REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Energiile curate, discutate în cadrul unui forum la Cernavodă

Energiile curate, discutate în cadrul unui forum la Cernavodă

Replica API 15 iunie 2013 | 00:00 126

Ion Iliescu, absent nemotivat de la eveniment

Ion Iliescu, absent nemotivat de la eveniment

Vineri, Fundaţia "Grupul de Iniţiativă Ecologică şi Dezvoltare Durabilă", în colaborare cu Primăria Cernavodă şi Centrala Nucleară a organizat Forumul cu tematicile: "Energii curate, energii verzi. Cernavodă, oraş nuclear dunărean". În cadrul evenimentului organizat în sala Casei de Cultură a Primăriei Cernavodă au fost dezbătute strategii de dezvoltare locală, strategia energetică şi modalităţile de implementare a nou adoptatei Strategia UE pentru Regiunea Dunării, reprezentanţii autorităţilor locale propunând proiecte care vor fi promovate pentru finanţare prin fonduri nerambursabile, urmând ca portofoliul de proiecte să fie înaintat lui Kurt Puchinger, coordonatorul Ariei Prioritare 10 din cadrul Consiliului European pentru Regiunea Dunării.

Primarul singurului oraş din România care are o centrală nucleară şi depozite de deşeuri radioactive, Gheorghe Hânsă a declarat că proiectul ce vizează unităţile 3 şi 4 ale Centralei Nucleare din Cernavodă primează şi în acest sens are nevoie de Fundaţia "Grupul de Iniţiativă Ecologică şi Dezvoltare Durabilă", pentru obţinerea fondurilor şi nu numai. "Acesta este proiectul pe care îl promovez acum către Fundaţia condusă de domnul preşedinte Ion Iliescu, şi acesta este proiectul cel mai important pentru care am solicitarea să ne sprijine, pentru că dânşii lucrează foarte bine în ceea ce priveşte fondurile privind Dunărea de Jos, porturile şi organizarea urbanistică a localităţilor de pe Dunăre. Noi, oraşele cu activităţi nucleare, suntem într-o asociaţie de un an numită 'Asociaţia localităţilor cu activităţi nucleare' să muncim împreună pentru a promova corect şi puternic energetica nucleară românească. De aceea este aici şi colegul meu de la Mioveni, primarul Ion Georgescu, care este un foarte puternic vector în această privinţă şi sperăm să putem sprijini ce altceva pentru Cernavodă decât redeschiderea lucrărilor la unităţile 3 şi 4", a declarat primarul oraşului Cernavodă, Gheorghe Hânsă. În prezent, la Centrala Nucleară de la Cernavodă sunt în funcţiune Unităţile 1 şi 2, urmând ca Unităţile 3 şi 4 să fie finalizate la sfârşitul anului 2019 cel mai devreme.

Ce spune ANM despre un eventual accident nuclear

Invitat la Forumul de vineri, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a prezentat un sistem care se derulează în fiecare zi în urma unui proiect făcut cu NATO la care au participat ţările din Balcani, şi anume că în cazul unui accident nuclear, ANM este capabilă să furnizeze în cel mai scurt timp poziţia norului de poluant, urmând ca persoanele să fie evacuate într-o zonă sigură. "În Cernavodă aveţi o centrală nucleară care este foarte sigură, dar eu am încercat să stau cu diferiţi directori de acolo nu prea înţeleg despre ce este vorba. În caz de accident nuclear, prognoza câmpului de concentraţii, ca autorităţile să ştie exact unde trebuie mutaţi oamenii. Centrala este foarte sigură, dar este bine să ştiţi că Administraţia Naţională de Meteorologie are acest sistem ţinut la cald, chiar dacă directorii de la Cernavodă nu sunt interesaţi, pentru că suntem instituţie de interes naţional, de siguranţă naţională. Există un sistem care derulează în fiecare zi, iar eu în fiecare zi la ora 8 mă uit pe rezultatele modelelor, unde se duce norul de poluant dacă s-ar întâmpla ceva la Cernavodă şi în orice punct potenţial periculos din Balcani. Este un proiect făcut cu NATO, la care au participat toate ţările din Balcani şi care funţionează în orice moment. ANM este capabilă în 30 de minute să furnizeze informaţii despre poziţia norului de poluant în următoarele 72 de ore, este singura posibilitate să iei măsuri de protecţie a populaţiei, pentru că în asemenea cazuri nu mai ai timp să faci măsurători, este prea târziu", a declarat Ion Sandu, directorul ANM.

Proiectele propuse spre promovare în cadrul Forumului

Deşi şi-a anunţat prezenţa, fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, nu a mai putut sosi, la fel ca mulţi dintre miniştri invitaţi, precum Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Lucia Ana Varga, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Liviu Dragnea, ministrul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi lista poate continua. Asta nu i-a împiedicat pe cei prezenţi, printre care s-au numărat parlamentarii Ionuţ Vulpescu, Traicu Rodin, Radu Babuş (autorul unei scene amuzante), pe primarul Gheorghe Hânsă şi prinţul Mihai de Laufenburg, să vorbească despre proiectele care vor fi propuse spre promovare. Pe lângă proiectul ce priveşte Centrala Nucleară şi amenajarea falezei, edilul din Cernavodă a vorbit şi despre un parc eolian şi panouri fotovoltaice în localitate, fiind identificate 5 zone în suprafaţă totală de 31,70 ha în vederea amplasării de centrale electrice eoliene. Proiectul este în curs de realizare a studiului de fezabilitate pentru primele 2 loturi. De menţionat că forumul şi subiectele aflate în dezbatere au suscitat şi interesul ecologiştilor, care au fost reprezentaţi la eveniment de preşedintele Consiliului Naţional al PER. Directorul ANM, Ion Sandu, a precizat că Cernavodă este într-o zonă în care merită investit în panourile solare: "Cernavodă are un potenţial solar şi eolian extraordinar". De altfel, primarul comunei Oltina, Gheorghe Chirciu, a propus spre promovare în cadrul forumului amenajarea portului turistic şi pescăresc în localitatea pe care o administrează, cu circuit turistic pe Dunăre, dar şi un centru local de informare turistică. Primarul din Rasova, Neamţu, Mihalache, a transmis că are în derulare un proiect denumit "Reţele de canalizare şi staţie de tratare în comuna Rasova", în valoare de 7.224.000 lei şi se află în stsadiul P.T.E. În încheiere, momentul amuzant al forumului îi aparţine deputatului Radu Babuş care a reuşit să aducă zâmbetul pe buzele participanţilor, în momentul în care a luat cuvântul. Acesta a fost trimis pentru a transmite un mesaj din partea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi a început prin a spune: "Sunt deosebit...", iar după aceste două cuvinte a făcut o pauză de câteva secunde, pentru a continua mai apoi: "Sunt deosebit de încântat...". Cu siguranţă, parlamentarul care a uitat să mai stea de vorbă cu electoratul ştie cum să facă atmosferă...

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614