REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Escrocherii pe internet, mascate sub forma anunțurilor de angajare

Escrocherii pe internet, mascate sub forma anunțurilor de angajare

Lipan Ana 16 decembrie 2022 | 00:00 3796

În mediul online sunt postate zeci de oferte de angajare false, ce au ca unic scop furtul datelor personale ale persoanelor ce îi abordează fără suspiciuni. Dacă inițial au început să circule doar pe site-urile de anunțuri, în prezent și platformele de socializare sunt împânzite de astfel de mesaje mincinoase, care pot avea consecințe nefaste. Acesta e și cazul unor femei din Constanța ce au fost păcălite de un astfel de anunț. Odată obținute copiile după cărțile de identitate ale victimelor, contul de pe care a fost publicat oferta a dispărut.   

Schema anunțurilor false de angajare ce circulă în mediul online este deja notorie, în special după isteria cauzată anul acesta de situațiile în care prădătorii virtuali s-au folosit de numele unor companii binecunoscute, pentru a atrage cititori naivi, ce au devenit victime ale furtului de identitate. De pe site-urile de anunțuri, șmecherii s-au mutat acum pe rețelele de socializare, întâlnind încă persoane care le cad în plasă.

O postare ce propunea oportunitatea de a lucra într-un proiect de împachetare cadouri în perioada 15-23 decembrie 2022 a făcut cu ochiul multor persoane. Persoanele vizate erau cele cu vârstă de peste 18 ani. Salariul promis era unul avantajos, fiind vorba de suma de 200 de lei pentru tura de zi, cu durata de 9 ore de lucru, și 250 de lei pentru tura de noapte. Ademenitoare era, de asemenea, și mențiunea că activitatea nu presupune experiență, un criteriu cerut în cazul majorității ofertelor de angajare.


Mai multe persoane, ce așteptau detalii cu privire la ofertă,  după ce au dat crezare postării, au sesizat dispariția contului ce a publicat anunțul. Printre victimele “Veronicăi Mardare” se numără și o femeie din Constanța, ce a făcut greșeala de a-i trimite poză cu actul de identitate și numărul de telefon. După ce a primit fotografia cu actul de identitate, administratorul acelui cont a asigurat victima că urmează să fie sunată, după care s-a făcut nevăzută.

Femeia și-a împărtășit necazul în mediul online, în speranța că va obține informații despre anunțul fals și persoana din spatele lui, urmând ca mai mulți cetățeni cu experiențe similare să iasă la suprafață.  

Nu picați în capcana escrocilor!

Problema ofertelor de angajare false, ce au ca scop final furtul datelor personale a luat o asemenea amploare încât în luna februarie a.c. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a fost nevoit să transmită o atenționare publică cu privire la acest fenomen.


 „Atenţie la propunerile primite prin intermediul aplicaţiilor de mesagerie sau sms, care vă prezintă oportunităţi de angajare sau de investiţii ce promit câştiguri rapide! Unii utilizatori din România au început să primească astfel de mesaje: «Bună, ati fost selectat pentru un job part-time/full time, mai mult de 900 de zile. Acceptă acest post vacant -LINK-»”, a transmis DNSC, pe pagina oficială a instituției.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu te obliga la depunere/retragere sa ai un cont bancar deschis in numele posesorului contului? in mare parte, cu o cunostinta intr-o casa de pariuri, iti poate scoate banii din cont in limita maxima admisa de catre agentia respectiva, fara verificari suplimentare sau prezentarea actului de identitate sau fara a coincide persoana care retrage cu cea pe numele careia este deschis contul. dar la alea online stiam ca te obliga sa ai card pt depuneri si retrageri cu numele posesorului de cont. gresesc?
2
0
Bagi buletinele la pacanele ca sa iei bonus.
1
1
pai si ce fac doar cu o poza cu buletinul? credit nu merge ca ai nevoie de verificare biometrica si cont deschis pe acelasi nume cu posesorul buletinului.. bagi chestii in amanet pe numele altora?!?
0
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614