au chef de nimic, niciodată, iar absenţele fac parte din comportamentul lor normal. Dar sunt şi cauze de ordin familial, în care copilul nu îşi mai găseşte locul pe nicăieri şi evită chiar şi şcoala. În adolescenţă unii se îndrăgostesc şi, automat, absenţele apar şi în acea perioadă. Şcoala nu mai este o activitate care să fie preferată de elevi”, a declarat, pentru „Replica” Laura Secu, consilier de imagine al Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională din Constanţa.

Aceasta consideră că părinții ar trebui să-și supravegheze copiii mai îndeaproape și că ar trebui să comunice mai mult cu aceștia și să se intereseze de situația lor școlară: ”Adolescența este într-adevăr o vârstă mai dificilă, dar părintele rămâne părinte toată viața și trebuie să-l supravegheze în continuare. Un părinte responsabil ar fi bine să vină la școală constant și să-l verifice. Cu cât controlezi mai bine și mai diplomat copilul, el își vede de treaba lui. Dacă este lăsat în voia întâmplării, este clar că dacă are un comportament de evitare a școlii, acesta se va accentua”, susține Secu.

Ea este de părere că și sistemul de învățământ în sine este neatractiv pentru elevi și că ar trebui luate măsuri în acest sens: ”Pe de altă parte, și cadrele didactice au un rol în această problemă . În momentul în care observi că sunt copii cu foarte multe absențe, e bine să fie motivați să vină la școală. Trebuie implicați în anumite activități care să le facă plăcere, trebuie ajutați acolo unde au probleme. Activitățile extrașcolare sunt foarte bune pentru a lega relații strânse în colectiv. Cauzele pentru care ei lipsesc sunt multe, dar și modalități de a-i atrage la școală sunt foarte multe. Totul e să îți dorești lucrul acesta. Societatea în care trăim nu ne oferă de multe ori puncte de sprijin, dar asta nu înseamnă că trebuie să-l luăm pe ”nu” în brațe și să nu faci nimic”, a adăugat Laura Secu.

Amintim că semestrul școlar trecut, elevii din județ au acumulat peste 1 milion de absențe. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISJ Constanța, cele mai multe fost înregistrate în ciclul liceal: ”Din septembrie 2015 până la sfârșitul lunii ianuarie 2016, elevii constănțeni au acumulat 1 079 661 absențe, dintre care doar 420 883 sunt motivate”, a declarat pentru ”Replica” Cristina Ivan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Constanța. Aceasta a adăugat că cele mai multe absențe s-au înregistrat la liceu: ”La nivel liceal sunt cele mai multe absențe, mai exact 516 731”, a adăugat Cristina Ivan. Potrivit acesteia, numărul maxim admis este de 10 absențe, la care elevului i se scade 1 punct la purtare.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367