rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 19 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

INTERVIU cu şeful Poliţiei Locale

Este CONSTANŢA UN ORAŞ SIGUR sau SE DAU AMENZI pentru a ‘umfla’ bugetul? Chestiuni fierbinţi, TRANŞATE de Tudorel Dogaru

De ce sunt amendate vârstnicele care vând o legătură de pătrunjel? Firmele mari sunt "arse" dacă încalcă legea? Se dau amenzi pentru a rotunji bugetul local? Persoanele de etnie romă degeaba sunt amendate că nu plătesc nimic…Este Constanța un oraș sigur? Toate aceste aspecte, și multe altele, au fost clarificate de șeful Poliției Locale, care are o experiență în MAI de 25 de ani și de 21 de ani în Poliția Română! Este vorba despre Tudorel Dogaru, care ne-a dezvăluit și schimbările care vor fi aduse, cum ar fi cea legată de locuitorii scandalagii din cartierul Henri Coandă, care ar putea fi evacuați sau confiscarea instrumentelor care generează zgomot în ceea ce privește cluburile. Bodycam-uri, teasere, uniforme, sediu nou, toate într-un amplu interviu acordat cotidianului Replica de Constanța. Cât despre faptul dacă se va întoarce la Inspectoratul de Poliție Județean Constanța…. va urma!

Reporter: De când aţi venit în fruntea Poliţiei Locale, observăm mai multe acţiuni pe străzi. Era un plan/grafic existent în cadrul instituţiei sau l-aţi implementat dvs?

Tudorel Dogaru: Este o activitate extrem de importantă, zona aceasta de Ordine Publică Publică pe care o are Poliția Locală, stabilită prin Legea 155/2010. Nu aș putea spune că exista o asemenea chestie când am venit pentru simplul fapt că, pe ordine publică erau doar 10 lucrători. Motiv pentru care, în perioada următoare, am considerat necesar să se scoată la concurs foarte multe funcții, să le ocupăm, să populăm această zonă de ordine publică și, implicit, să avem o reacție la ce se întâmplă pe stradă.

Și, sper eu, că ne-a și reușit. Nici acțiunile care se făceau înainte, fiind doar 10 lucrători pe Ordine Publică, nu aveau cine știe ce consistență și nu puteau să aibă cine știe ce rezultate, decât în situația în care se făceau într-un sistem integrat, respectiv în colaborare cu alte instituții ale MAI, cu atribuții pe Ordine și Siguranță Publică.

Unul dintre motivele pentru care am considerat viabil un astfel de proiect, și anume cel al Poliției Locale Constanța, a fost acesta de a asigura și gestiona într-un mod cât mai bun cu putință ceea ce se întâmplă pe stradă. Atunci, evident că primul lucru care trebuia făcut era acela de recrutare de personal.

Rep.: Ce schimbări aţi adus, pe ce segmente?

T.D.: Am scos la concurs un număr de aproximativ 85 de posturi. La început a trebuit să generăm procedura de concurs, s-a instituit obligativitatea probelor sportive, ceea ce nu exista până acum, și a triat oarecum din potențialii candidați, după aceea au fost introduse și alte teste. La început, concurența nu era una foarte mare, cred că au fost 1,4 pe loc, ca să se ajungă, ulterior, la 14 pe loc.

În momentul în care am avut un astfel de număr de lucrători pe ordine publică și așteptările noastre, iar aici mă refer la cei din conducerea Direcției Generale de Poliție Locală, au crescut foarte mult. Atunci am popularizat foarte intens activitatea pe care o desfășurăm, am stabilit niște obiective, am crescut numărul activităților pe care le desfășurăm în stradă sau în zone publice, au crescut foarte mult numărul solicitărilor, pentru că lumea a înțeles, încet încet, că există o astfel de instituție, că își dorește un parteneriat corect, legitim, cu societatea și că suntem aici să-i sprjinim pe cei care respectă legea și care, evident, au anumite așteptări.

Vizavi de organizarea Direcției Generale Poliția Locală, pentru că ea nu are doar partea asta de Ordine Publică, conform Legii 155/2010, avem mai multe domenii. Al doilea este Circulația Rutieră, al treilea: Disciplina în Construcții, al patrulea: asigurarea unui mediu comercial corect, legal, legitim, al cincilea: protecția mediului, apoi avem identitficările de persoane și, de asemenea, prin hotărâri de Consiliu Local pot fi generate și alte domenii pe care să acționeze Poliția Locală.

Din punct de vedere managerial, avem de a face cu exercitarea funcțiilor managementului. Și am luat-o de la bun început. Prima funcție este cea legată de planificare, apropo de întrebarea dvs. Nu pot spune că era o planificare foarte riguroasă, foarte exactă, a ceea ce trebuia făcut, ci era, mai degrabă, o reacție sau o abordare de tip reactiv.

Prea puțin să se meargă pe prevenție sau a se identifica punctele vulnerabile și de a fi atacate ca atare. Și atunci a trebuit să stabilim niște obiective și să elaborăm instrumentele necesare pentru atingerea lor. Și aici avem instituite niște planuri. Există la nivelul DGPL-ului un plan trimestrial, iar la nivelul Serviciilor care compun această Direcție Generală, avem planuri trimestriale.

Acolo sunt prevăzute exact sarcinile pe care le au de desfășurat șefii de Servicii, lucrătorii, cu termene concrete, în ce constau sarcinile respective, pentru că aceste obiective trebuie să fie unele cuantificabile și determinate în timp și spațiu. Dacă nu ai așa ceva, evident că nu poți să faci o evaluare în mod corespunzător.

Apoi am trecut la cea de-a doua funcție a managementului, și anume organizarea. Aici trebuia să ne asigurăm resurse pentru realizarea planurilor și atingerea scopurilor respective. Când vorbesc de resurse, mă refer la resurse umane și am devoalat ce s-a întâmplat pe zona de Ordine și Siguranță Publică, și anume angajarea a 85 de polițiști locali.

După aceea, au fost, undeva spre sfârşitul lunii iulie, încă 15 locuri pe zona de circulaţie rutieră, deci în total ar fi 100 de poliţişti locali. Asta generează anumite problematici referitoare la modul de înzestrare, la uniforme, la echipamente de comunicaţii, la instruirea profesională, pentru că fiecare dintre aceşti polţişti locali nou angajaţi trebuie să urmeze un curs cu durata de 3 luni în cadrul unor şcoli aparţinând MAI-ului.

Avem în derulare procesul ăsta în sensul că, o dată la două luni, aşa cum ne vin planificările de la Ministerul Dezvoltării, câte 10 poliţişti locali participă la aceste cursuri care se desfăşoară la Gheorghieni, la Drobeta Turnu Severin, la Buzău şi pe unde sunt şcolile MAI-ului, urmând la ca la finalizarea cursurilor respective să revină în activitate şi, evident, să fie mult mai bine pregătiţi.

Trecem la următoarea funcţie – conducerea - asta presupune influenţarea subordonaţilor de către şefi - şi aici ar trebui să transmit un mesaj către şefii de servicii care, la rândul lor, să transmită către cei din subordine şi să-i motiveze, astfel încât să putem să ne atingem scopurile respective pe care ni le-am stabilit.

