REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ersun Anefi, apel către comunitatea musulmană: Să dovedim că suntem uniţi

Ersun Anefi, apel către comunitatea musulmană: Să dovedim că suntem uniţi

Replica API 8 decembrie 2016 | 00:39 645

Reprezentantul UDTTMR pe lista ALDE de candidaţi,

Reprezentantul UDTTMR pe lista ALDE de candidaţi,

Ersun Anefi

Comunitatea turco-tătară trebuie să dea dovadă de unitate şi să voteze, la aceste alegeri parlamentare, lista unui partid politic. Motivul: candidatul acestei minorităţi se află pe lista ALDE, după ce UDTTMR s-a confruntat cu o situaţie extrem de delicată – Biroul Electoral Central i-a respins lista de candidaţi. Însă, a explicat Ersun Anefi, reprezentantul UDTTMR de pe lista ALDE Constanţa (locul 2 pentru Camera Deputaţilor), dacă va fi ales deputat, va fi singurul parlamentar căruia i se va permite să se retragă din grupul ALDE şi să se alăture grupului minorităţilor, iar astfel comunitatea nu va pierde finanţarea de care beneficiază în momentul de faţă.

Este vorba despre finanţarea care vine de la stat pentru minorităţi, pentru conservarea şi promovarea tradiţiilor acestora, pentru organizarea de manifestări cultural-artistice şi aşa mai departe. Dacă va ajunge în Parlament, Ersun Anefi transmite comunităţii musulmane că se va implica în reabilitarea geamiilor – monumente, va promova ideea unor târguri cu specific turco-tătăresc, care să devină atracţii turistice şi va sprijini programele de incluziune şi educaţie pentru membrii anumitor comunităţi defavorizate.

Reporter: Domnule Ersun Anefi, este o premieră pentru un candidat al UDTTMR să figureze pe lista de candidaţi ai unui partid politic. Cum percep oamenii acest lucru?

Ersun Anefi: Desigur că, din discuţiile cu aceştia, mesajul transmis de ei a fost că înţeleg situaţia, dar că nu doresc ca acest lucru să se mai repete, să nu mai ajungem în situaţia de a intra într-o competiţie politică.

Rep.: Ce s-ar întâmăpla dacă dvs. nu intraţi în Parlament, dacă scorul ALDE nu este suficient de bun?

E.A.: La momentul actual, în cazul în care nu obţinem postul de deputat la alegerile din 11 decembrie, începând cu data de 18 decembrie nu am mai fi membri ai Consiliului Naţional al Minorităţilor, care funcţionează pe lângă Departamentul de Relaţii Interetnice, fapt ce ar însemna şi pierderea finanţării de către UDTTMR. Din finanţarea aceasta avem 63 de angajaţi la uniune, printre care 36 de profesori care predau limba tătară, matematică, limba română şi alte discipline, în cadrul şcolii comunitare, unde învaţă mai mult de 500 de copii. (...)

Rep.: Să spunem că ajungeţi în Parlament. Dar, dvs. veţi fi reprezentantul ALDE. Nu va fi o problemă în păstrarea finanţării?

E.A.: Înţelegerea cu partidul ALDE a fost că îmi vor permite, voi fi chiar singura persoană în această situaţie, să trec de la ei, la grupul parlamentar al minorităţilor. Prin acest lucru am putea să păstrăm finanţarea pentru UDTTMR, iar uniunea va putea să îşi continue activitatea în folosul comunităţii tătaro-turco-musulmane, prin păstrarea tradiţiilor, obiceiurilor şi celorlalte activităţi şi, de asemenea, în contextul actual de convieţuire interetnică. (...)

Rep.: Care sunt proiectele dvs., adresate comunităţii musulmane?

E.A.: Îmi doresc acela de a reabilita geamiile şi cimitirele musulmane şi atragerea de fonduri, pentru că, timp de 26 de ani, acestea au fost lăsate de izbelişte. Cred că s-a ajuns la momentul la care să se facă investiţii şi în acestea, mai ales că multe dintre ele sunt şi monumente istorice. De asemenea, am proiecte pentru musulmanii vorbitori de limbă turcă, din zonele sărace din acest judeţ, cum ar fi Băneasa, Dobromir, Castelu, Medgidia, Hârşova. Aceştia reprezintă o populaţie în jur de 15 mii de persoane, cu o natalitate foarte mare, dar dezavantajul este că ei nu sunt foarte bine integraţi. Şi-atunci, vom face proiecte în interesul acestora, să îi ajutăm, să ne asumăm rolul acesta. Am făcut-o printr-un proiect CORAL, de educare, dar trebuie să îl continuăm. (...) De asemenea, doresc înfiinţarea unui muzeu turco-tătar, la Medgidia, pentru că este leagănul tătarilor şi turcilor, şi să îl transformăm într-o atracţie turistică. (...) Îmi doresc înfiinţarea unui muzeu al etniilor dobrogene, la Eforie – un model de convieţuire interetnică. Eu cred că putem să dezvoltăm şi pe orizontală zona, să atragem şi turişti. (...) Mai doresc să atrag investitori din ţările turcice, mai ales că din primăvara acestui an va avea loc inaugurarea unei investiţii foarte mari, la Medgidia, o fabrică de amidon, o investiţie de circa 200 de milioane de euro. Vor fi câteva mii locuri de muncă. Îmi doresc crearea unei legislaţii privind înfiinţarea unor expoziţii tradiţionale, cu vânzare. (...) Am un mesaj către comunitate: am să le cer să dăm dovadă de unitate. Este ceea ce am făcut în această campanie electorală – mi-am dorit foarte tare să arătăm că suntem uniţi. Întreaga comunitate musulmană este alături de noi, pentru că trecem prin nişte momente grele. (...)

A.A.Mai multe detalii:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218