REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Erdogan avertizează că există pericolul unui „nou Cernobîl” în Ucraina

Erdogan avertizează că există pericolul unui „nou Cernobîl” în Ucraina

Replica API 19 august 2022 | 21:55 1343

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, aflat împreună cu secretarul general al ONU la Liov, unde s-au întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, a afirmat joi că țara sa susține Ucraina şi s-a arătat îngrijorat de pericolul unui „nou Cernobîl”, referindu-se la situaţia tensionată de la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de Rusia, relatează agențiile AFP și dpa, preluate de Agerpres.

„În contextul în care ne continuăm eforturile pentru identificarea unei soluţii, am fost şi continuăm să fim alături de prietenii noştri ucraineni”, a afirmat Recep Tayyip Erdogan într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Ne-am exprimat preocupările privind luptele în desfăşurare din jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Nu vrem să trecem printr-un nou Cernobîl”, a mai spus Erdogan, potrivit unor extrase postate pe Twitter de echipa sa de comunicare.

Antonio Guterres: Orice avarie la Zaporojie ar fi o sinucidere

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat joi că orice avarie adusă centralei nucleare de la Zaporojie ar fi o „sinucidere”, în contextul în care Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardarea sitului. „Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: orice potențială avarie la Zaporojie ar fi o sinucidere”, a declarat Guterres, cerând încă o dată la „demilitarizarea” centralei, o propunere respinsă până acum de Rusia.

Declarându-se „grav preocupat” de situaţia de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, Guterres a cerut ca aceasta să nu fie utilizată pentru „indiferent care operaţiune militară”.

„Este necesar un acord de urgenţă pentru a restabili Zaporojie ca infrastructură pur civilă şi pentru a asigura securitatea regiunii”, a insistat Guterres.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a aunțat că a convenit asupra parametrilor unei posibile misiuni a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Zaporojie în cadrul discuţiilor de la Liov cu preşedintele turc şi secretarul general al ONU.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a anunţat, la rândul său, pe Twitter că directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, i-a spus că este pregătit să se deplaseze la centrala din Zaporojia în fruntea unei delegaţii. „Mi-a comunicat că este pregătit, la invitaţia Ucrainei, să conducă o delegaţie a AIEA la centrala nucleară din Zaporojie”, a subliniat Kuleba.

Zelenski a mai spus că Rusia trebuie să-şi retragă imediat forţele şi să înceteze bombardamentele din perimetrul centralei din sudul Ucrainei.

Ucraina susține că Rusia ar pregăti pentru vineri o provocare la Zaporojie

Rusia ar putea pregăti o provocare pentru vineri la centrala nucleară din Zaporojie, situată în oraşul Energodar, în sudul Ucrainei, după ce joi Ministerul rus al Apărării a anunţat că Ucraina este cea care intenţionează să comită provocări la această centrală, vizată de numeroase bombardamente în ultima vreme, au relatat agenţiile de presă Unian şi Reuters, citând Direcţia principală de informaţii (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării.

„Ocupanţii au anunţat pe neaşteptate 'zi liberă' (pentru vineri) la centrala nucleară din Zaporojie. Astfel, la 19 august aici se va afla doar personalul operaţional. Intrarea va fi închisă pentru toţi ceilalţi angajaţi”, susține serviciul de informaţii al armatei ucrainene într-o postare pe aplicaţia Telegram. Aceeași sursă susține că din informaţiile de care dispune, reprezentanţi ai Rosatom (agenţia nucleară rusă), care s-au aflat în ultimul timp permanent la centrală, au părăsit „urgent” teritoriul obiectivului.

Joi, Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina ar pregăti o „provocare răsunătoare” la centrală cu ocazia vizitei secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în Ucraina. Potrivit Moscovei, unităţi de artilerie ucrainene plănuiesc să tragă asupra centralei şi apoi să acuze Rusia că a provocat un accident nuclear, notează AFP, preluată de Agerpres.

În acelaşi timp, responsabilii GUR nu exclud ca, după un bombardament puternic asupra centralei, inamicul să ridice miza şi să organizeze un adevărat atac terorist la cea mai mare centrală nucleară din Europa, chiar dacă acesta ar coincide cu vizita lui Guterres în Ucraina.

Ministerul Apărării din Rusia a publicat joi și o hartă cu țările care ar putea fi afectate de radiații în cazul eliminării a 25% din conținutul radioactiv al unui reactor nuclear de la Zaporojie. În scenariul prezentat de ruși, citat de Ria Novosti, norul radioactiv ar acoperi integral Republica Moldova, jumătate din România și părți din Belarus, Slovacia, Germania și Polonia.

De la sfârşitul lunii iulie, Rusia şi Ucraina se învinuiesc reciproc pentru tirurile care au vizat centrala, ceea ce a suscitat temeri privind posibilitatea producerii unei catastrofe.

ONU trebuie „să asigure securitatea acestui obiectiv strategic, demilitarizarea sa şi eliberarea sa completă de trupele ruse”, a declarat joi după-amiază preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la finalul întrevederii cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres. El a denunţat „teroarea deliberată” provocată de Rusia, care „poate avea consecinţe catastrofale majore pentru lumea întreagă”, potrivit AFP.

Anterior, Ministerul rus de Externe a respins propunerea ONU privind instituirea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare din Zaporojie, calificând-o drept „inacceptabilă”, conform digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614