Şi ultima, dar nu cea mai puţin importantă, este faza de control, de evaluare, practic, între ceea ce ţi-ai propus şi ceea ce ai reuşit să faci, şi de corecţie, acolo unde este cazul. Obiectivul nr 1 din punctul meu de vedere, la acest moment, în municipiul Constanţa, îl reprezintă strada, ordinea şi siguranţa publică, ăsta a fost şi motivul pentru care s-a dorit aducerea mea în această funcţie, chiar şi temporară.

Rep.: Am înțeles că sunteți în căutarea unui nou spațiu în care Poliția Locală să-și desfășoare activitatea?

T.D.: Avem în vedere asigurarea resurselor logistice pornind de la ideea de spaţii necesare pentru activitate. Precum vedeţi, spaţiile nu sunt extrem de generoase. Suntem în căutarea unui spaţiu care să corespundă nevoile noastre şi eventualelor cerinţe şi necesităţi pe care le are publicul cu care noi intrăm în contact – deci asigurarea unor condiţii de a relaţiona cu publicul cât mai normal şi cât mai firesc cu putinţă.

Asigurarea resurselor IT, asigurarea şi dotarea cu autovehicule de serviciu – avem 27 de autovehicule de serviciu noi – sunt inscripţionate, sunt gata de a fi folosite şi sunt folosite. Suntem în proces de a achiziţiona uniformele pentru toţi poliţiştii locali – s-a semnat contractul şi vom putea intra în posesia lor undeva într-un interval de 45-60 de zile, am achiziţionat un sonometru cu care desfăşurăm activităţi de măsurare a nivelului de zgomot, de indentificare a poluării fonice si vom aborda la momentru potrivit şi această chestiune.

Urmează să achziţionăm bodycam-uri , măcar unul dintre cei doi membri ai patrulei va trebui să aibă un astfel de echipament, avem echipamente de tip GPS şi de înregistrare audio-video pentru fiecare autovehicul pe care îl folosim, veste, scuturi, căşti pentru că, prin lege, avem şi atribuţii de a acorda sprijin unităţilor de jandarmerie şi atunci firesc şi normal este ca, dacă asigurăm astfel de servicii, un astfel de sprijin, să avem un nivel de dotare similar astfel încât să nu îi expunem pe colegii noştri care participă la astfel de misiuni riscului de a fi răniţi.

Vrem să achiziţionăm teasere – sunt acele dispozitive cu elecroşocuri – pentru că, prin lege, avem posibiliattea să ne dotăm cu aşa ceva. Pentru avul viitor sunt destule proiecte, cel puţin din punct de vedere al asigurării cu resursă, astfel încât să putem să afirmăm că desfăşurăm aceste activităţi la un nivel cât mai înalt cu putiinţă, că avem în vedere în permanenţă evaluarea modului în care se interacţtinează cu cetăţenii pentru că acele echipamente de tip body-cam vor imprima un astfel de autocontrol pentru poliţistul local, că ne putem asigura mijloacele de probă necesare prin intermediul lor şi că vom reduce foarte mult, dacă nu vom eradica, risurile de corupţie.

Rep.: Care sunt principalele acţiuni pe care le demaraţi sistematic?

T.D.: Numărul de activităţi este unul în creştere, sunt activităţi care se desfăşoară zilnic, în special pe zona de cartiere, şi când mă refer la cartiere, aşa cum aţi observat din buletinele de presă, cu ritmicitate întrăm în cartiere, în special în cele mărginaşe, sunt fenomene pe care nu vrem să le scăpăm de sub control – legate de oamenii fără adăpost, de cerşetori, de copiii lipsiţi de supraveghere părintească, legate de nişte obiective pe care le-am constatat ca fiind necesar a fi atinse în urma acelui chestionar pe care l-am lansat şi unde mai mult de 50% din populaţie sau din respondenţi şi-au dorit ca Poliţia Locală să acţioneze pe cartiere, undeva la 25% şi-au dorit în zona unităţilor de învăţământ şi, iată, că numai din chestiunile acestea două avem de-a face cu un procent de peste 75 la sută din populaţie care îşi doreşte ca Poliţia Locală să fie prezentă în carteiere şi în zonele unităţilor de învăţământ – adică exact acolo unde avem competenţe.

Tot pe zona de ordine publică, raportându-ne la ce anume interesează din activitatea acesta, populaţia îşi doreşte foarte mult chestiunile legate, oarecum, de bun simţ. Pentru că, până la urmă, Legea 61/1991 şi a normelor de convieţuire socială la asta se referă. Sunt norme de bun simţ, implementate într-un cadru legal şi cu sancţiuni prevăzute pentru nerespectare. Peste 65% dintre cei care eu răspuns chestionarului şi-au dorit aplicarea şi folosirea cu fermitate a acestui instrument care este Legea 61/1991.

Sigur, ea ar merita să fie îmbunătăţită, însă este o chestiune care mă depăşeşte pentru că dacă aveţi în vedere că ea a fost emisă în 1991, a mai suferit nişte update-uri pe parcurs dar cred că ar trebui evaluată din temelii şi ar trebui date nişte instrumente eficiente atât pentru Poliţia Locală cât şi pentru celelalte instituţii care au dreptul şi obligaţia să aplice aşa ceva, respectiv Poliţia şi Jandarmeria Română şi atunci probabil că şi reacţiile îndreptăţite dar negative la adresa modului în a se face intervenţia cu acest instrument, adică Legea 61, ar fi mult mai reduse.

De exemplu, atunci când ai sesizări referitoare la nivelul de zgomot, posibilităţile pe care le ai prin această lege nu sunt atât de eficiente pe cât s-ar aştepta populaţia sau pe cât ne-am aştepta noi în momentul în care intervenim. Şi vă voi detalia pentru că lumea trebuie să înţeleagă că nu e rea-voinţă şi nici lipsă de profesionalism ci pur şi simplu se respectă o lege care, din punctul meu de vedere, la acest moment, nu este perfectă.

Rep.: Este Constanţa un oraş sigur?

T.D.: Constanţa este un oraş sigur şi România este o zonă sigură, raportându-ne la ceea ce se întâmplă, din toate punctele de vedere, în Europa sau în Statele Unite – state cu tradiţie, state cu instrumente de enforcement bine conturate, bine articulate. Poate şi ca urmare a unei abordări mai relaxate a dus la ceea ce se întâmplă la momentul de faţă. Şi România, şi Constaţa în special, sunt zone sigure. În sprijinul a ceea ce afirm vă spun că de 3 ani, criminalitatea în Constanţa este în scădere atât cea stradală cât şi cea sesizată.

Noi abordăm aceste chestiuni în cadrul Comisiei Locale de Ordine şi Siguranţă Publică, în baza legii 155/2010, la nivelui Primăriei Municipiului Constanţa şi acolo ne întâlnim cel puţin trimestrial şi abordăm problematica asta pe toate palierele legate de criminalitate. Acum, sigur că pot exista fluctuaţii şi să ai creştere pe un anumit tip de infracţiune dar ele sunt chestiuni care pot fi influenţate şi de alţi factori, unii independenți de modul în care poate să acționeze sau să nu acționeze organele statului, iar aici includ și Poliția Locală.

