REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Elevii din liceele cu promovabilitate 0 la BAC, orientaţi spre şcolile profesionale

Elevii din liceele cu promovabilitate 0 la BAC, orientaţi spre şcolile profesionale

Replica API 14 iulie 2016 | 00:42 336

Liceele cu promovabilitate 0 scapă de orice sancţiune

Liceele cu promovabilitate 0 scapă de orice sancţiune

Examenul de bacalaureat din acest an nu a fost un succes pentru toţi absolvenţii de liceu! La nivelul judeţului Constanţa, rata de promovabilitate a depăşit cu puţin 60%. Dacă fruntaşe au fost liceele din municipiu, cum ar fi Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” şi Liceul Teoretic „Ovidius“, la extrema cealaltă regăsim Liceul Tehnologic Crucea, Liceul Tehnologic Mihai Viteazu, Liceul Tehnologic N. Dumitrescu Cumpăna şi Liceul Tehnologic N. Istrăţoiu - Deleni. Ce se întâmplă în cazul acestor unităţi de învăţământ? Gabriela Bucovală, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, este de părere că elevii de clasa a VIII-a din cadrul acestor instituţii vor fi orientaţi spre şcolile profesionale.

Lista ruşinii de la Bacalaureat din acest an pentru judeţul Constanţa a cuprins patru licee, două dintre acestea „păstrându-şi tradiţia” moştenită din anul 2015. Este vorba de Liceul Tehnologic Crucea şi Liceul Tehnologic Mihai Viteazu. Cum s-a ajuns la o astfel de situaţie? „Liceele care au avut promovabilitate 0 la Bacalaureat au avut un număr foarte mic de absolvenţi înscrişi. Vorbim de 2, 5 sau 9 persoane înscrise. Acum analizăm posibilitatea ca în timp să-şi orienteze copiii spre şcolile profesionale”, a precizat Bucovală. Este exclusă varianta închiderii acestor unităţi de învăţământ întrucât sunt şcolarizaţi copii începând de la preşcolari. „Nu se poate închide o şcoală, ele se numesc licee, dar şcolarizează copii de la preşcolari începând. Denumirea de liceu se acordă după ce mai înalt nivel de şcolarizare. În timp, dorim să le punem la dispoziţie absolvenţilor de clasa a VIII-a şcoală profesională şi să-şi continue studiile nu prin liceu, ci prin şcoală profesională astfel să poată avea o meserie, să adaptăm continuarea studiilor după clasa VIII-a nevoilor comunităţii respective”, a precizat Gabriela Bucovală.

Este esențial de amintit faptul că, două dintre liceele mai sus menționate, unde promovabilitatea a fost 0, nu s-au putut lăuda nici anul trecut cu promovați. Este vorba despre Liceul Tehnologic "Mihai Viteazu" și cel din Crucea. Liceul Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" din Cumpăna și Liceul Tehnologic Nicolae "Istratoiu" din Deleni au pățit rușinea și în anul 2014, cât și-n anii anteriori. Reamintim că în Constanța rata de promovabilitate a fost de 60,5 %, mai mare decât în ani 2015 și 2014. De precizat că anul trecut, în Constanța, nici un elev nu a reușit să obțină media 10. În schimb, anul acesta municipiul se poate lăuda cu patru medii de 10 obținut de doi elevi ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ și doi ai Liceului Teoretic „Ovidius“.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367