REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Elevii „magicieni” de la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” Mangalia dărâmă prejudecăți!

Elevii „magicieni” de la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” Mangalia dărâmă prejudecăți!

Replica API 10 aprilie 2018 | 01:16 3171

O mână de copii de la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” Mangalia, coordonați de câțiva profesori inimoși (care au înțeles că menirea lor este să inspire), a răsturnat toate pronosticurile . Ei s-au întors triumfători cu micul lor robot. Aventura națională a elevilor ”de la Pod” a început în luna noiembrie, când au hotărât să participe la BRD FIRST Tech Challenge Romania, cel mai important concurs de robotica pentru elevi pe plan mondial. Acesta a fost al doilea sezon în România, iar în fiecare sezon are loc un alt joc. Jocul din acest an s-a numit Relic Recovery. Regulamentul a fost strict și destul de complex. Concursul presupune de la sesiuni de jurizare, de inspecție robot, un Engineering Notebook (un jurnal de construcție și programare), inspecție teren, până la jocul efectiv în alianțe de câte două echipe. Peste 1200 elevi participanți din 90 licee, plus două echipe internaționale care au trecut de preselecția extrem de dură.

Preselecția le-a dat aripi elevilor Liceului Tehnologic din Mangalia. Să participi la o jurizare internațională a unui proiect și să treci de ea (când în orașul tău ești creditat cu lipsa de performanță sau de șansă) e un semnal că ești performant, că prejudecățile pot fi dărâmate.

Au urmat jocurile amicale eliminatorii, din martie 2018, în patru mari orașe ale țării. Echipa de la Bănescu a participat la regionala de la București. S-au făcut remarcați și nu e puțin lucru, pentru că acolo se aflau reprezentanți de la NASA, Boeing, dar și de la alte companii de renume. Au revenit mai motivați, mai încrezători. Au început să viseze.

Campionatul Național s-a desfășurat pe 23-25 martie a.c. la Sala Polivalentă din București. Miza era uriașă: participarea la Campionatul Mondial de la Detroit, SUA, din aprilie.

În prima zi a Campionatului Național au avut loc interviurile cu elevii (membrii juriului au chestionat echipele de elevi despre stagiile de elaborare ale robotului), inspecțiile juriului la standuri și amenajarea standului.

Din ziua a doua au început confruntările propriu-zise: 2 divizii a câte 46 de echipe fiecare, câte 6 meciuri pentru fiecare echipă. Atmosfera a fost extraordinară: colaborare, fairplay. Pentru că, acest concurs nu este numai despre roboți, nu este numai o competiție, este o cale. Este o cale de educație, STEM (ceva amorf care naște viață). Unul din mentorii echipei mangaliote, Eugen Terente, spunea despre acest concurs: ”Mixezi împreună Science, Tehnology, Engineering, Mathematics, suflet, nopți nedormite, dispute, frământări și iese roboțelul acesta.”

În spiritul acesta, cu echipe care și-au împrumutat scule, piese, și-au oferit informații, indicații s-au desfășurat cele cinci meciuri din ziua a doua. Patru victorii răsunătoare atrag atenția asupra echipei de la Mangalia, iar ultimul meci este amânat pentru ziua următoare.

La sfârșitul celei de-a treia zile, după niște meciuri în care au învins câștigătoarele de anul trecut în meci direct, frumoasa echipă de la Mangalia s-a clasat pe un onorant loc 9 în Divizia Coandă. Magnifica echipă ce a reintrodus cuvântul ”mândrie” pe porțile largi de la ”Ion Bănescu” a fost formată din: Purcelea Andrei, Clipici Victor, Duca Robert, Peteu Mircea (programare), Oprică Radu, Cosma Ioana (constructie), Ioneciu Laura, Dediță Mihai, Lupu Mioara, Posmoșanu Diana (fundraising, Engineering Notebook), mentori: Prof. Terente Eugen (electronică, automatizări, telecomunicații) - coordonator, construcție robot, Prof. Cioroianu Iulian (mate-info) - programare, Prof. Barabaș Virginica (mecanică) - fundraising, scouting.

Care a fost marele câștig al copiilor?

„Însuflețirea, entuziasmul care i-a adus la școală în fiecare zi de școală, de vacanță sau de week-end, încrederea în viitor, în școală, în comunitate. Nevoia de a depăși prejudecățile unei generații în care a fi meseriaș e degradant și rușinos, i-a făcut să viseze cu inocență la Gracious Profesionalism (să concurezi, dar fără să dorești ca cineva să piardă, ci ajutându-i pe ceilalți). Liceul Tehnologic ”Ion Bănescu” din Mangalia s-a așezat curajos la masa colegiilor naționale, a liceelor de informatică naționale și internaționale și și-a apărat șansele de a apărea în topul cercurilor de robotică naționale. E unul din puținele licee tehnologice din țară care a pătruns în elita națională preuniversitară a roboticii. Din cele 9 licee participante din județul Constanța, două licee tehnologice reușesc performanța de a se clasa pe locuri fruntașe, în top tenul diviziei lor. Cumva, universul se echilibrează și valorile profund umane (munca, dedicația, altruismul) își fac loc printre vocile teoreticienilor demagogi. Liceele tehnologice își revendică locul de drept în societate”, a arătat Daniela Șemședin, consilier de imagine în cadrul școlii.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu putem omite traditia marilor succese ale cadrelor didactice si ale elevilor acestei institutii scolare, numita, la vremea aceea, Liceul Industrial Nr. 1 Mangalia, cum a fost, in anul scolar 1988-1989, situarea pe un prestigios loc II, la nivel judetean, intr-o disputa cu celelalte licee constantene de prestigiu. Cel mai bun liceu din oras avea si o incadrare de exceptie, cu multi sefi de promotie absolventi de invatamant superior etc. FELICITARI, asadar, continuatorilor acestei traditii!
1
0
Sunt mangaliot batran dar nu locuiesc de mult in Magalia. Isi mai aduce aminte cineva ca in anii 70-80-90 elevii din Mangalia castigau toate concursurile nationale de matematica iar la admiterile din facultati arestau primele locuri de pe lista. Cunoaste lumea ca in Mangalia profesorul de matematica Heni avea bust facut din banii elevilor si parintilor in curtea liceului imediat dupa ce a murit de tanar?! Da la Mangalia se facea scoala de placere.
1
0
BRAVO elevilor si indrumatorilor sper ca acesta e doar inceputul.
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367