Una peste alta, este un oraș în care poți să te plimbi fără nici o problemă, indiferent de oră, este un oraș în care nu avem infracțiuni foarte grave și este un oraș în care eu personal îmi las copiii, familia, să meargă fără nici o problemă și fără teama că s-ar putea întâmpla ceva. Din punctul meu de vedere, în următorii 4 ani, 5 ani, dacă vor fi implementate măsurile pe care le am în vedere, garantat criminalitatea va scădea cu cel puțin 20%. Și nu o spun sub formă de oracol, ci gândindu-mă la niște chestii foarte bine cântărite, articulate și care au dat roade în altă parte.

Rep.: Oamenii respectă legile? Mai ales pe cele de bun simț?

T.D.: Nu! Sunt foarte mulți dintre cei care nu respectă regulile de bun simț. Și vă spuneam că ele sunt formalizate prin intermediul Legii 61/1991. Asta nu înseamnă că o atare atitudine caracterizează populația orașului Constanța. Nu, departe de mine gândul acesta. Dar există și foarte mulți care încalcă normele legale. Dovadă sunt cele 270 – 280 de sancțiuni care se aplică în medie, zilnic, la nivelul municipiului Constanța.

Dacă e să ne referim exclusiv la chestiunile de bun simț, o medie de 100 avem pe zi. Spre exemplu, dacă te duci într-un mediu salubru, curat, te vei gândi de 10 ori înainte să arunci o hârtie pe jos sau un muc de țigară și vei încerca să te comporți cum trebuie într-o astfel de situație. Un mediu curat, un mediu salubru, un mediu nealterat din punct vedere al respectării normelor civice îți generează niște obligații, involuntar te comporți cum trebuie.

Mediul îți generează comportamentul. În clipa în care te duci și vezi hârtii pe jos, comportamente de tipul celor pe care vi le-am invocat, automat tentația va fi aceea de a nu te mai cenzura în ceea ce privește exprimarea publică, de a face și tu ceva similar, de a lua fața celorlalți, de a ieși în evidență și partea aceasta e în special la tineri.

Tocmai de aceea, m-am gândit că sarcina noastră este aceea de a ne duce pe zona aceasta care nu a fost foarte bine gestionată, dar nu în ideea de a aduce o acuză cuiva că nu s-a ocupat, ci pur și simplu pe fondul prioritizării altor activități, a fost dată de o parte. Realitatea este că un astfel de fenomen netratat la timp îți generează niște chestiuni mai severe, niște reacții nepotrivite și care, la un moment dat, duc la un sentiment de insecuritate stradală, de insecuritate în ceea ce privește ordinea și siguranța publică.

Tocmai de aceasta am rămas plăcut impresionat că oamenii își doresc să se intre pe cartiere, pentru că ei vor să vadă element de ordine publică, element polițienesc, vor să se simtă în siguranță, să vadă intervenții ferme în momentul în care se încalcă legea. Acesta este motivul pentru care noi ne-am stabilit ca obiectiv fenomenul stradal și toleranță zero față de tot ceea ce înseamnă încălcare de normă legală.

Rep.: Sunt cetățeni care consideră că a scormoni în gunoi, spre exemplu, nu e chiar așa grav...

T.D.: D, sunt. Pot să abordez și în maniera aceasta, pot să-l ascult și pe respectivul. Dar îi pot spune că, pentru a găsi peturile respective, vântură toate hârtiile din tomberon, pe care le ia vântul și le duce și se generează o zonă murdară, pe care trebuie s-o dublez cu muncă și tot așa. De ce să am o astfel de abordare? De ce să tolerez așa ceva? De ce să tolerez persoane care nu au adăpost și care încearcă să stabilească diverse tabere sau diverse așezăminte pe te miri unde și de ce să accept explicații precum: nu am unde să locuiesc?

Pentru că dacă îi verifici în Evidența Populației, constați că vin din zone rurale din județul Constanța. Și atunci răspunsul trebuie să fie: mergi acasă! Pentru că acolo ai acoperiș. Dacă vrei să vii în Constanța, trebuie să te comporți ca un cetățean civilizat, îți iei un loc de muncă, un adăpost deasupra capului și ești binevenit. Altminteri, asemenea chestiuni nu sunt de tolerat, la fel cum nu e de tolerat nici fenomenul cerșetoriei.

Sigur, o să găsim cetățeni care vor spune că de ce îi sancționați, de ce vă luați de ei, că nu au ce să mănânce. Dar, dacă vă duceți la AJOFM veți constata că sunt nu știu câte locuri de muncă pe care nu vrea să le acceseze nimeni. Și cum să tolerez o persoană care este în deplinătatea forței de muncă și care nu muncește? Și care, culmea, are unde să muncească, trebuie doar să vrea!

Pot să accept și să ajut o persoană care nu are capacitate de muncă, iar atunci statul, societatea trebuie să se implice în a-i da ajutor. Sunt constatări făcute de noi, avem persoane care într-o oră au strâns 150 de lei. Și dacă înmulțim cu zilele săptămânii... unde ajungem? Ce ar fi ca de mâine toată lumea să se apuce de cerșit? Nu! Toleranță zero față de tot ce însemnă fenomenul stradal necorespunzător.

Rep: Dar în momentul în care sunt sancționați, admit că au greșit? Sau tot ei sunt cei recalcitranți?

T.D.: Avem și situații de genul acesta. Numărul celor care se opun în sens fizic nu este unul foarte mare. Am avut 35 de situații, de la începutul anului, de folosirea forței. Toate acestea sunt verificate, analizate, dacă s-a folosit forța în mod corespunzător, și când spun forță, mă refer fie la fizică, fie la utilizarea mijloacelor pe care noi le avem la îndemână prevăzute de lege, cum ar fi bastonul, cătușele, sprayul cu substanțe iritant – lacrimogene. 35 de persoane dintr-un număr de 41.355 de sancționați nu reprezintă foarte mult.

Rep.: Câte sancțiuni au fost aplicate față de anul trecut?

T.D.: În aceste 8 luni ale anului curent, noi am aplicat 41.355 de sancțiuni contraveționale față de 9.930 anul trecut, ceea ce înseamnă o creștere de 316%. Acestea au o valoare de 8.687.314 lei, ceea ce înseamnă undeva înspre 2 milioane de euro. Dintre acestea, 8.986 au fost pentru nerespectarea codului rutier (creștere de 80%), în condițiile în care aici a fost același nivel de lucrători.

Legea 61: 3.495 de sancțiuni contravenționale aplicate, față de 1.315, aici diferența fiind de 165%. Hotărârea de Consiliu Local 184/2013 și hotărârea asta vizează exact curățenia: 5.891 de sancțiuni față de 1.113 anul trecut, o creștere de 429%. În ceea ce privește taximetriștii, și nu mă refer la abaterile rutiere, ci la aplicarea legii 38/2003, au fost 100 sancționați față de 83 anul trecut. Și ați văzut campaniile din ultima vreme.

