REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Erdogan calmează creștinii: Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul va rămâne deschisă tuturor!

Erdogan calmează creștinii: Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul va rămâne deschisă tuturor!

Replica API 11 iulie 2020 | 00:00 1699

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat, vineri, că primele rugăciuni colective musulmane vor avea loc pe 24 iulie la Sfânta Sofia, adăugând că edificiul va rămâne deschis vizitatorilor de toate confesiunile, conform AFP. Patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, a avertizat luna trecută că transformarea bazilicii Sfânta Sofia în moschee ar putea "întoarce milioane de creştini din lume împotriva islamului".

"Vom îndeplini împreună rugăciunile vineri, la Sfânta Sofia, pe 24 iulie, şi o vom deschide cultului (musulman)", a declarat Erdogan într-un discurs, subliniind că fosta bazilică, importnat loc pentru turişti în Istanbul, "va rămâne deschis tuturor, turcilor şi străinilor, musulmanilor şi nemusulmani".

Consiliul de stat din Turcia a anulat o decizie guvernamentală din 1934 care conferea monumentului Sfânta Sofia de la Istanbul statutul de muzeu, deschizând calea spre transformarea catedralei în moschee.

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul VI de bizantinii care şi-au încoronat împăraţii aici, Sfânta Sofia este un sit clasat în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice de la Istanbul.

Ea a fost convertită în secolul al XV-lea în moschee după invazia otomană, apoi în muzeu în 1934 de tânărul lider al Republicii turce, Mustafa Kemal, dornic să o oferă "umanităţii".

Construită în secolul al VI-lea drept catedrală, Hagia Sophia este cel mai mare exemplu de arhitectură creștină bizantină din lume. Edificiul a fost o sursă de rivalitate creștin-musulmană.

Hagia Sophia face parte patrimoniul mondial al UNESCO, și a fost, între 1453 și 1943, folosită pe post de moschee.

Țări precum Rusia, SUA, Franța sau Grecia au transmis avertizări regimului de la Ankara legat de eventuala modificare a statului bisericii Sfânta Sofia, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
erdogan a mutat, dar e slaba mutarea. sunt curios cine ii da replica si cum.
0
0
Scoala Mahomedana de pe strada Cuza Voda de ce ati demolat-o? apartinea comunitatii musulmane, cui ai platit despagubiri, si chiar daca plateati aici nu e vorba de bani ci de un REPER IDENTITAR al unei comunitati din Constanta, va dati toleranti si iubitori de oameni dar sunteti niste caini gata sa muscati cu prima ocazie si mai vreti respect din partea altora, bine va fac maghiarii, cu ei nu va merge, maghiarii nu au doar reptate ci au si onoare si verticalitate spre deosebire de curva romana
1
2
e tara lor, acel lacas de cult se afla-n tara lor, ce va intereseaza, voi cand ati confiscat ce apartinea catolicilor v-a intrebat cineva? cand ati demolat Scoala Mahomedana din Constanta ati dat socoteala cuiva? statul roman trebuie sa plateasca DESPAGUBIRI pentru mizeriile astea si pentru politica de uniformizare si lipsirea si jefuirea de repere identitare a comunitatii musulmane de la Constanta
3
3
esti un bou erdogan,ca toti aia ce iau religia in gura!hagi sofia trebuia sa ramina muzeu bouare,nu au facut.o muslimii.Ai moscheea albastra goala alaturi.Nu ma mai duc la istambul!
7
0
Intrat gandac croitor in peret,daramam la el si faceam un parcare frumos privat.Voi cum punem popic unde vrei,cum aprobam blocuri intre case,si pe locuri de joaca la bastarzi.Eu nu bag la voi voi nu bagati la mine!
1
0
Popii nostri tac malc
1
5
Deja sunt calmat. In curand si orice referire la Ataturk va fi desfiintata. Viseaza la imperiul otoman.
12
0
rot ce e turcesc trebuie inchis sau boicotat !!!
6
1
Ce face ce nu face erdogan, cert e ca si iubeste tara si nu o lasa jefuita de europa sau america. Brabo
4
15
Un adevarat inparat
2
18
sa i se confiste capra pe care o fute...
11
5
cu ce ii calmeaza? ca va deveni loc de inchinaciune pentru musulmani si nemusulmani? Asta face ce vrea ,nu da doi bani pe Europa si lume.Logoc ar urma un boicot,dar lumea e ocupata cu altele.
15
3
Sa nu credeti niciodata in vorbele spuse de turci.
16
6

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369