REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

EŞEC usturător! Cetatea Capidava „nu mai corespunde criteriilor definite de UNESCO”

EŞEC usturător! Cetatea Capidava „nu mai corespunde criteriilor definite de UNESCO”

Replica API 7 octombrie 2016 | 12:52 543

Veşti proaste în ceea ce priveşte situaţia cetăţii Capidava! Membrii Comisiei Naţionale Limes au desfăşurat la data de 1 octombrie a.c. o vizită la faţa locului pentru a constata starea actuală a sitului arheologic. Din păcate, se pare că în urma lucrărilor de restaurare ce au avut fost desfăşurate anul trecut au afectat seminificativ cetatea. Se pare că în forma sa actuală, obiectivul „nu mai corespunde criteriilor de autenticitate şi integritate definite de UNESCO pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO World Heritage List), fapt care poate afecta includerea sitului pe listele tentative naţionale în cadrul Programului Naţional Limes”, după cum se arată în declaraţia Comisiei Naţionale Limes. Pentru cetatea Capidava, Consiliul Judeţean Constanţa a desfăşurat în ultimii 2 ani un proiect cu fonduri europene, intitulat „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic cetatea Capidava”, investiţie de aproximativ 16 milioane de euro. Deşi, la un moment dat, proiectul a fost declarat nefuncţional, ulterior s-a stabilit un nou deadline: 31 decembrie 2017. Având în vedere faptul că termnul limită iniţial a fost depăşit, acum CJC va finanţa continuarea proiectului din fonduri proprii. Membrii LIMES s-au declarat total de dezamăgiţi de ceea ce au descoperit la faţa locului.

“Situația actuală a monumentului este deosebit de gravă. Astfel, ceea ce se găsește la fața locului în șantierul abandonat de peste 10 luni, în absența unui constructor care să finalizeze proiectul, este o reconstrucție perimetrală a cetății, cu intrări sub arcadă de cărămidă în turnuri, cu zone în care, peste structura originală preexistentă începerii lucrărilor în 2015, s-a ajuns până la dublarea înălțimii păstrate a curtinelor. Consecință directă a modului în care s-a proiectat, avizat și executat intervenția asupra zidurilor, turnurilor și a celor două porți (principală și secundară – poternă), cetatea, în forma sa actuală, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate și integritate definite de UNESCO pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO World Heritage List), fapt care poate afecta includerea sitului pe listele tentative naționale în cadrul Programului Național Limes”, au susținut reprezentanții Comisiei Limes. Mai mult decât atât, se pare că o mare parte a informației istorice s-a pierdut definitiv! “La Capidava poate fi văzută reconstrucția cetății zidite în a doua jumătate a secolului al III-lea p. Chr. Ea se distinge prin masivitate și volum, dar nu mai conferă lizibilitate fazelor istorice care însoțesc monumentul până în sec. XI p. Chr., când fortificația este definitiv abandonată. Aceste faze istorice nu au fost evidențiate în mod concret la punerea în operă. Pe cale de consecință, o mare parte a informației istorice a fost astfel pierdută definitiv, în ciuda faptului că un proiect de restaurare de o asemenea amploare ar fi trebuit să țină cont de acest aspect esențial”.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102