REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
19.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Eroziunea costieră, o problemă gravă! Începe cel mai amplu proiect pentru reabilitarea plajelor

Eroziunea costieră, o problemă gravă! Începe cel mai amplu proiect pentru reabilitarea plajelor

Replica API 14 octombrie 2017 | 18:38 481

Administrația Națională Apele Române a demarat procedurile pentru faza a doua a proiectului de reducere a eroziunii costiere. După cum au subliniat reprezentanții administrației menționate, „este cel mai mare proiect de până acum, din țara noastră, dedicat reducerii eroziunii costiere la Marea Neagră”. Anunțul de participare la licitație a fost publicat pe SEAP, iar firmele interesate pot depune ofertele până pe 16 ianuarie 2018.

În prima fază a proiectului, în perioada 2012 – 2015, a fost reabilitată partea sudică a litoralului românesc, în zona Constanța și Eforie Nord, pe o lungime de coastă de 7,3 km (în Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord). În faza a doua a proiectului, lucrările vor viza o suprafață de protecție și reabilitare de 30,54 km de plajă, ceea ce face ca acest proiect să fie cel mai amplu de până în prezent, dedicat reducerii eroziunii costiere.

„Proiectul are o valoare estimată fără TVA de 707,761,710 lei, iar investiția trebuie finalizată în maximum 36 de luni de la data semnării contractului. Proiectul beneficiază de finanțare nerambursabilă europeană de 601.597.454 lei și fonduri de la bugetul de stat, contribuție proprie a statului roman, în cuantum de 106.164.256 lei (valori fără TVA). Pentru prima etapă a proiectului finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare, Axa Prioritară 5 - Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor, Obiectivul specific 5.1 Reducerea efectelor și a pagubelor asupra populației cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal, de inundații și eroziune costieră, a fost publicat în SEAP, anunțul de participare pentru atribuirea contractelor de execuție lucrări având fixat ca termen limită pentru depunerea ofertelor data de 16 ianuarie 2018”, a declarat Cătălina Brăgaru, purtător de cuvânt al Administrației Naționale Apele Române.

Zonele care vor fi reabilitate și câți bani vor fi investiți. Printre zonele vizate, și cea de la Cazino

Proiectul vizează, după cum ne-a precizat Hristu Uzun, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral reabilitarea plajelor cuprinse între punctele Edighiol și Periboina (punctele de descărcare la mare a apelor complexului lagunar Razelm — Sinoe), Mamaia Nord, Tomis (protecția costieră între portul Constanța și portul turistic Tomis, inclusiv zona Cazinoului), Agigea, Eforie (între portul Belona și zona Capul Turcului), Costinești, Olimp, Jupiter - Neptun, Balta Mangalia - Venus - Aurora, Mangalia - Saturn și 2 Mai.

Potrivit reprezentanților Apelor Române, fondurile vor fi împărțite astfel: zona Stăvilarelor Edighiol și Periboina, o valoare estimată fără TVA de 34,788,580 lei, zona Mamaia, o valoare estimată fără TVA de 207,094,915 lei, zona Tomis (Casino), o valoare estimată fără TVA de 30,252,550 lei, zona Agigea, o valoare estimată fără TVA de 28,401,380 lei, zona Eforie, o valoare estimată fără TVA de 407,224,285 lei.

„Lucrările prevăzute constau în: lucrări de apărări de mal, construire lucrări hidrotehnice reprezentate de diguri și epiuri marine, reabilitare structuri existente, înlocuirea echipamentelor componente ale structurilor hidrotehnice (înlocuire cu scopul atingerii obiectului, și anume punerea în funcțiune a structurilor hidrotehnice și atingerea scopului pentru care au fost construite), demolare structuri costiere existente și lucrări de înnisipare artificială.

Schemele de amenajare costieră pentru fiecare lot în parte au fost determinate în urma modelării modului de acțiune a valurilor asupra țărmului și a evoluției ulterioare implementării lucrărilor a liniei de coastă, astfel încât să se asigure realizarea unor proiecte de calitate, rezistente în timp la acțiunea agresivă a mării, în special în perioadele reci”, a mai precizat Cătălina Brăgaru.

„Problema proceselor de degradare prin eroziune a litoralelor este considerată de multe state ca fiind de importanță națională. Eroziunea plajelor duce la pierderi de teritoriu, dar mai ales compromite ecosistemele mării costiere și valoarea socio-economică a zonei litorale, ceea ce poate duce la pagube însemnate pentru economia națională și dezvoltarea durabilă a țării. Monitorizarea multianuală a litoralului românesc a evidențiat tendința generală de degradare prin eroziune, intensitatea fenomenului fiind accelerată, în ultimul timp, și de efectele schimbărilor climatice, zona costieră a Mării Negre fiind deosebit de vulnerabilă”, a mai subliniat reprezentanta Apelor Române.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si care ar fi alea, ma rog?
0
0
Citeste fata, nu se pune nisip la Chituc, se repara elementele hidrotehnice. Citeste ca se pune nisip la Eforie Sud!!!
0
0
Exact grindului Chituc ii trebuie plajii....la Eforie Sud ,Tuzla, Costinesti au disparut plajile cu totul ....nu va intereseaza. Grindu Chituc trebuie sa prospere ca acolo are lumea buna terenuri....
1
0
cand ajungeti in eforie sud cu renovarea voastra de cacat faceti dracu falezele.....PENTRU DOMN PRIMAR ,CARE ESTE EL,TAGE BA INTIRZIATULE ODATA CURENT IN PROIECT 12 DIN EFORIE SUD
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218