REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Elevii învaţă să ajute persoanele cu deficienţe de văz şi auz

Elevii învaţă să ajute persoanele cu deficienţe de văz şi auz

Replica API 11 noiembrie 2017 | 00:00 428

În România trăiesc 140.000 de nevăzători şi 30.000 de persoane cu deficienţe de auz, dintre care 2000 de nevăzători şi 745 de persoane cu deficienţe de auz se află în judeţul Constanţa. Viaţa nu este simplă pentru ele şi au nevoie de susţinerea celor din jur şi de înţelegere.

Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa şi Școala Gimnazială Nr. 12 „B. P. Hașdeu” împreună cu Asociația Nevăzătorilor din România, filiala Constanța - Tulcea, Asociația Națională a Surzilor Constanța și Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa derulează în perioada 15 octombrie 2017 – 31 iulie 2018, proiectul „TE VĂD, TE AUD”, în zece unităţi şcolare din Constanţa.

Scopul proiectului este de a sensibiliza elevii din școlile selectate cu privire la nevoile speciale ale persoanelor cu deficiențe de auz și văz, astfel încât să înţeleagă şi să conştientizeze dificultăţile cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi aceste persoane şi să înveţe cum le pot ajuta.

„Bariera de comunicare este cel mai mare obstacol pentru persoanele cu deficienţe de auz”, a declarat Marcela Vlad, director executiv şi interpret Asociația Națională a Surzilor Constanța.

La rândul său, Teodora Sârbu, referent voluntar la Asociația Nevăzătorilor din România, Filiala Constanța – Tulcea, relatează care sunt problemele cu care se confruntă nevăzătorii: „Oamenii din întuneric trăiesc într-un univers specific şi fac mari eforturi intelectuale şi fizice pentru a trăi ca noi văzătorii. Ei merita respectul nostru şi ne invită să îi cunoaştem şi să le înţelegem viaţa. Sigur nu va fi un timp pierdut”.

În prima parte a proiectului, elevii se vor întâlni la şcoală cu persoane care prezintă deficienţe de auz şi văz, vor discuta cu acestea, urmând ca după 15 februarie, în cadrul celui de-al doilea modul al proiectului, să realizeze piese de teatru pe tema proiectului şi postere expuse în spaţiul public, prin care să exprime experienţa trăită şi cunoştinţele dobândite.

„Intenţionăm ca elevii participanţi să devină proactivi, să răspundă la nevoile oamenilor cu nevoi speciale. Spiritul civic este un necesar acut al societăţii noastre, iar elevii pot învăţa de mici că societatea funcţionează perfect atunci când valorizăm calităţile tuturor, indiferent de cât ne-a oferit natura”, precizează Laura Popa, director adjunct la Şcoala nr.12 „B. P. Hașdeu”.

Unitățile de învățământ care fac parte din proiect sunt: Școala Nr 11 „Dr. Constantin Angelescu”, Școala Nr.12 „B.P.Hașdeu”, Școala Nr. 30 „Gheorghe Țițetica”, Școala Nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, Școala Nr.40 „Aurel Vlaicu” Liceul Teoretic „Ovidius”, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța, Colegiul Tehnic „Pontica”, Colegiul Tehnic „Tomis”.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O idee buna dar si mai buna ar fi ideea ca parlamentarii si guvernantii sa le acorde mai multa atentie, ca de dat legi si ordonante cand vine vorba de furtul lor prin lege este posibil in secunda doi
2
0
este bine ca sunt invatati sa ajute ,dar mai degraba trebuie invatati sa respecte persoanele cu dizabilitati . ca daca tot te gandesti sa jignesti ,sa umilesti o persoana cu dizabilitati ,trebuie sa sti ca o nenorocire vine cand te astepti cel mai putin . nimeni nu este ferit ,cu toate ca la romanii exista mentalitatea ca ,,mie nu poate sa mi se intample nimic ,,
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614