Legea 349/2002, fumatul, 152 de sancțiuni față de 37 anul trecut. Pe legea transportului public de călători: 19.304 de călători frauduloși identificați și sancționați față de 427 anul trecut, deci creșterea este 4.420. O altă chestiune unde am remarcat apetența publicului și dorința de a se implementa și respecta prevederile legale este hotărârea de Consiliu Local 189/ 2017, lucrările edilitare, ceea ce se desfășoară pe drumul public. Nu există zi în care un conducător auto să nu dea într-o groapă, într-o lucrare prost sau nesemnalizată și, evident, că sentimentul de revoltă este unul foarte ridicat.

Aici vreau să vă spun că au fost 162 de sancțiuni contravenționale aplicate față de perioada anului trecut – 0, cu mențiunea că această hotărâre de Consiliu Local a intrat în vigoare undeva la sfârșitul anului trecut. Legea 12, comerțul, avem 1.448 de sancțiuni aplicate, ceea ce reprezintă o creștere de 503%, iar anul trecut au fost 240.

Creșterea este generată, în special, de ce s-a întâmplat pe zona de plajă sau pe cea de promenadă, care e de la Constanța până la Năvodari (plaja), unde reacția noastră a fost una destul de fermă. Dacă înregistram, la începutul lunii iulie, undeva la 5 petiții pe săptămână, referitor că sunt vânzători ambulanți pe plajă, începând cu luna august nu am mai avut nici una! OUG 55/2002, câinii periculoși, sunt 19 sancțiuni aplicate, față de una anul trecut. Legea 50/1991, cea cu construcțiile, 282 de sancțiuni contravenționale aplicate anul acesta față 162 anul trecut, creșterea fiind de 74%. HCL 427/2017, cea cu activitățile comerciale din municipiul Constanța, 492 de sancțiuni aplicate, față 77 anul trecut, o creștere de 538%.

Pe zona comercială, 68 de sancțiuni aplicate față de 27 anul trecut. Au mai fost pe mediu: 4 sancțiuni aplicate față de nici una anul trecut. Prea puține instrumente avem noi de a interveni decisiv în combaterea infracționalității, putem interveni în combaterea infracționalității stradale și numărul este undeva la 50, față de 4 anul trecut. Ne interesează și combaterea fenomenului cerșetoriei, furturilor, consumului de substanțe interzise și nu ne-am dat înapoi de la nimic.

Rep.: Există oameni care susțin că dați amenzi pentru a face bani la bugetul local sau că degeaba le dați amenzi, pentru că nu le plătesc...

T.D.: Aș vrea, cu această ocazie, să dărâm niște mituri. Spre exemplu, acesta că dăm amenzi pentru a crește bugetul local. Și vreau să contrazic, pentru că există Art. 39, alin.2, lit.A din OUG 2/2001, care se referă la regimul contravențiilor și care spune foarte clar că banii respectivi se duc la bugetul local al administrației pe raza căreia își are domiciliul contravenientul. Ori, vă spun că cele mai multe sancțiuni pe legea de transport se dau pentru oameni din alte localități. Prin urmare, banii se duc în bugetele administrațiilor locale pe raza cărora acești cetățeni își au domiciliile. Apoi este că degeaba le dăm amenzi, pentru că nu le plătesc.

Poate că odinioară se întâmpla așa. La acest moment, și insistăm foarte tare pe chestiunea aceasta, și am văzut că, din fericire, nu suntem doar noi, cei din Constanța, sunt și alte administrații locale, din județ, care au început să se miște, fiind vorba de sesizarea instanțelor de judecată. Pentru că inițiativa de a le sesiza aparține administrației locale, care știe că respectivul cetățean are nu știu câte sancțiuni contravenționale și nu și le-a achitat.

Și atunci este obligat prin lege să sesizeze organismul respectiv, instanța de judecată, care poate să dispună, și dispune, munca în folosul comunității, pentru majori 50 de ore, iar pentru minori (14 – 18 ani) până la 25 de ore. Deja sunt situații în care cetățeni care au avut mai multe sancțiuni contravenționale aplicate și nu le-au plătit sunt obligați la muncă în folosul comunității și îi veți vedea din ce în ce mai des la muncă, pe stradă, făcând curățenie în parcuri. Vă asigur că este o prioritate a noastră în a urmări ce se întâmplă cu amenzile pe care noi le aplicăm.

Rep.: Mai este și varianta că sunt sancționați numai cei "mici", pe când "cei mari" sunt ocoliți

T.D.: Da, am auzit și varianta aceasta. Știți că noi avem o politică în a nu comunica nume, societăți, pentru că așa am considerat că este firesc. Dar vă asigur că sunt foarte multe sancțiuni contravenționale, sunt dispuse măsuri complementare de oprire a activității comerciale, de închidere a unității. Acum sunt în proces, pentru că fiecare cetățean are dreptul să depună plângere împotriva procesului verbal respectiv și, pe timpul cât se desfășoară acel proces, evident că măsurile sunt suspendate.

Dar, la un moment dat, se termină și, dacă vom câștiga, și am început să câștigăm, atunci se implementează măsurile respective. Și sunt amenzi foarte mari care se dau, sunt amenzi pe mediu de 50.000 de lei, avem pe construcții tot pe 50.000 de lei, date unor multinaționale. Dacă nu pot să comunic public pe cine anume sancționăm este una și faptul că există o astfel de impresie necorespunzătoare realității, că nu sunt sancționați decât cei care nu au posibilități, este total eronat.

Rep.: Un alt aspect este acela că nu se acționează pe cartierul social Henri Coandă.

T.D.: Probabil că observatorii atenți văd că printre imaginile pe care noi le dăm, care sunt blurate, e adevărat, se văd zone din Henri Coandă. Și legate de picnic, de persoane care consumă băuturi alcoolice... Iar dacă nu-și plătesc amenzile vor trebui să depună muncă în folosul comunității și, în plus, vrem să facem o modificare a legislației, în sensul că la a doua abatere constatată de către polițiștii locali, la Legea 61/1991, să li se dispună rezilierea contractelor și să fie evacuați din zona respectivă, să nu mai aibă posibilitatea să locuiască acolo.

Este o inițiativă pe care o susținem în fața forurilor Primăriei Municipiului Constanța și a Consiliului Local. De asemenea, cei care vor să locuiască acolo și care figurează în evidențele noastre că au avut două abateri pe legea 61/1991, să nu li se dea posibilitatea, pe un anume interval de timp. Ok, nu ai posibilități, dar fii un bun cetățean. Nu ești un bun cetățean, nu ai ce să cauți acolo. Te duci unde vrei tu, dar nu în municipiul Constanța.

Rep.: De ce nu se închid societățile comerciale când se încalcă legea, în special pe ceea ce înseamnă zgomot?

T.D.: În primul rând, trebuie să ai minim două constatări. În al doilea rând, la cea de-a doua constatare propui celui care a emis autorizația, suspendarea în baza procesului verbal, care trebuie să se pronunțe în termen de cinci zile. Problema este că toate aceste procese verbale sunt atacate cu plângere în instanța de judecată. Și, ca atare, pe perioada procesului, toate măsurile se suspendă.

