REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Eolienele cu bani de la CJC se-nvârt de noi dosare la Parchet?

Eolienele cu bani de la CJC se-nvârt de noi dosare la Parchet?

Replica API 1 august 2016 | 00:00 416

Controale la turbinele din 5 localităţi

Controale la turbinele din 5 localităţi

Pe puţin cinci primării din judeţul Constanţa s-au înhămat, anii trecuţi, la un proiect ambiţios, de eficientizare a consumului de energie electrică, prin înlocuirea furnizorului tradiţional cu unul considerat „verde”. Neîndoielnic, proiectele privind achiziţia de turbine eoliene a adus bani frumoşi în conturile celor care s-au înscris la licitaţii şi au şi câştigat, în fapt, dacă ne referim la primăriile Deleni, Adamclisi, Bărăganu, Crucea şi Ghindăreşti, vorbim de o sigură firmă: SC Opal Construct.

Este un nume cunoscut, o societate parcă „abonată” la contractele din judeţ. Referindu-ne strict la eoliene, în 2014, Primăria Adamclisi atribuia contractul de execuţie a lucrărilor pentru implementarea proiectului „Eficientizarea consumului de energie electrică pentru comuna Adamclisi, jud. Constanţa“. În traducere, proiectul se referă la construirea si instalarea unui sistem eolian de producere a energiei electrice de 200 kW şi a unei instalaţii de producere a biogazului de 100 mc., cu finanţare asigurată prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice. La lansarea procedurii de selecţie, autoritatea contractantă estima valoarea contractului la 3.513.690 de lei, fără TVA.

Au fost depuse două oferte: Opal Construct SRL, în asociere cu SC Wert SRL, ambele din Constanţa, respectiv SC Soitek SRL (Italia), în asociere cu SC Fast Eco SA. Bucureşti. Câştigătoare a fost desemnată asocierea dintre Opal şi Wert, pe criteriul celui mai mic preţ. Cam de aceeaşi manieră s-au derulat lucrurile şi în celelalte localităţi. Problema este că lucrările sunt în urma calendarului impus de finanţator. Dar, spun reprezentanţii primăriilor în cauză, se depun eforturi pentru finalizarea lucrărilor, aşa încât administraţiile locale să nu fie nevoite să returneze banii.

Spre exemplu, ne-a declarat primarul comunei Ghindăreşti, Vasile Simion, „Ministerul Economiei a fost de acord să prelungească termenul de punere în funcţiune”. „Nu e vinovată nici fosta administraţie locală, lucrurile au durat mult din cauza avizelor de la ENEL”, spune edilul. Întrebat dacă verificările ministerului au scos la iveală probleme în derularea proiectului, ca de exemplu instalaţii considerate „vechi, second hand”, Vasile Simion a negat: „Suntem în probe cu turbina. Totul este în regulă. A fost o problemă, în sensul că am primit o notificare cum că s-a spart un trotuar, dar am remediat acest aspect”.

În schimb, primarul de la Crucea, Gheorghe Frigioi, spune că este singurul care nu a avut probleme: „La noi s-a încheiat proiectul în termen. Înţeleg că în alte localităţi sunt probleme, dar la noi totul a decurs în grafic, la 31 decembrie anul trecut a fost achitată ultima tranşă de bani, de la bugetul local, şi aşteptăm să ni se deconteze. Pe 29 iulie anul acesta a fost ultima verificare de la ministerul de resort, au venit şi au văzut. Eoliana funcţionează”, a spus Frigioi.

Presupunând că la Crucea lucrurile sunt 100% în regulă, precizăm că, potrivit surselor noastre, Consiliul Judeţean Constanţa a primit notificări cum că, urmare a controlului la eolienele achiziţionate în cadrul proiectului mai sus menţionat, s-a stabilit că anumite componentele furnizate de firma câştigătoare ar fi fost „second hand, revopsite”. Din acest motiv, CJC ar urma să fie obligat să ceară înapoi de la primăriile în cauză banii oferiţi de la bugetul judeţean pentru cofinanţarea proiectului. Mai mult, reprezentanţii CJC ar lua în calcul sesizarea organelor de anchetă. Vom reveni.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614