REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.2° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Eminescu, omagiat la Constanţa de Forţa Civică

Eminescu, omagiat la Constanţa de Forţa Civică

Replica API 16 ianuarie 2014 | 00:00 262

Devine din ce în ce mai mult o realitate tristă faptul că "poetul nepereche" al literaturii române, Mihai Eminescu, este tot mai puţin omagiat, tocmai în oraşul pe care l-a iubit atât de mult: Constanţa. Pe fondul gravelor lacune în ceea ce priveşte activitatea culturală în Constanţa, Eminescu, inevitabil, nu poate fi evitat. Deşi, miercuri a fost o zi însorită, constănţenii nu s-au înghesuit pentru a-l omagia pe Mihai Eminescu, la marcarea celor 164 de ani de la naştere. Aproximativ 20 de persoane, membri şi simpatizanţi ai partidului Forţa Civică, s-au reunit miercuri pentru a aduce un omagiu simbolic marelui poet. Evenimentul de la statuia lui Eminescu de pe faleza Cazinoului, lipsit de prezenţa autorităţilor locale şi pentru care organizatorii au adus în mod special un scaun gol, a fost urmat de un spectacol la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Prezent la eveniment, preşedintele formaţiunii municipale a Forţei Civice, Mihai Petre, a vorbit de multipla dimensiune eminesciană, care şi-a lăsat amprenta nu doar asupra poeziei naţionale, cât şi asupra jurnalismului sau a politicii, domenii în care cei implicaţi au datoria să înveţe de la marele poet: "Mihai Eminescu nu trebuie omagiat numai pe 15 ianuarie sau pe 28 iunie, când a fost internat sau pe 15 iulie. Dimensiunea eminesciană este ignorată 363 de zile pe an şi doar trei zile este omagiată. Astăzi am adus un omagiu mai degrabă simbolic al celui care a fost Mihai Eminescu. Din nefericire, nu se cunoaşte dimensiunea lui Mihai Eminescu, pe mai multe planuri: poetic, jurnalistic şi politic. El ar trebui să fie un reper pentru presă, pentru jurnalişti. El a lucrat la un ziar politic. Dacă îndrăzneai să îi comanzi ceva lui Eminescu, erai mătrăşit, indiferent cum te numeai, nu conta cum te numeai sau cine erai. Fac o paranteză, Mihai Eminescu este cel care l-a criticat extrem de dur pe Ion C. Brătianu, iar de la el până astăzi nu l-a mai criticat nimeni. Dacă eşti jurnalist, Eminescu trebuie să fie un fel de Biblie, dacă eşti politician, Eminescu este modelul pentru slujirea patriei în instituţia publică, iar dacă eşti român şi simţi româneşte, nu poţi să trăieşti româneşte fără poezia lui Mihai Eminescu", a declarat Petre, pentru Replica de Constanţa.

Pe de altă parte, preşedintele judeţean al Forţei Civice Constanţa, deputatul Dănuţ Culeţu, a relatat pentru Replica de Constanţa decalajul cultural pe care oraşul nostru îl are în raport cu alte oraşe ale ţării. Culeţu a deplâns absenţa autorităţilor locale de la eveniment şi a vorbit despre datoria "de a crea o adevărată identitate europeană oraşului nostru": "Îi datorăm foarte mult lui Mihai Eminescu. Şi noi, constănţenii, pe lângă toţi românii, pentru faptul că a imortalizat cu atâta sensibilitate dragostea sa: marea. De asemenea, ar trebui ca acest omagiu să fie mult mai amplu, atât printr-un număr mai mare de constănţeni care să participe în această zi, cât şi prin prezenţa administraţiilor locale şi chiar centrală. Din păcate, cultura, la care Eminescu şi-a adus o mare contribuţie, este de multe ori lăsată ca o Cenuşăreasă pe ierarhia zilnică sau pe bugetul anual al administraţiilor locale şi centrale. Este nevoie, după părerea mea, de un efort mult mai mare şi al constănţenilor pentru a crea o adevărată identitate oraşului nostru, care nu se poate crea în lipsa unei activităţi culturale susţinute care să creeze acea identitate reală a unei metropole europene. În acest sens, am făcut un apel, pentru că aici toată lumea îşi poate aduce aportul, cetăţenii şi, mai ales, administraţia, pentru a crea acest cadru sau identitate. Sunt oraşe în ţară care se bucură de o mult mai mare vizualizare. Aş enumera Cluj, Iaşi, Timişoara, Bucureşti, chiar şi Sibiu. Arhitectura, filarmonica, opera, teatrul, baletul, toate lucrurile astea trebuie să intre într-un proces de reformă la nivelul Constanţei, astfel încât să se creeze climatul cultural pentru a aduce la creşterea calităţii mediului uman şi a tot ceea ce ne înconjoară", a declarat Culeţu, pentru Replica.

Marius VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369