Și aici am căutat să găsim niște soluții, iar soluția este următoarea: prima sancțiune se aplică la legea 61/1991, cea de-a doua tot la legea 61, în cazul societăților se aplică suspendarea și, da, le pot ataca în instanță. Însă, cea de-a treia sancțiune va fi mereu pe mediu și care are un cuantum foarte mare în ceea ce înseamnă amenda contravețională, ceea ce înseamnă 35.000 - 40.000 în cazul persoanelor juridice și de la 10.000 – 15.000 pentru persoanele fizice, pentru poluare fonică sau neluarea măsurilor de reducerea zgomotului pentru instalații, dispozitive, care generează un astfel de sunet.

Și avem societăți comerciale la care s-au urmat acești 3 pași. După care dăm amenzi de cât este necesar, până când va înțelege respectiva societate să se conformeze. Parte dintre ele s-au conformat. La anul intenționez, sau poate de anul acesta dar cu aplicabilitate de la anul, să modific legislația pe care o avem la nivelul comunității, în sensul să ni se permită confiscarea dispozitivelor, instrumentelor pe care le folosesc pentru a genera zgomotul respectiv.

Cu alte cuvinte, dacă un club folosește boxe și alte instalații, să putem să le confiscăm. La confiscare, partea frumoasă e că, și dacă depune plângere în instanță, ele nu i se returnează. Se returnează doar dacă va câștiga. Altminteri, va sta în custodia statului român până se va termina acel proces. Și nu știu dacă va fi cineva foarte mulțumit dacă rămâne fără bunurile respective. Și, după ce vom lua una, două, trei instalații de genul acesta, vă garantez că va fi liniște. La fel a fost și la căruțe.

Rep: Sunt mulți cei care susțin că polițiștii locali nu pot să constate contravenții în ceea ce înseamnă circulația rutieră.

T.D.: Art. 7, lit.H, Legea 155/2010 de organizare și funcționare a Poliției Locale, care este foarte clară și care conferă acest drept și spune așa: constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar; constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, bicicliști, mopediști, conducători de mopede și vehicule cu tracțiune animală. Și aș putea să mai continui.

Prin urmare, avem această competență. Problema este legată de identificarea și sancționarea celor care opresc sau staționează autovehiculul și nu sunt la mașină. Pentru că acolo, prin decizia nr. 11 din 2017 a ÎCCJ, noi nu avem dreptul să purtăm corespondență cu proprietarii pentru a identifica, pentru a afla cine anume a lăsat mașina acolo. Singura instituție care poate să facă treaba asta este Poliția Rutieră din cadrul Poliției Naționale.

Altminteri, dacă identificăm conducătorul auto la fața locului avem dreptul, și o și facem, să-l sancționăm. Iar cei care își opresc mașinile pe locuri de parcare rezervate, acolo sancționăm în lipsă proprierarii, pentru că am modificat acea hotărâre de Consiliu Local.

Rep.: Mai sunt cei care nu sunt de acord cu faptul că sunt amendate bătrânele care vând o legătură de pătrunjel...

T.D.: Nu există în lege, și nu o să ma facă simpatic ceea ce voi spune, că este de o anumită etnie sau nu, că este bătrân sau tânăr, că este femeie sau bărbat. Există lege. Și bătrânii respectivi, credeți-mă, că s-a încercat în repetate rânduri să fie duși în zona de piață unde nu ar fi plătit absolut nimic. Doar că vindeau la tarabă. Unii dintre ei refuză să facă așa.

Dacă dvs considerați că este o chestiune de tolerat doar pentru faptul că respectivul este bătrân, eu nu cred așa ceva. Nu cred că cineva are mai multe drepturi față de altcineva. Justiția e legată la ochi, aplicarea legii nu se face după etnie sau altele. Apropo de faptul că de ce întrerupem nu știu ce nunți. Nu întrerupem nunțile! Noi întrerupem ceea este ilegal, ceea ce se desfășoară în stradă, nivelul de zgomot. Nu procesiunea în sine. Că dacă se duce în curte și face la un nivel acceptabil de zgomot nu vine nimeni să-l deranjeze.

Rep.: Care sunt cartierele cele mai gălăgioase?

T.D.: Sunt cele pe care le știți, care fac obiectul unor activități pe care le desfășurăm și zilnic și cu o concentrare de efectiv polițienesc – săptămânal. Să luăm Brătianu, Medeea, Anadalchioi, Coiciu, Km 5, lângă calea ferată. Cam acestea.

Rep.: Ați vorbit și despre personalul angajat. În momentul de față există un deficit?

T.D.: Da, la momentul acesta, avem un deficit de peste 70 de funcții, dar asta pentru că nu erau bugetate și nu putem să le scoatem la concurs. Intenția mea este ca, la anul, să ajungem la 316 polițiști locali pentru că raportul este de un polițist local la 1.000 de locuitori, este prin lege stabilită chestiunea aceasta. Acum avem 297 de funcții (220 angajați) și trebuie să ajungem la 316, să le scoatem pe toate la concurs.

Rep.: Cum ați fost primit la Poliția Locală?

T.D.: Eu, ca lider, ca șef, sunt un tip destul de sever și perfecționist. Așteptările mele sunt destul de mari, foarte mari în ceea ce mă privește și un pic mai mici în ceea ce-i privește pe cei cu care lucrez. Dar le cer să dea maximul din ceea ce pot ei profesional. Poate că la început a fost, așa , o rupere de ritm, în sensul că nu a plăcut foarte tare, dar acum cei mai mulți dintre ei s-au adaptat și încearcă, dacă nu reușesc dar măcar încearcă, să facă față provocărilor pe care eu le lansez. Care au legătură exclusiv cu asigurarea unor servicii de calitate pentru populație și asigurarea unei reacții ferme dar, în același timp, echidistante, o reacție obiectivă în ceea ce înseamnă sancționarea celor care încalcă legea.

Rep.: Vi se potrivește ceea ce faceți aici sau vă gândiți la o revenire în cadrul IPJ?

T.D.: Aici nu aș vrea să speculez dacă mi se potrivește sau nu, analiza cea mai corectă o s-o facă populația. Acolo este feedbackul. Dintr-o experiență de 21 de ani de Poliție și de 25 de ani de MAI, vă spun că încrederea este ceva care se câștigă extrem de greu, iar instituțional se pierde extrem de ușor, și de la un simplu incident. Cât despre ce se va întâmpla în ceea ce mă privește... va urma!

Rep.: Ce sfaturi aveți pentru constănțeni?

T.D.: Să respecte normele de bun simț. Atât. Este singurul sfat. Dacă le respectă, nu vor avea de a face cu noi și, în general, cu instituțiile de aplicare a legilor.

