REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Esofagita: cauze, simptome, tratament

Esofagita: cauze, simptome, tratament

Replica API 15 iunie 2020 | 00:00 1075

Esofagita este o inflamație a esofagului caracterizată de dificultăți la înghițire, arsuri gastrice și greață. Din ce cauze apare, cum se tratează și cum se poate preveni această afecțiune?

Simptomele esofagitei

Printre semnele și simptomele esofagitei se numără următoarele:

Înghițire dificilă sau dureroasă, însoțită de dureri în piept, care radiază spre spate

Reflux gastric (arsuri)

Gust neplăcut în gură și respirație neplăcută (halitoză)

Afte bucale

Răgușeală și tuse

Dureri abdominale cu greață și vărsături

Tulburări respiratorii.

Cauzele esofagitei

Esofagita poate fi cauzată de infecția sau de iritarea esofagului. Infecțiile esofagului pot fi cauzate de bacterii, virusuri sau ciuperci, inclusiv Candida și herpes (mai frecvent la pacienții cu sistem imunitar slăbit). Una dintre principalele cauze ale iritației esofagiene este refluxul de acid stomacal. Există mai multe cauze ale refluxului:

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE), care, în cazuri grave, poate deveni esofagită erozivă sau esofagită ulcerativă.

Vărsăturile, care, dacă sunt frecvente sau cronice, deteriorează esofagul, iar dacă sunt puternice pot provoca mici lacrimi ale mucoasei interne a esofagului (o afecțiune rară numită sindromul Mallory-Weiss)

Hernia hiatală

Acalazia (capătul inferior al esofagului nu se deschide normal și, ca urmare, alimentele se pot bloca în esofag sau sunt regurgitate). Persoanele cu acalazie au un risc mai mare de cancer esofagian.

Tratamentele medicale pentru alte probleme de sănătate pot provoca, de asemenea, iritații esofagiene.

Anumite operații (precum cele braiatrice, pentru pierdere în greutate), pot crește riscul de esofagită. Medicamente precum aspirina, doxiciclina sau suplimentele de fier pot irita mucoasa esofagului și pot cauza o producție crescută de acid în stomac, care să cauzeze refluxul.

Alte cauze ale iritației esofagiene pot fi înghițirea de substanțe toxice, o alimentație bogată în alimente acide sau consumul excesiv de cafeină și fumatul.

Tipuri de esofagită

Esofagita de reflux este cauzată de refluxul de acid gastric în esofag. Aceasta poate duce la esofagita erozivă.

Esofagita infecțioasă este cauzată de bacterii, virusuri sau ciuperci.

Esofagul Barrett rezultă din inflamația netratată a esofagului care poate provoca modificări în tipul de celule care alcătuiesc mucoasa interioară (mucoasa) esofagului. Esofagul Barrett crește riscul de cancer esofagian.

Esofagita eozinofilică este inflamația esofagului cauzată de creșterea numărului unui tip de celule albe din sânge, eozinofile, în mucoasa peretelui esofagian. Este considerată o afecțiune imunitară. Acest lucru duce la dismotilitatea esofagului (mușchii nu funcționează corect la trecerea alimentelor) și la dificultăți în înghițire.

Sindromul Behçet (numit și boala Behçet) este o formă de vasculită care poate provoca ulcere la nivelul gurii, esofagului și a altor părți ale corpului.

Boala grefă-contra-gazdă este o complicație care poate apărea după un transplant (de obicei, transplant de măduvă), atunci când celulele nou transplantate atacă organismul receptorului.

Esofagita canceroasă poate fi un simptom al cancerului esofagian sau al cancerului metastatic (cancer care a început într-o altă parte a corpului și apoi s-a răspândit la esofag).

Cum se diagnostichează esofagita

Gastroenterologul poate solicita teste de specialitate precum:

Esofagogastroduodenoscopie (endoscopie digestivă superioară): un endoscop este utilizat pentru a examina direct esofagul, stomacul și tractul intestinal superior. În plus, se pot obține probe de țesut pentru a evalua severitatea afectării esofagului.

Manometria esofagiană: un tub subțire, sensibil la presiune, este trecut prin gură sau nas în stomac și este apoi tras lent înapoi în esofag. Pacienților li se cere să înghită, iar presiunea contracțiilor musculare este măsurată de-a lungul mai multor secțiuni ale tubului.

Înghițirea bariului: după ce pacientul a băut o soluție de bariu, i se fac radiografii ale esofagului, pentru a se observa daunele la nivelul esofagului.

Tratamentul pentru esofagită

Tratamentul pentru esofagită depinde de cauza bolii.

Esofagita cauzată de o infecție este tratată cu medicamente pentru a vindeca infecția.

Esofagita cauzată de BRGE este tratată cu medicamente pentru reducerea sau blocarea producției de acid (cum ar inhibitorii de pompă de protoni).

Esofagita cauzată de o procedură medicală se tratează cu medicamente care blochează acidul mult timp.

În cazul esofagitei cauzate de administrarea unor medicamentelor ar putea fi nevoie de modificări ale medicației respective, după sfatul medicului.

Dacă esofagita este diagnosticată timpuriu, medicamentele și modificările dietetice sau ale stilului de viață sunt adesea suficiente pentru a permite organismului să se vindece. Dacă deteriorarea este severă sau duce la țesutul cicatricial, care provoacă dificultăți înghițirii, pot fi necesare tratamente mai invazive.

- Endoscopia poate fi folosită pentru a îndepărta fragmentele de medicamente, alimente sau corpuri străine blocate în esofag. Întinderea (dilatarea) esofagului poate fi, de asemenea, făcută ca parte a procedurii de endoscopie.

- Poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a îndepărta porțiunile deteriorate ale esofagului (mai ales în cazul esofagului Barrett, unde riscul de cancer este crescut)

- Esofagita eozinofilă este tratată prin dilatarea blândă a esofagului și medicamente pentru a reduce eozinofilele din mucoasa esofagului.

- Achalazia poate fi tratată prin dilatarea esofagului atunci când medicamentele nu reușesc să atenueze simptomele.

Dacă nu este tratată, esofagita cauzată de BRGE poate duce la sângerare, ulcere și cicatrici cronice, care pot îngusta esofagul, interferând în cele din urmă cu capacitatea de a înghiți. O complicație majoră care apare la o parte semnificativă a persoanelor cu BRGE cronică sau de lungă durată este esofagul Barrett, care crește riscul de cancer esofagian. Esofagita severă poate duce la înghițirea dificilă sau dureroasă și la malnutriție, scrie doc.ro.

Esofagita poate fi prevenită?

Unele tipuri de esofagită pot fi prevenite. Esofagita cauzată de BRGE poate fi prevenită prin schimbări în stilul de viață și alimentar (evitarea fumatului, a prăjelilor și a alimentelor și băuturilor acide, renunțarea la alcool, cina cu cel puțin cu trei ore înainte de culcare). O igienă orală adecvată poate ajuta la prevenirea esofagitei cauzată de Candida. De asemenea, pentru a preveni esofagita, medicamentele trebuie luate cu multă apă și într-o poziție verticală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614