REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Escrocii lovesc din nou în Constanţa: au spus că sunt de la deratizare şi au furat bani dintr-o locuinţă

Escrocii lovesc din nou în Constanţa: au spus că sunt de la deratizare şi au furat bani dintr-o locuinţă

Replica API 28 aprilie 2015 | 12:09 154

Mare atenţie, constănţeni, la metodele prin care escrocii acţionează! Fie că se dau drept angajaţi ai firmei de cablu, deratizare sau spun că distribuie produse gratuite, nu trebuie să le permiteţi accesul în locuinţe. O femeie nu a ţinut cont de aceste sfaturi ale poliţiştilor şi s-a trezit că a rămas fără suma de 2.900 de lei!

Poliţiştii Secţiei 3, la data de 27.04.2015, ora 19.00, au fost sesizaţi de către o localnică, în vârstă de 56 de ani, din Constanţa, cu privire la faptul că, în cursul aceleiaşi zile, în jurul orei 16.00, la locuinţa acesteia s-au prezentat doi bărbaţi care au susţinut că vor să deratizeze apartamentul, aceasta permiţându-le accesul în locuinţă. După aproximativ 3 ore, proprietara a constatat lipsa sumei de 2.900 lei dintr-un şifonier, anunţând poliţia, care a demarat cercetările pentru identificarea şi tragerea la răspundere a celor doi. Încă o dată, poliţiştii constănţeni menţionează că infractorul tipic nu are moralitate, este adaptabil la orice situaţie şi crede că victimele îşi merită această soartă. Dacă nu este prins, el va acţiona din nou. Oricine poate deveni o victimă, chiar şi persoanele care se consideră prea inteligente pentru a fi înşelate. Multe victime au o serie de caracteristici comune: cel mai adesea, dar nu întotdeauna, sunt persoane în vârstă şi locuiesc singure, se încred în ceilalţi, chiar şi străini şi s-ar putea să necesite o suplimentare a veniturilor. În vizorul infractorului se vor afla absolut toate bunurile care reprezintă o valoare. Aceşti indivizi acţionează prin distragerea atenţiei, sau atribuirea unor calităţi false pentru a-i păcăli pe oameni sau pentru a intra în casele lor de unde fură bani sau bunuri de valoare. Acest tip de infractor este politicos şi pretinde a fi un reprezentant al unor autorităţi publice, companii de utilităţi etc. Este convingător şi insistent. Poate fi bărbat, femeie sau un copil. Cere un pahar cu apă sau vrea să se spele pe mâini. Alţi infractori oferă produse promoţionale sau solicită donaţii pentru acte de caritate. De fapt, aceşti indivizi certaţi cu legea folosesc orice poveste pentru a intra în casa victimelor. Sunt cazuri în care poartă salopete cu logo-ul companiei.

Cum să vă feriţi de şiretlicurile infractorilor

Ţineţi permanent uşile de acces în locuinţă închise, chiar şi când sunteţi la domiciliu. Înainte de a deschide, opriţi-vă şi gândiţi-vă dacă aşteptaţi pe cineva. Verificaţi dacă aţi blocat toate căile de acces în locuinţă. Uitaţi-vă prin vizorul uşii pentru a vedea cine este. Dacă decideţi să deschideţi uşa, lanţul de uşă trebuie să fie pus. Unii escroci sună la persoanele în vârstă, care sunt mai vulnerabile, spunând au nevoie urgent de ajutor. Acestea pot solicita să intre în casă pentru a efectua un apel telefonic. Ajutaţi-le doar dacă nu sunteţi singur. Nu trebuie să vă faceţi griji dacă alegeţi să nu ajutaţi - nu este nepoliticos sau neprietenos. Dacă vizitatorul pretinde că este reprezentatul unei autorităţi sau companii, întotdeauna solicitaţi şi verificaţi cu atenţie cartea de identitate sau legitimaţia de serviciu. Verificaţi dacă persoana din fotografie este aceeaşi cu cea care a sunat la uşă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218