Liliana CHIRU

miercuri, 5 septembrie 20184804
Comentarii

10Xxxx(9 noi 09:43)
Un mare prost . Jegule o intru peste tine in birou sa ma cunosti personal.
24Donchi(5 sep 22:12)
Dogaru un taran obosit
56Coleg(5 sep 20:40)
Dogule, da le clanta tuturor frustratilor!
39constantean(5 sep 19:36)
Individul nu a avut rezultate nici in IPJ dar acum in Politia Locala nici atata. Norocul lui este nasu Dancu ca il tine si sa faca pe sageata. Apropo. Cum s-a transferat de la Politia Nationala un ofiter la Politia Locala ??? Doar Carmed Dan poate sti ce artificii a facut. Slaba activitate Dogi
36fratilor,cei care mai avem(5 sep 17:56)
putere s-o tulim rapid din tigania asta cu machedoni arabi tigani-turci si manelisti,deja orasul e distrus iremediabil.cine nu vede adevarul?
48lucian56(5 sep 15:48)
Trebuie sa recunosc ca se misca ceva in Politia Locala, spre bine. Si-au propus sa mai angajeze, dar avand nevoie de bani s-au pus pe amenzi. Cel mai simplu mod de rotunjire a venitului. Si iar cel mai simplu este la capitolul rutier "Oprirea interzisa". Cum nu prea sunt locuri de parcare iar cele esxistente se desfiinteaza continuu, automat exista posibilitati de a da amenzi. Ma uit zilnic cum patruleaza o masina in zona Brotacei si imediat gasesc cate un sofer care a oprit in zone nepermise.
47Hastag rezist(5 sep 15:35)
Nici o grija dragi infractori,vorbele raman vorbe ca si pana acum. Vedeti-va de treaba linistiti,ca politia nu are putere si nici cetatenii nu fac nimic,ba chiar va ajuta cu drag. Ei cumpara de la voi bisnitarii,ei tac si va acopera treburile si tot ei se rastesc la politisti cand incearca sa retina un hot sau orice bandit respectat si iubit de toata lumea. Nu doar Constanta ci tot litoralul e al vostru,iubiti infractori. Vedeti ca sunt si partide ce seamana cu voi,gen USR si pe care le place inclusiv Iohannis,asa ca nici o grija Noi hastagii suntem cu voi!
35marcel(5 sep 15:09)
suna foarte frumos ce spune-ti dvs daca este adevarat atunci felicitari dar cred ca acesti politisti locali ar trebui sa fi terminat 12 clase plus un stagiu de pregatire de min 6 luni,si va rog insistati pe problema curateniei orasului
47Ion(5 sep 14:42)
Sunt profesionisti, mai ales la amenzi date cu incalcarea legii. Asa de bine o cunosc ca apeleaza la case de avocatura. Juristii lor stau pe bara. Ce intrebare, de a se intoarce la ipj!! Cand aici are 12000 lei pe luna ,plus pensia
56Troscotel(5 sep 14:41)
Garcea tot garcea ramane. Nu-i nimic vine si rindul nostru sa va evaluam pensiile nesimtite. Cat despre patrunjel si babute in curind acestea vor fi protejate de mue. De ce nu sunt indentificati vizibil cu vesta inscriptionata cei care fac munca in folosul comunitati.
312Constantean(5 sep 14:26)
Astia dau amenzi de parcat neregulamentar cand in Constanta este o lipsa totala de locuri de parcare. Au pus tarusii aia in intersectii si au rezolvat cu parcarea. fiecare sa isi ia masina in casa... Astia au doar norma de facut. Ii doare la basca de Constanteni si se acopera cu legile sa aplice amenzi ce depasesc bunul simt.
106Nici nu confirm nici nu infirm(5 sep 13:38)
Bravo Tudorixon! Continua sa faci treaba, lasa i pe nemultumiti sa latre
105gigi(5 sep 13:03)
dogaru? Un spagar nenorocit care a luat spaga 20 de ani si acum a fost scos din uz a venit la locala. pai sa mi bag pula in mortii vostri bai bulangiule astia nu stiu sa articuleze 2 cuvinte le ai facut plan de amenzi sa ti faci tu politie echipata? da te n pula mea ca va dau la muie
85WSW(5 sep 12:41)
SE MONTA UN CABLU ELECTRIC....UNDEVA.....SI APAR 2 ''DOREI'' DE LA POLITIA LOCALA.....UN ANGAJAT MA SUNA SI MI_L DA LA TELEFON PE UNUL DINTRE POLITISTII LOCALI....CARE LA UN MOMENT DAT MA IA CU '' AUZI MA'' ....IN MOMENTUL ALA MI-A SARIT ''TANDRA'' SI AM SPUS....''MA SA II SPUI LUI MATA-DL.POLITIST CARE ESTI PLATIT DIN TAXE SI IMPOZITE,PLATITE SI DE MINE.......
316Arhitect(5 sep 12:07)
Am fost batut de tiganii din zona veche a orasului pe strada Titulescu pt ca am indraznit sa le zic ca nu se face gratar in mijlocul strazii! Erau turci, romani si tigani!
45Cetateanul turmentat(5 sep 12:06)
Buget suta la suta. In rest, oricine sta in orasul asta de mai mult de 3 ani poate observa o degradare continua a calitatii oamenilor. O plimbare pe jos in parc, prin orice piata sau oriunde pe strada cu masina va confirma asta
611Vlad(5 sep 12:02)
Sunteti manjiti sau neputinciosi.Tiganii din tomis 3 vand tigari nestingheriti iar ei cand trec pe acolo intorc capul sau amendeaza cei care traverseaza neregulamentar.eu zic ca d nul dogaru stie toate astea.nu are cum sa nu stie.deci?sunteti varza.orice problema va cam depaseste si apelati repede tor la politia romana...
615george(5 sep 11:25)
Norma la amenzi, nici nu clipesc. avertizare sau preventie nu exista.
611Gica(5 sep 10:51)
Da amenzile se dau pentru a ingrosa bugetu si cel care a dato primeste bonus la leafa au ajuns pindari cun erau inainte te opre si trebuia sa iti gaseasca o chichita pentru ca sefu ii spunea cum toate merg bine si tu nu ai scos nimic .
69IonNegativ(5 sep 10:29)
Interventiile politiei din ultimele luni isi fac efectul. Insa efortul depus pana acum trebuie sustinut in continuare pentru ca, imi pare rau sa o zic, bunul simt nu e atat de raspandit in Constanta. Ca sa schimbi atat haos si necivilizatie in lege si ordine este nevoie de rabdare, comunicare eficienta si munca intensa de preventie. Aici si primaria are partea majora de vina pentru starea de fapt actuala intrucat multe infractiuni minore intre care vandalismul si aruncatul gunoiului pe strada se pot preveni cu camere de luat vederi instalate in locurile publice.
716Vasile(5 sep 10:13)
Pacat ca multi din politistii locali tot tarani au ramas. Nu stiu sa vorbeasca cu oamenii,nu stiu sa secomporte cu oamenii. Stiu doar direct sa dea amenda si sa vorbeasca pe un ton ridicat , ca de, ei sunt politisti locali. Dorele mai trimitei si la cursuri in care sa invete ce inseamna munca cu omul. Sa nu se mai creada mari politisti ca tot niste ciuriburi care au doar liceul sunt indiferent in ce ar fi imbracati. Sa nu uitam ca actualii politisti sunt fostii gardieni publici care....
711bya(5 sep 10:11)
asa ca ..constanteni pregatitiva de amenzi..ce vor sa cumpere pentru dotare pentru schimbarea sediului si inca N angajati ,costa! iar amenzile merg la bugetul primariei ..restul e de inteles..
612Constantean 2(5 sep 09:19)
In opinia mea mai este foarte mult de lucrat pentru a profesionaliza politia locala -atat in domeniul resurselor umane cat si in cadrul legislativ-. O sugestie din partea mea pt. Dl. Dogaru este de a creea un dispecerat pentru sesizari care constituie contraventii mai minore -nedemne de 112- care aduc atingere conduitei normale sociale -ex. autoturisme blocate, spargatori de seminte la scara etc.-. Fac aceasta sugestie pentru ca pe fixul Politiei Locale Constanta dupa ora 16 nu raspunde nimeni.
612Este mult de munca(5 sep 08:59)
Se misca usor usor lucrurile.Bravo!Pe terenul sintetic de sport din incinta scolii 23 au loc activitati sportive in fiecare seara si care se termina dupa miezul noptii. Galagie, injuraturi, masini parcate in incinta scolii,etc.Si nu departe de aici, marinaretii de la comandamentul flotei spala masinile sefilor in curte iar mizeria se scurge pe str. Dezrobirii.Halal respect pt comunitate.Poate ii civilizati si pe comandantii lor!
615Gogu(5 sep 08:49)
De ce nu sunteti in stare sa paziti bancile din parcul Tabacariei ???
518adevarul(5 sep 08:45)
Politia este la mina politicienilor si ea executa ce i se porunceste.Strazile Constantei nu sunt sigure.Tiganii reprezinta prima plaga ce nu este rezolvata.Ei trebuie tinuti in semi detentie pusi la munca si sa nu mai faca copii, daca nu au servici.Material, tiganii si progeniturile lor ni se arunca noua contribuabilor la bugetul local, in loc sa fie folositi pentru intretinerea orasului.
147e clar(5 sep 08:16)
politia locala a facut un salt pozitiv si a devenit vizibila. daca s-ar putea face ceva si cu spagarii din cadrul acestei structuri schimbarea ar fi chiar radicala.
223Dan(5 sep 08:04)
Interviu dat de un "profesionist" , acela care a pus cate un politist sa stea singur in fiecare biserica din Constanta , pe timp de noapte , ca sa prinda hotii care furau din cutia milei. Pentru ca venise preafericitul Tomisului sa se planga ca se fura din biserici.Dogi era seful politiei municipiului Ct. Auzi tu, patrula formata dintr-un politist. Sa ne spuna si rezultatele de la acea actiune sau sunt secrete ??
619vic(5 sep 07:33)
felicitari, doar cu parul se poate face ordine, asta daca cei care trebuie sa-l foloseasca stiu cum. daca ar afla ca si Mamaia este parte a Constantei poate ar curata plaja de vanzatori ambulanti, i-ar amenda pe concesionarii de plaja pentru mormanele de gunoi si haitele de caini vagabonzi
722Sincer(5 sep 07:23)
Nu mi place de Dogaru ca e arogant, dar un lucru e sigur: politia locala a inceput sa faca treaba si asta se vede
1322Bravo Locala Cta !(5 sep 06:45)
Se vede ca la conducerea Politiei Locale Constanta a venit un POLITIST ! Munca de politie poate fi facuta doar de profesionisti instruiti si antrenati special pentru asa ceva ! ... Si nu cu gardieni publici sau nepotele sau nepotei angajati pe pile de alde' Pripisi , Strutinschi etc.
1323Constantean(5 sep 01:32)
D-le Dogaru, nu stiu daca aveti bunele intentii sau este un aplomb personal... Cert este ca o schimbare se vede. Daca ati reusi sa va controlati si subangajatii care in mare parte sunt niste spagari notorii, Politia Locala ar functiona la nivel european si Constanta ar da un exemplu. Pana atunci, functionati la jumatate din capacitate, cealalta jumatate fiind in buzunarele manjite ale angajatilor d-voastra...
mai mult...Replica
19 aug 16:31ReplicaPETRICĂ MIU, NOUL INSPECTOR GENERAL AL ISJ CONSTANȚA

