REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

"Era de datoria Ministerului Educaţiei să supervizeze alegerile de la Universitatea Ovidius"

"Era de datoria Ministerului Educaţiei să supervizeze alegerile de la Universitatea Ovidius"

Replica API 24 ianuarie 2012 | 00:00 242

Eden Mamut, candidat la funcţia de rector:

Eden Mamut, candidat la funcţia de rector:

Alegerile din februarie a.c. reprezintă un mare test pentru comunitatea academică din Constanţa, este de părere Eden Mamut, profesorul Facultăţii de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă, candidat la funcţia de rector al Universităţii Ovidius. Acesta consideră că alegerile nu au fost organizate ca la carte, iar supunerea la vot a colegilor, pentru asigurarea unui loc în Consiliu Profesoral, este opţional. Profesorul Mamut mai susţine că escaladarea evenimentelor în care au fost implicate familiile Cojoc şi Flaut nu este ceva ce reprezintă Universitatea Ovidius.

Reporter: Domnule profesor Eden Mamut, ce vă determină să candidaţi pentru funcţia de rector al Universităţii Ovidius?

Eden Mamut: Sunt salariat al Universităţii Ovidius şi membru al colectivului de cadre didactice din 1992 şi am parcurs în toată această perioadă etapele devenirii acestei universităţi. Este o bună parte din viaţa mea, din aspiraţiile mele, din munca mea acumulată în această universitate, şi îmi pasă ce se va întâmpla cu această universitate în viitor. Acesta este fundamentul motivaţiei pentru care candidez la această funcţie de rector şi această candidatură nu o văd în mod strict şi special vizând câştigul acestei campanii, ci incitarea şi discuţiile, schimbul de idei, dezbaterile în jurul conceptelor şi a direcţiilor de dezvoltare viitoare a universităţii.

Rep.: Cum comentaţi scandalul în care a fost implicată familia Cojoc în condiţiile în care îl aveţi contracandidat pe domnul Marian Cojoc?

E.M.: Îl cunosct pe domnul Cojoc de foarte mult timp, am lucrat împreună în diverse proiecte, şi am o părere foarte bună despre dumnealui, dar şi despre ceilalţi contracandidaţi. Este adevărat că în anumite circumstanţe ies în evidenţă anumite aspecte care nu neapărat caracterizează persoana respectivă. Este adevărat că se spune că şi Dumnezeu sau Diavolul stă în astfel de detalii din care ies lucrurile la iveală, dar consider că această escaladare a evenimentelor nu reprezintă Universitatea Ovidius. Mi-aş dori din tot sufletul să nu fie aşa. Ar fi dezolant să candidez pentru a fi rector într-o colectivitate în care lucrurile acestea intră în normal. Pe de altă parte, consider că acest proces de alegeri trebuia să fie mult mai bine organizat şi mult mai bine aşezat. Alegerile anterioare au fost derulate altfel, iar acum s-a trecut la un alt sistem şi era de datoria Ministerului Educaţiei şi a Universităţii Ovidius ca aceste aspecte să fie foarte riguros urmărite. Nu sunt de acord cu poziţia domnului rector Victor Ciupină prin care spune că, prin lege, domnia sa nu se poate implica în aceste activităţi şi un Birou Electoral, ales de către Senat, trebuie să-şi asume întreaga responsabilitate. Ştim foarte bine cum se aleg şi astfel de birouri electorale ce trebuie să-şi intre în atribuţii, dar din partea ministerului trebuie să existe o supervizare a legalităţii şi a modului în care se derulează. Deja sunt o serie de reclamaţii asupra fapului că se găsesc diverse modalităţi de influenţare a diverşilor votanţi.

Rep.: Aţi menţionat faptul că alegerile nu au fost foarte bine organizate. Credeţi că în perioada următoare vom asista şi la alte scandaluri gen familia Cojoc?

E.M.: Sper că acest scandal este suficient. Acest scandal ne-a creat deja o imagine foarte dureroasă şi sper că nu vor mai fi şi alte evenimente de acest fel.

Rep.: Ce părere aveţi că decanul Facultăţii de Inginerie Mecanică Industrială şi Maritimă a Universităţii Ovidius a obţinut 5 voturi de la colegi şi a ratat Consiliul Profesoral?

E.M.: Ar trebui lămurit acest aspect al voturilor. În procesul acesta democratic se poate întâmpla orice. A veni şi a comenta că nu are susţinerea colegilor e prematur. De multe ori astfel de aspecte de vot poate să fie sensibilizate din diverse motive.

Rep.: De ce nu aţi vrut să vă supuneţi votului colegilor pentru Consiliul Profesoral?

E.M.: Există foarte multe comentarii asupra faptului că un anumit candidat a vrut să ocolească votul din Consiliul Profesoral. Dacă ar fi aşa, şi în cazul meu, eu nu am vrut să candidez pentru o poziţie în Consiliu Profesoral, iar motivaţia este foarte simplă. În momentul în care un viitor candidat pentru rector este adânc ancorat într-o anumită facultate este mai greu să poţi convinge celelalte facultăţi că nu vei avea înţelegere. Pentru mine motivaţia primară a fost aceea că nu candidez pentru altceva decât pentru funcţia de rector. În felul acesta semnalul este că vreau să fiu un rector al tuturor cadrelor didactice, al tuturor facultăţilor, nefiind în mod strict angajat de o anumită factultate. Participarea la alegerile pentru Consiliul Profesoral este opţională. Orice cadru didactic, membru al corpului de cadre didactice dintr-o universitate poate să opteze să candideze pentru acest consiliu.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218