REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Elevii şi profesorii basarabeni stabiliţi în Constanţa, invitați de seamă la „Mândria de a fi român, de o parte şi alta a Prutului”

Elevii şi profesorii basarabeni stabiliţi în Constanţa, invitați de seamă la „Mândria de a fi român, de o parte şi alta a Prutului”

Replica API 29 martie 2018 | 00:00 570

Marți, 27 martie a.c., cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a organizat Conferința „Mândria de a fi român de o parte și alta a Prutului”, la Colegiul Comercial “Carol I”.

Invitații speciali conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decan al Facultății de Istorie și Științe Politice, Universitatea ,,Ovidius” Constanța, dr. Sorin Marcel Colesniuc, director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și prof. univ. dr. Marian Cojoc de la Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea ,,Ovidius” Constanța au prezentat momentele prin care Basarabia s-a unit cu România la 27 martie 1918, oferind întâlnirii valoarea mediului universitar.

Emoție și bucurie au transmis elevii si personalitățile basarabene, care i-au făcut pe cei prezenți, pentru un timp, să trăiască dincolo de Prut prin povestirile și materialele prezentate- profesoara de limba română Anastasia Dumitru, de la Liceul Teoretic „L.Blaga” Constanța, de origine basarabeană, Anastasia Poștaru (Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân” Constanța) și Elvira Poștaru, familie stabilită de curând în România, Ștefan Cristina, Șestacov Vlada (Colegiul Comercial ,,Carol I” Constanța), Economide Loredana (Liceul Teoretic ,,Traian” Constanța), Brânzea Diana, Bairac Mirabela (Colegiul Național ,,Constantin Brătescu” Constanța).

Momentele artistice au încântat audiența și prin acești elevi se păstrează și se transmit mai departe valorile naționale și portul traditional: Borțoi Liviu, (Liceul Teoretic ,,Ovidius” Constanța), Damian Diana (Școala Gimnazială ,,George Enescu” Năvodari), Moraru Angela (Liceul Teoretic ,,George Călinescu” Constanța), Ansamblul ”Hora” (Liceul Tehnologic Topraisar).

Expoziția de desene realizată de elevii de la Școala Gimnazială nr.39 ,,N. Tonitza” Constanța, Colegiul Național ,,Constantin Brătescu” Constanța, Școala Gimnazială nr.16 "Marin Ionescu Dobrogianu" Constanța și prezența elevilor de la Școala Gimnazială nr.40 ”Aurel Vlaicu” Constanța au asigurat reușita acestei activități.

„Participarea la acest eveniment a profesorilor de istorie din învățământul preuniversitar alături de cei din învățământul universitar demonstrează colaborarea și preocuparea de a transmite generațiilor de elevi și studenți dragostea de neam și țară. Patriotismul este o stare de spirit și trebuie să învățăm istoria cu sufletul pentru a ne păstra identitatea națională. Sub acest deziderat se desfășoară toate activitățile din Anul Centenarului din cadrul Proiectului județean 100 de ani de spirit românesc”, a declarat prof. Paula Iordan, inspector școlar pentru istorie.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614