Inspectoratul Școlar Județean Constanța a rămas fără conducere. Mandatul Gabrielei Bucovală a ajuns la final, pe...362

19 aug 00:00ReplicaUnde iesim în oraș până la finalul verii?183
19 aug 16:19ReplicaPERSOANE ÎMPUȘCATE la MANGALIA! Una a MURIT! Au intervenit MASCAȚII!4535
19 aug 13:41ReplicaPrima zi fără inspector școlar județean, la Constanța. Mandatul lui Bucovală a ajuns la final

Inspectoratul Școlar Județean Constanța a rămas fără conducere. Mandatul Gabrielei Bucovală a ajuns la final, pe...1309

19 aug 00:00ReplicaACȚIUNE ANTIDROG la malul mării: 46 de DOSARE PENALE în 5 zile!804
19 aug 01:41ReplicaArhiepiscopia Tomisului, OBLIGATĂ să plătească drepturile salariale pentru un preot căruia îi suspendase contractul de muncă!1330
19 aug 00:00ReplicaFăgădău: În cazul unui cutremur la Constanţa, locul în care eu aş prefera să fiu cu copiii mei este construcţia neterminată de pe Traian

Început în 2007 ca un proiect de mare anvergură, Trident Plaza a “murit”. Complexul ar fi trebuit să reunească...3277

19 aug 00:00ReplicaColonelul Dima Constantin a dat în judecată Jandarmeria şi MAI2620
19 aug 00:00ReplicaTermen în dosarul președintelui CJC cu șefa demisă a Teatrului de Stat. Daniela Dumitrescu a cerut amânarea cauzei537
19 aug 00:45ReplicaO mămică și băieţelul ei de 4 ani riscă să ajungă pe drumuri! Primăria i-a oferit o locuinţă, însă femeia a refuzat!

A fi mamă nu e ușor pentru că trebuie să-i oferi în fiecare zi copilului tău dragoste și grijă cât pentru doi....1477

19 aug 00:28ReplicaInvestiţii în Hârşova, la Spitalul orăşenesc şi la Şcoala gimnazială nr.1404
19 aug 00:00ReplicaOrdin de protecţie împotriva unui bărbat care îşi ameninţa cu moartea fiica şi soţia!441
Vremea
29.6°29.6° - 30.2° luni, 19 august 2019
ConstantaUmiditate: 21%
Vânt: 4.89 m/s
Presiune: 1018.2 milibari

Loto
6/495820242740
5/408132730343
joker14613283
Horoscop
mai mult...SPSportRT
19 aug 00:02SportFCSB - Poli Iași 1-2. Roș-albaștrii, patru eșecuri la rând

Pintilii, Adi Popa şi Gnohere au revenit pe teren, dar FCSB a pierdut iar - unu la doi cu Iaşi a fost a patra...357

19 aug 00:00SportSimona Halep are probleme, cu o săptămână înainte de US Open: ”Trebuie să joace cu durere”

Stere Halep, tatăl Simonei Halep (27 de ani, 4 WTA), a oferit noi detalii despre starea de sănătate a fiicei sale,...387

19 aug 00:00SportReacție fabuloasă a lui Marcel Răducanu când a ajuns în Mamaia: „De unde, domnule, atâția bani?”

