REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Eolienele ar putea produce o „gaură” de două miliarde de euro sistemului bancar

Eolienele ar putea produce o „gaură” de două miliarde de euro sistemului bancar

Replica API 6 mai 2015 | 23:41 157

Avertisment

Avertisment

Viorel Lefter - preşedinte PATRES

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) a dezbătut, la întâlnirea anuală, schimbările legislative din domeniul energiei regenerabile. În opinia investitorilor, din modificările legislative necoordonate cu nevoile pieţei „va rezulta intrarea în insolvenţă a circa o treime din producătorii de energie din surse regenerabile, mai ales că nivelul finanţărilor bancare/a creditelor este mare în acest sector, iar efectul va fi un potenţial default bancar de circa 1,5 – 2 miliarde de euro”.

La şedinţa adunării generale a membrilor PATRES, care a avut loc în Sala Oglinzilor din cadrul UGIR 1903 din Bucureşti, s-a prezentat raportul de activitate pentru primul an de existenţă a patronatului, precum şi programul de acţiuni pentru anul în curs. „Reprezentanţii PATRES au avut întâlniri multiple cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (A.N.R.E), cu Ministerul Energiei, IMM şi Mediul de Afaceri, cu membrii Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, precum şi cu reprezentanţi ai instituţiilor abilitate în domeniul energiei. Mai mult, PATRES a întreprins diverse activităţi, printre care întâlniri cu conducerea Asociaţiei Române a Băncilor, unde s-a atras atenţia reprezentanţilor acestora cu privire la desele schimbări care au avut loc în cadrul legislativ din ultimii doi ani şi care au pus în pericol viabilitatea investiţiilor realizate în domeniul energiei regenerabile în România. Din calculele efectuate de PATRES, rezultă intrarea în insolvenţă a circa o treime dintre producătorii de energie din surse regenerabile, efectul fiind un potenţial default bancar de circa 1,5 – 2 miliarde euro. Totodată, PATRES a transmis memorandumuri atât către Preşedintele şi Guvernul României, privind situaţia dificilă în care se află producătorii de energie din surse regenerabile, cât şi către Ambasadele ţărilor din care provin investiţiile din sectorul nostru, pentru a le expune schimbările legislative care au avut loc în ultimii doi ani, afectând direct rentabilitatea lor”, a spus preşedintele PATRES, dr. prof. univ. Viorel Lefter. Totodată, George Niculescu, directorul executiv în cadrul PATRES, este de părere că “cea mai mare îngrijorare a membrilor PATRES sunt desele modificări legislative ale instituţiilor statului, care au loc „în timpul jocului”, fără ca producătorii din acest domeniu să fie consultaţi într-un mod real. Aceste modificări apar surprinzător, după ce investitorii şi-au făcut un business plan, au finanţat afacerea, au construit şi pus în funcţiune capacităţile de producţie, iar acum, aceştia sunt aproape în incapacitate de plată a creditelor. Aici intervine rolul patronatului nostru, de a fi un mediator şi un organism direct implicat în procesul legislativ şi de a influenţa în mod transparent şi corect deciziile vitale pentru sectorul economic al energiei regenarabile”, a spus Niculescu. PATRES şi-a început activitatea în anul 2014, la iniţiativa unui grup de producători de energie din surse regenerabile nemultumiţi de desele modificări şi necorelări ale sistemului legislativ cu realităţile şi nevoile producătorilor. Asociaţia reuneşte 83 de companii, atât producători de energie din tot spectrul regenerabilelor (solar, eolian, hidro şi biomasă), cât şi reprezentanţi ai companiilor de operare şi mentenanţă, reprezentând companii care au la un loc o putere instalată de peste 400 MW.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102