REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Elon Musk a devenit 'o amenințare la adresa astronomiei'

Elon Musk a devenit 'o amenințare la adresa astronomiei'

Replica API 15 noiembrie 2019 | 00:00 200

Savanții reclamă ”o amenințare la adresa astronomiei” din partea sateliților Starlink lansați de SpaceX, în săptămâna în care compania fondată de Elon Musk a lansat în spațiu încă 60 de dispozitive și cere aprobări pentru încă 30.000, arată New York Times, potrivit Mediafax.

O purtătoare de cuvânt din partea SpaceX a afirmat că firma intenționează să vopsească porțiunile dinspre pământ ale sateliților în negru pentru a le reduce capacitatea de reflexie.

Anthony Tyson, unul dintre astronomii de la University of California, a arătat că este puțin probabil ca vopsirea sateliților să rezolve problemele. Tyson se ocupă și de Large Synoptic Survey, o srutructură de peste opt metri care va fi construită în Chile pentru a monitoriza cupola cerească în întregime la fiecare trei zile. Proiectul are ca scop investigarea materiei și energiei întunecate ca și cercetarea originilor Căii Lactee. Cum cercetările au ca obiect obiecte cosmice abia vizibile, este posibil să fie afectate de prezența sateliților.

Simulările oferite de specialiști au arătat că sateliții Starlink vor continua să fie captate de telescop chiar și atunci când ar fi vopsite în culori închise.

“Chiar e un dezastru”, arată Tyson.

Simulările au fost făcute pe cei 12.000 de sateliți anunțați inițial, iar adăugarea altor 30.000 ar da naștere unor probleme noi.

“Refacem calculele doar ca să ne dăm seama ce se mai poate vedea. Rezultatele sunt înspăimântătoare, spune Patrick Seitzer, profesor de astronomie la University of Michigan. Savantul a explicat și că în momentele de crepuscul, când este cel mai bine să fie observate multe dintre corpurile din sistemul solar, lumina sateliților poate să interfereze în moduri nefericite. Calculele sale au arătat că marile telescoape nu reușesc să evite lumina sateliților în 20% dintre situațiile în care sunt folosite. De multe ori imaginile obținute sunt distruse de interferențele din partea sateliților artificiali.

Jonathan McDowell, unul dintre astronomii de la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian Center spune că urmările pot fi chiar și mai grave: “de la un punct, observațiile astronomice de la nivelul solului nici măcar nu mai pot să fie făcute. Nu spun că prin Starlink s-a ajuns în acest punct, dar dacă nu ne punem problema pentru încă un deceniu, o să ajungem acolo. E mai bine să vorbim despre asta acum”.

Discuțiile sunt îngreunate și de faptul că nu există niciun fel de legislație care să stabilească moduri prin care cerul poate fi protejat de poluarea luminoasă. ”Legislația spațială internațională este destul de permisivă”, arată Megan Donahue, astronom la Michigan State University și conducătoarea American Astronomical Society. În timp ce majoritatea astronomilor sunt preocupați de interferențele provocate de unde radio și de deșeuri cosmice, poluarea luminoasă este o problemă din ce în ce mai mare, mai ales că nu există reguli. Asta înseamnă că de aici încolo nu putem să ne bazăm decât pe bunăvoința unor companii ca StarX.

“E, mai degrabă o problemă filosofică, spune Donahue, și se reduce la măsura în care pot să am încredere în bunăvoința corporațiilor ca și la modul în care este deschisă o companie să îi pese de părerea unor persoane care sunt interesate de știință și de astronomie”.

Sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367