REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Escrocii care acţionează prin metoda „Accidentul” te lucrează psihic: dai bani chiar dacă n-ai nici maşină şi nici fiu!

Escrocii care acţionează prin metoda „Accidentul” te lucrează psihic: dai bani chiar dacă n-ai nici maşină şi nici fiu!

Replica API 29 octombrie 2015 | 00:00 268

Constănţenii, uşor de manipulat

Constănţenii, uşor de manipulat

Sursa foto: whsv.com

Înşelăciunile prin metoda numită generic „Accidentul” par că nu se mai opresc. În plus, la Penitenciarul din Giurgiu, pentru că este cunoscut faptul că totul este coordonat de persoanele private de libertate, au apărut suspiciuni că ar fi implicaţi atât directorul cât şi mai mulţi subalterni. Însă, escrocii ştiu unde să „lovească” şi, din câte se pare, reuşesc să fraierească şi familii care nu ar avea nici un motiv să le cadă în plasă. Spre exemplu, un bărbat din Murfatlar a rămas fără 13.000 de lei după ce i s-a spus că fiul său a provocat un accident rutier, chiar dacă ştia că acesta nu are maşină. Mai mult decât atât, o femeie a fost înşelată prin aceeaşi metodă chiar dacă nu are un fiu, ci o fiică!

Este cunoscut faptul că în Constanţa oamenii legii au declanşat anchete de proporţii, reuşind să destructureze grupări infracţionale, unele coordonate de indivizi din Penitenciarul Galaţi, altele de deţinuţii aflaţi la Penitenciarul Poarta Albă. De asemenea, printre cei ce coordonau înşelăciunile se află şi nume cunoscute în sfera infracţională, precum Marius Ionuţ Turcin, condamnat pentru că a montat dispozitive pe ATM-uri şi a sustras bani în mod fraudulos, Ionuţ Iosup care este condamnat pentru tentativă de omor sau Elvis Daistan care se află în penitenciar, executând o pedeapsă pentru proxenetism.

Acesta este unul dintre complicii Semiliei Daistan, fosta matroană de la Casa Verde. De asemenea, Silviu Valentin Bercuţă, zis “Ecstasy”, condamnat la 15 ani pentru proxenetism, dar cunoscut şi pentru faptul că a fost implicat în trafic de droguri, se află pe lista “coordonatorilor”. Însă, chiar şi aşa, înşelăciunile continuă, implicit şi anchetele. Metoda este cam aceeaşi de fiecare dată. Victima este apelată telefonic de către o persoană (aflată în penitenciar) care se recomandă a fi procuror, avocat sau chiar ruda implicată în nefericitul eveniment.

Astfel, persoana este anunţată că un membru al familiei a provocat un accident rutier, moment în care i se prezintă o ofertă: trebuie să achite o anumită sumă pentru a se muşamaliza totul. În acest mod au fost înşelate foarte multe persoane, ultima „lovitură” fiind dată pe raza Secţiei 2 Poliţie, în urmă cu câteva zile.

A rămas fără 13.000 de lei chiar dacă ştia că fiul lui nu are maşină!

Încă de la început, victimele s-au întrebat de unde au escrocii atât de multe informaţii, aici fiind vorba despre porecle, locuri de muncă, program etc. Încă de atunci s-a adus în atenţia opiniei publice faptul că deţinuţii au mai multe „săgeţi”, unii care se ocupă cu primirea banilor, pe când alţii cu strângerea de informaţii. Cum victimele sunt mai mult vârstnici, infractorii filează zona în care aceştia locuiesc şi intră în vorbă cu vecinii, în vârstă şi ei, aflând astfel foarte multe amănunte.

Totodată, s-a vehiculat şi faptul că indivizii ar strânge date şi de la Casa de Pensii. Numai că, aceştia mai şi greşesc, şi ne referim aici la faptul că obţin informaţii greşite, dar acestea se pare că nu reprezintă o piedică. Spre exemplu, un bărbat din Murfatlar, R.C., pensionar, a fost contactat de către un individ, care s-a recomandat a fi fiul său şi care i-a spus că a provocat un accident rutier şi că trebuie să-l ajute cu nişte bani pentru a scăpa. De asemenea, acesta a fost întrebat dacă soţia (adică „mama”) este acasă. I s-a spus că este la serviciu, moment în care presupusul fiu i-a recomandat s-o contacteze de urgenţă şi să-i ceară să vină acasă, dar să nu vorbească despre acest lucru cu nimeni, după care să se ducă la bancă să scoată bani şi apoi să se întâlnească în zona Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Ajunşi la bancă, operatoarea, văzând că e ceva în neregulă şi că oamenii sunt agitaţi, le-ar fi spus să aibă grijă cui dau banii să nu care cumva să devină victime în vreo înşelăciune. Auzind acestea, soţia lui R.C. ar fi adus vorba despre faptul că fiul lor a fost implicat într-un accident, dar imediat a intervenit soţul, care i-a spus să tacă întrucât nu are voie să vorbească despre acest lucru cu nimeni, aceasta fiind dorinţa fiului. Au scos suma de 13.000 de lei, s-au dus în zona indicată, i-au predat, după care au fost puşi să meargă la Spitalul Militar, acolo unde li s-a spus că va veni cineva să le dea un medicament „deosebit” pentru accidentat.

Au stat vreo câteva ore, după care au fost contactaţi de fiul lor real de data aceasta, care nu ştia nimic de ei. Astfel, oamenii au aflat că au fost înşelaţi. Partea interesantă abia acum vine. Numitul R.C. ştia că fiul său nu are maşină şi că nici nu obişnuieşte să împrumute. Întrebat ce a fost în capul lui, acesta ar fi spus că s-a gândit că poate şi-a cumpărat între timp, chiar dacă vorbiseră cu o zi în urmă.

A dat 134.000 de lei pentru a-şi scoate fiul basma curată dar... nu are fiu!

Un alt caz asemănător s-a petrecut chiar în municipiul Constanţa, la finele lunii septembrie anul curent. În jurul orei 17.30, o octogenară din Constanţa, Maria M., domiciliată pe Aleea Iasomiei, a primit un apel telefonic. Bărbatul de la celălalt capăt al firului i-a spus că este fiul ei şi că s-a întâmplat o nenorocire, motiv pentru care va trebui să discute cu avocatul, care se afla lângă el. Astfel, discuţia a fost preluată de presupusul avocat, care i-a precizat că este vorba despre un accident rutier, soldat cu vătămarea corporală a unui minor, iar vinovat este fiul.

Prin urmare, vârstnicei i s-a cerut să adune toţi banii din casă pentru că în jumătate de oră va veni cineva să-i ia. În jur de ora 18.00, la uşă au venit un individ necunoscut, care a primit 134.000 de lei. Ulterior, femeia şi-a dat seama că a fost victima unei înşelăciuni şi a anunţat oamenii legii. De precizat este că vârstnica nu are un fiu, ci o fiică, dar s-a scuzat spunând că s-a gândit că nepotul a provocat un accident rutier şi că nu a înţeles avocatul, acesta fiind motivul pentru care a intrat în panică. Poliţiştii constănţeni au declanşat o anchetă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367