REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Elevii împing de la spate opoziţia să se bată cu PSD pentru un amendament la OUG din Educaţie

Elevii împing de la spate opoziţia să se bată cu PSD pentru un amendament la OUG din Educaţie

Replica API 9 septembrie 2014 | 00:00 150

Scandal mare pe marginea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 49/2014, privind "modificările şi completările la Legea Educaţiei nr. 1/2011, care vizează stabilitatea sistemului de învăţământ şi creşterea performanţei acestuia". Elevii, studenţii şi opoziţia au sărit "ca arse" pentru a critica măsura Guvernului, iar marţi s-a ajuns în faza pe bătaie pe amendamente. În fapt, este vorba de un singur amendament, depus de mai mulţi "aleşi", iar cei din Constanţa figurează în top. Practic, lupta elevilor se duce de mai mulţi ani pentru recuperarea dreptului de a fi reprezentaţi în consiliile de administraţie ai şcolilor. Deşi, promisiunea privind revenirea lor s-a aflat pe buzele mai multor miniştri ai Educaţiei de-a lungul timpului, aceasta nu s-a concretizat niciodată. "E un singur amendament, depus de mai multe persoane. Pe Constanţa, susţin cam toţi din opoziţie. Amendamentul se discută în comisia de învăţământ şi, fiind procedură de urgenţă, cred că trece la vot final chiar în aceeaşi zi. Acum, comisia de învăţământ trebuie să aprobe sau nu amendamentul", a declarat reprezentantul elevilor afiliaţi la Camera Deputaţilor, Alexandru Bajdechi, pentru "Replica".

Potrivit acestuia, mai mulţi deputaţi s-au alăturat demersului, printre care independentul Mihai Tararache, democrat-liberalii Dănuţ Culeţu şi Raluca Turcan sau "conservatorul" Ovidiu Alexandru Raeţchi ş.a. "În cazul în care Consiliul de administraţie este format din 9 membri, dintre aceştia 4 sunt cadre didactice, primarul sau un reprezentant al primarului, 2 reprezentanţi ai Consiliului local, un reprezentant al părinţilor şi un reprezentant al elevilor care este major şi cu capacitate de exerciţiu deplină. În cazul în care nu există niciun elev major în unitatea de învăţământ, locul acestuia va fi preluat de către un alt reprezentant al părinţilor. Directorul este membru de drept al Consiliului de administraţie din cota aferentă cadrelor didactice din unitatea de învăţământ respectivă", se arată în amendamentul care solicită modificarea art. 1, pct. 21, din cadrul OUG 49/2014.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218