REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ersun Anefi: Pe data de 11 decembrie, comunitatea musulmană să treacă peste orgolii şi să dea dovadă de unitate

Ersun Anefi: Pe data de 11 decembrie, comunitatea musulmană să treacă peste orgolii şi să dea dovadă de unitate

Replica API 9 decembrie 2016 | 00:28 950

Candidatul uniunii de pe listele ALDE, apel la unitate!

Candidatul uniunii de pe listele ALDE, apel la unitate!

Ersun Anefi

Ersun Anefi este candidatul comunităţii turco-musulmane pe lista ALDE Constanţa. Prezenţa acestuia pe locul 2 la Camera Deputaţilor, pe lista ALDE, este cauzată de faptul că UDTTMR nu a reuşit să aibă propria listă, fiind respinsă de Biroul Electoral Central. Ersun Anefi face un apel către comunitatea musulmană să vină la vot, să voteze ALDE, aşa încât prezenţa sa în Parlament să garanteze continuarea finanţării acţiunilor UDTTMR.

Reporter: Care este mesajul dvs. către comunitatea musulmană din Dobrogea?

Ersun Anefi: Îmi doresc ca pe data de 11 decembrie 2016, comunitatea musulmana sa treaca peste orgolii si sa dea dovada de unitate, avand in vedere situatia deosebit de dificila in care se afla UDTTMR! Singura sansa de supravietuire a acestei organizatii este sustinerea acesteia de catre intreaga comunitate, UDTTMR contribuind la pastrarea obiceiurilor si traditiilor comunitatii tatare turco-musulmane dar nu numai, avand in vedere proiectele comune cu alte organizatii ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale.

Uniunea Democrata a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania se afla intr-un parteneriat cu Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE). Urmare a succesului inregistrat de parteneriatul UDTTMR cu Valentin Vrabie, fostul primar al comunei Pestera si actualul primar al municipiului Medgidia, la alegerile locale din iunie 2016, si avand in vedere situatia disperata in care se afla organizatia noastra, ALDE prin persoana domnului primar a invitat Uniunea sa participe la alegeri pe listele acesteia.

Rep.: Care este Platforma-program a candidatului Ersun Anefi?

E.A.: Sunt singurul candidat care are un program dedicat in primul rand comunitatii musulmane din acest judet dar am si proiecte care se adreseaza tuturor minoritatilor nationale respectiv intregii tari! Mentionez o parte din acestea: atragerea de fonduri pentru reabilitarea geamiilor si cimitirelor musulmane; promovarea unei legislatii care sa permita accesarea finantarii pentru incluziunea sociala a comunitatilor musulmane din localitatile cu o slaba dezvoltare economica (Dobromir, Baneasa, Cobadin, Medgidia, Castelu, Harsova); infiintarea unui muzeu al tatarilor turco-musulmani din Romania; infiintarea unui muzeu al etniilor dobrogene; atragerea de investitori din tarile turcice (Republica Turcia, Azerbaidjan, Kazahstan); crearea unei legislatii pentru infiintarea unor expozitii cu vanzare de produse traditionale dobrogene (romanesti, tataresti, turcesti, grecesti, samd); promovarea unei legi a minoritatilor nationale; promovarea codului administrativ.

Rep.: Dacă dvs. nu veţi ajunge în Parlament, UDTTMR pierde finanţarea. Ce acţiuni riscă, astfel, să nu mai fie organizate de către uniune?

E.A.: Actiunile anuale ale UDTTMR care sunt in pericol de a nu mai fi organizate sunt următoarele: cursurile Comunitare pt. copii, pe diverse materii – Constanţa; cursurile de Limbă Tătară - în toate filialele (peste 500 de copii); 19 ansambluri de dans traditional tataresc, 1 ansamblu de mandolină; toate ansamblurile existente au costume populare tătăreşti; reprezentare în Consiliul de Conducere al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni; asumarea unui rol important în susținerea intereselor tătarilor din Crimeea; cursul de Istorie si Civilizatie al Tatarilor - Univ. Ovidius; festivalul Ghiudemului şi a Qazî-ului - M. Kogălniceanu; Ziua Femeii 8 Martie pentru 3.000 de femei; 21 Martie - Nawrezul, - Spectacole; 5 Mai - Ziua Limbii Tătare – Spectacol; 6 Mai – Qîdîrlezul; Turneul de Kureş (aproximativ 20 localitati); Tepreşul – Murfatlar; Festivalul Gevat Raşit – Lumina; Festivalul Yaşar Memdemin - Valu lui Traian; Festivalul Muzicii Sebat Husein – Constanţa; Festivalul Festivalul Dansului, Cantecului si Portului Popular Turco – Tatar – Constanţa; Premiul Mehmet Niyazi – Medgidia; Festivalul Qatlama – Techirghiol; Festivalul Sarmalei - Eforie Nord; 13 Decembrie - Ziua Tătarilor; Revista Qaradeniz; Emisiunea de la Radio T; Emisiunea TV „Tătarii din România”; Concursul de eseuri; Premierea olimpicilor, recompensarea lor şi a tuturor copiilor participanţi la acţiunile uniunii cu tabere şi excursii; miting de susţinere a tătarilor din Crimeea; 18 Mai - Comemorarea Surghiunului; simpozioane pe diverse teme - sport, istorie, cultură samd; cursuri de iniţiere de prim ajutor, de autoapărare, etc.; parteneriate şi colaborări cu Universitatea Ovidius si alte ONG-uri; acţiuni de caritate; calendar şi materiale promoţionale; editare şi reeditarea de manuale şcolare, cărţi, dicţionare; înfiinţarea de noi filiale, pentru o reprezentare cât mai vastă; pachete pentru copiii de la cursuri; pachete catre enoriasii nevoiasi de Bayram; transport gratuit către cele mai importante evenimente.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218