REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Escroc turc cu victime in Constanta, trimis in judecata de DNA

Escroc turc cu victime in Constanta, trimis in judecata de DNA

Replica API 18 august 2010 | 00:00 813

Prejudicii de milioane de euro

Prejudicii de milioane de euro

Un turc care a ţepuit în 2007 o firmă din Constanţa cu 600.000 de lei, după care a prejudiciat compania Afin Leasing cu 1.235.000 de euro, cu ajutorul a şase complici, a fost trimis în judecată de către DNA, în stare de arest preventiv. Abdulbaki Tuncdemir este acuzat de tăinuire, uz de fals şi sprijinirea unui grup infracţional organizat. În afară de datele oferite de rechizitoriul DNA, despre Abdulbaki Tuncdemir se ştie că, în numele SC Alexis SRL, a prejudiciat SC Metalprocess SRL din Constanţa cu 600.000 lei, după ce i-a eliberat bilete la ordin fără acoperire. Ulterior, turcul a falsificat ştampila firmei pe care o ţepuise şi a început să cumpere mărfuri cu bilete la ordin eliberate în numele constănţenilor de la Metalprocess, care s-au trezit astfel ameninţaţi cu procese de societăţile escrocate de turc prin ţară.

Abdulbaki Tuncdemir face parte dintr-o reţea specializată în astfel de escrocherii, care luau fraudulos maşini şi utilaje de la diferite firme de leasing, pe care apoi le vindeau în străinătate. Alături de turc, a mai fost trimis în judecată Constantin Răcean, escroc recidivist, Petru Duca, Ion Gorun, nepotul celui mai cunoscut interlop vrâncean, Mihai Iosif, Florian Traian Cîrstea şi Marian Dinu, arestat preventiv în altă cauză. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în cursul anului 2008 şi prima parte a anului 2009, Constantin Răcean şi Petru Duca s-au asociat cu Traian Cîrstea, deţinător a două societăţi de comercializare autovehicule şi utilaje - SC Automobile BS SRL Sibiu şi SC Vesentum Import Export Sibiu. Cei trei au desfăşurat diverse activităţi comerciale din care au obţinut, în mod ilegal, venituri prin înşelăciune, prin inducerea în eroare a unor persoane care cumpărau de la ei autovehicule cu o provenienţă ilegală, ori prin inducerea în eroare a firmelor de leasing care finanţau obţinerea, de către cei trei inculpaţi, a unor autovehicule de transport marfă sau utilaje. După ce erau primite de către cei trei, autovehiculele şi utilajele erau vândute în străinătate de unde nu mai puteau fi identificate şi recuperate, sau înstrăinate, printr-o serie de vânzări succesive, în ţară, prin folosirea unor documente de provenienţă, deţinere şi identitate falsificate. De asemenea, Ioan Gorun şi Tuncdemir Abdulbaki intermediau vânzarea succesivă a autovehiculelor, iar Mihai Iosif şi Marian Dinu întocmeau în fals documentele de identitate ale autovehiculelor, facturile provenind de la firma de leasing necesare transferului de proprietate pentru închiderea leasingului şi certificatele de autenticitate emise de Registrul Auto Român. Astfel, una dintre societăţile comerciale - SC Afin Leasing IFN SA - care le-a finanţat celor trei inculpaţi luarea în sistem leasing a unui număr de 10 autobasculante 8x4 marca Iveco Trucker, a fost prejudiciată cu suma de 1.255.263 euro, societatea respectivă constituindu-se parte civilă în cauză. Faţă de inculpaţii Abdulbaki Tuncdemir, Petru Duca, Constantin Răcean, Ion Gorun şi Mihai Iosif, Tribunalul Alba a dispus măsura arestării preventive, măsură valabilă până la data de 21 august 2010. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Sibiu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218