REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Enzimele: ce rol au, tipuri și ce boli pot provoca lipsa acestora

Enzimele: ce rol au, tipuri și ce boli pot provoca lipsa acestora

Replica API 29 septembrie 2020 | 00:00 1413

Enzimele fac parte din familia proteinelor și se regăsesc în interiorul celulelor. Acestea produc anumite reacții chimice în organism, iar rolul lor principal este să accelereze și să susțină procesele care întrețin activitatea vitală a corpului.

Enzimele joacă un rol foarte important în buna funcționare a organismului, susținând procesul de creștere musculară, distrugând toxinele din corp și descompunând particulele de mâncare pe parcursul digestiei, scrie doc.ro.

Forma enzimelor este strâns legată de funcționalitatea acestora. Așadar, căldura, bolile sau condițiile dure de mediu pot deteriora enzimele prin alterarea formei lor. În acest context, enzimele devin nefuncționale, ceea ce afectează procesele din corp susținute de acestea.

Enzimele sunt produse în mod natural în organism. De exemplu, enzimele necesare pentru buna funcționare a sistemului digestiv sunt produse, în cea mai mare parte, în pancreas, stomac și intestinul subțire. De asemenea, chiar și glandele salivare produc enzime digestive, pentru a ajuta la descompunerea moleculară a mâncării, atunci când mesteci. Persoanele care suferă de afecțiuni digestive adesea primesc, de la medic, o rețetă pentru un tratament cu tablete enzimatice.

Tipuri de enzime

Există 3 tipuri principale de enzime digestive. Acestea sunt categorisite în funcție de reacțiile pe care le catalizează, și anume:

Amilaza, care ajută la descompunerea carbohidraților și a amidonului, transformându-le în zahăr.

Proteaza, care ajută la descompunerea proteinelor în aminoacizi.

Lipaza, care ajută la descompunerea lipidelor, adică a grăsimilor, tranformându-le în glicerol și acizi grași.

De ce sunt enzimele importante pentru digestie?

Enzimele sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă și un corp sănătos. Acestea interacționează cu alte substanțe chimice din organism, precum acidul gastric și secreția biliară, pentru a susține descompunerea mâncării, ceea ce întreține o scară largă de funcții ale organismului.

Carbohidrații, de exemplu, sunt utilizați pentru energie, în timp ce proteinele sunt necesare pentru construirea și repararea mușchilor. Pentru a putea fi absorbiți de organism, este nevoie ca aceștia să fie convertiți într-o formă ușor asimilabilă, iar aici intervine rolul enzimelor.

Cum funcționează enzimele în procesul de digestie?

Amilaza este produsă la nivelul glandelor salivare, a pancreasului și a intestinului subțire. Un tip de amilază, numit ptialină, este produs de glandele salivare și începe să acționeze asupra amidonului din mâncare, în timp ce mesteci. Ptialina rămâne activă chiar și după ce ai înghițit mâncarea. Amilaza pancreatică se creează în pancreas și este transmisă către intestinul subțire, unde continuă procesul de descompunere a moleculelor de amidon, transformându-le în zahăr. Zahărul obținut este, în cele din urmă, digerat și transformat în glucoză, de către alte tipuri de enzime. Glucoza este absorbită în corp prin circulația sangvină, traversând peretele intestinului subțire.

Proteaza este produsă la nivelul stomacului, a pancreasului și a intestinului subțire. Majoritatea reacțiilor chimice se produc în stomac și în intestinul subțire. În stomac, pepsina este principala enzimă digestivă care acționează asupra proteinelor. Alături de aceasta se regăsesc și anumite enzime pancreatice care vor acționa asupra proteinelor atunci când acestea ajung la nivelul intestinului subțire.

Lipaza este produsă în pancreas și în intestinul subțire și acționează asupra lipidelor. Un tip de lipază se regăsește și în laptele matern, care susține digestia bebelușului, ajutându-l să asimileze mai ușor grăsimile din lapte. Lipidele servesc mai multe funcții în organism, inclusiv în stocarea energiei și susținerea sănătății celulare.

Ce poate afecta forma enzimelor?

Enzimele funcționează cel mai bine la o temperatură normală a corpului, care este de aproximativ 37 grade Celsius, deși poate oscila oriunde între 36.1 și 37.2 grade Celsius. Dacă ai febră sau te afli într-un mediu deosebit de călduros, structura enzimatică se depreciază, ceea ce duce la absența enzimelor din procesele esențiale din care fac, de obicei, parte.

Anumite afecțiuni, cum ar fi pancreatita, care este o inflamație a pancreasului, poate reduce numărul și eficiența anumitor enzime digestive. Nivelul pH-ului stomacal și cel intestinal pot afecta, de asemenea, activitatea enzimatică. Un pH scăzut duce la creșterea acidității, iar enzimele funcționează cel mai bine într-un mediu cu pH neutru. Așadar, dacă mediul enzimatic devine prea acid sau prea basic, forma acestora va avea de suferit.

Anumite substanțe chimice, numite inhibitori, pot modifica performanța enzimatică. Inhibitorii se produc în mod natural în organism, dar pot apărea și pe fondul consumului anumitor medicamente. De exemplu, antibioticele acționează ca niște inhibitori și pot inhiba sau preveni acțiunea enzimatică de susținere a anumitor bacterii, care pot fi responsabile pentru o infecție în organism.

Regimul alimentar este foarte important în ceea ce privește activitatea enzimatică din organism, deoarece multe alimente conține enzime digestive care ușurează activitatea enzimelor produse natural de organism. De exemplu, bananele conțin amilază, așa încât, deși bananele sunt bogate în carbohidrați, acțiunea amilazei conținute de acestea susțin procesul de digestie și oferă energie pe o perioadă mai lungă de timp.

Este important să consumi alimente bogate în enzime, care pot stimula activitatea enzimatică ce se produce în mod natural în organism. Singurul aspect la care trebuie să fii atentă este aportul de calorii: adesea, alimentele bogate în enzime pot fi destul de bogate și în calorii și îți pot da peste cap silueta.

Alături de obiceiurile alimentare, este important să ai în vedere starea ta generală de sănătate, deoarece contează foarte mult în ceea ce privește o bună activitate enzimatică.

Când este nevoie să iei suplimente enzimatice?

Afecțiuni ale pancreasului, cum ar fi pancreatita, fibroza chistică sau cancerul pancreatic pot reduse numărul de enzime importante pe care le produce, în mod natural, organismul. În consecință, este posibil să nu beneficiezi de un aport suficient de enzime pentru a susține activitatea digestivă și a absorbi toți nutrienții din mâncare.

În momentul în care enzimele nu funcționează la parametri optimi, pot apărea anumite deficiențe de vitamine, anemie sau boli gastrointestinale. Așadar, dacă suferi de afecțiuni care pot periclita activitatea enzimatică, este important să te consulți cu un medic specialist, pentru a vedea dacă ai nevoie de un tratament cu enzime sau nu.

Suplimentele enzimatice sunt disponibile în farmacii sub formă de capsule. Dacă medicul îți recomandă un asemenea supliment, ai grijă să îl consumi, mereu, în timpul mesei. Nu în ultimul rând, este posibil să ai nevoie de suplimente enzimatice dacă lucrezi într-un mediu cu expunere la factori chimici agresivi, precum pesticidele, sau dacă obișnuiești să mănânci alimente gătite la temperaturi foarte ridicate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920