Marcel Răducanu se află în vacanță în România și nu a ratat prilejul de a se bucura de câteva zile de plajă...1064

19 aug 00:00SportPușcaș a impresionat Marea Britanie! BBC și Sky Sports îl laudă pe atacant după „dubla” de excepție: „Calitatea românului este evidentă” / „Ce finalizare!”

George Pușcaș a reușit o „dublă” pentru Reading în prima repriză a meciului împotriva celor de la Cardiff,...415

Local
19 aug 01:43LocalA intrat cu mașina în copac din cauza vitezei. Șoferul era BĂUT

A intrat cu mașina în copac! În seara zilei de 17.08.2019, un bărbat în vârstă de 41 ani din județul Buzău, în...829

19 aug 00:14LocalHALUCINANT! Pacienții UCIȘI cu bestilitate la un spital de Psihiatrie din Buzău

Un bărbat în sevraj etilic a ucis patru pacienți și a rănit alți pacienți, din care trei sunt în comă....726

19 aug 01:43LocalRazii ale poliștilor rutieri pe drumurile constănțene

Polițiștii rutieri continuă să fie cu ochii pe șoferii care încalcă legea. Astfel, sâmbătă, 17 august, au fost...729

19 aug 03:00LocalUn copil de 4 ani din Poarta 6 și-a băgat bunicii în SPERIEȚI!

Pompierii din cadrul Detașamentului ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină sâmbătă, 17 august, a.c.,...747

19 aug 03:00LocalPrecizările IPJ Constanţa, cu privire la accidentul în care a fost implicat comisarul şef Constantin Dancu

Cu privire la informațiile referitoare la implicarea inspectorului șef al I.P.J. Constanța într-un eveniment rutier,...1228

19 aug 02:58LocalIată formularele tipizate pe care Direcţia de Evidenţa Populaţiei vi le poate pune la dispoziţie!

Direcţia Generală de Evidenţă a Populaţiei Constanţa vă pune la dispoziţie o serie de formulare tipizate...451

19 aug 03:02LocalIntervenţie la Băile Reci: o persoană a fost scoasă din apă!

Intervenţie, sâmbătă, 17 august, în Techirghiol! O persoană a fost scoasă din apă, la Băile Reci, la ieşire...608

19 aug 03:01LocalDacă vedeți acest bărbat, sunați la Poliție

Poliţia Capitalei solicită sprijin în vederea depistării unui bărbat care, la data de 16 august a.c., a plecat de...511

19 aug 00:51LocalNemulțumirile turiștilor au luat sfârșit? ABADL susține că a strâns TONE de ALGE!

Tot mai mulți turiști s-au arătat nemulțumiți de faptul că apa mării de pe litoralul românesc este plină de...1728

19 aug 00:43LocalRAZIE: şofer DROGAT cu metamfetamină şi cocaină!

Razie de proporţii pe străzile din Constanţa şi în Mamaia, vineri noaptea! Filtrele Poliţiei Rutiere au tras pe...2522

Politică
19 aug 03:06PoliticăEuroparlamentarul Rareş Bogdan cere demisia ministrului Sănătăţii, după crimele de la Spitalul Săpoca

Eurodeputatul PNL Rareş Bogdan solicită demisia ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, după crimele de la Spitalul...350

19 aug 03:06PoliticăLiviu Pleşoianu pune tunurile pe Viorica Dăncilă: „O bătaie de joc la adresa tuturor celor care au votat PSD în 2012 și în 2016“

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu o critică în termeni duri pe Viorica Dăncilă, după ce premierul a făcut noi...457

19 aug 03:05PoliticăCâți bani s-au cheltuit cu salariile și deplasările deputaților în 2019

Cheltuielile cu deputaţii în primele şase luni ale anului au fost de 91.849.485 de lei, potrivit datelor publicate pe...265

19 aug 03:07PoliticăTăriceanu: Iohannis - doar un robot care şi-a recitat textul la Ziua Marinei

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a criticat sâmbătă lipsa de reacţie a preşedintelui Klaus Iohannis...289

19 aug 03:04PoliticăFlorin Cîțu pune TUNURILE pe alianță: 'PSD+ALDE au distrus sectorul Industrie, după ce au falsificat bugetul și rectificarea bugetară'

Liderul senatorilor PNL Florin Cîțu a acuzat coaliția PSD-ALDE că a distrus sectorul industrie, iar datele INS de...378

19 aug 03:10PoliticăPleşoianu nu glumeşte: Susţinătorii săi au început să strângă semnături pentru candidatura la prezidenţiale

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu merge înainte cu planul de a candida la Preşedinţia României, deşi nu beneficiază...520

19 aug 03:09PoliticăPrimăria Năvodari oferă pensionarilor din Năvodari posibilitatea de a comunica și a socializa

Primăria Năvodari, prin Direcția de Asistență Socială, oferă pensionarilor din Năvodari posibilitatea de a...427

19 aug 03:09PoliticăVictor Ponta, atac la Mihai Fifor: M-am înșelat în privința lui

Liderul Pro România, Victor Ponta, susține că ministrul de Interne, Mihai Fifor, în loc să stea la Ministerul de...824

19 aug 03:09PoliticăAEP: Aproape 9.000 de români din străinătate, înregistraţi pentru votul prin corespondenţă

Aproape 9.000 de români din străinătate s-au înscris pentru votul prin corespondenţă prin portalul...383

19 aug 03:08PoliticăTeodorovici anunţă că românii de peste hotare vor putea trimite acasă bani fără nici un comision

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat vineri, la o întâlnire cu români plecaţi la muncă în...665

Monden
19 aug 00:00MondenLaura Bretan şi Ester Peony vor susține împreună un moment pe scena festivalului Cerbul de Aur 2019

Laura Bretan şi Ester Peony, rivalele finalei naționale a concursului Eurovision din acest an, vor susține împreună...178

19 aug 00:00MondenAlexandru Papadopol, sărut fierbinte în văzul tuturor cu soția unui mare actor din România

Iată că pentru Alexandru Papadopol, durerea de după divorțul de Ioana Ginghină nu a durat mult, iar acum și-a...540

19 aug 00:00MondenAndra şi Cătălin Măruţă şi-au distrat copiii în vacanţele din Turcia şi din Grecia

Cătălin Măruță (41 de ani) a bifat o binemeritată vacanță cu emisiunea de la PRO TV, alături de soția lui,...235

19 aug 00:00MondenCe intervenţii estetice are Dorian Popa. De ce nu vrea să-şi opereze nasul

Dorian Popa este cu siguranță unul dintre modelele tinerilor din România, însă pentru a ajunge la acest nivel și...269

19 aug 00:00MondenA murit Mariana Zaharescu, una dintre vocile „Teleenciclopediei“. Avea 87 de ani

Mariana Zaharescu, una dintre vocile „Teleenciclopediei“, cea mai longegivă emisiune din România, a murit la...269

19 aug 00:00MondenNebunie la petrecerea de 61 de ani a Madonnei

Regina Muzicii Pop a dat o petrecere de neuitat cu prilejul împlinirii vârstei de 61 de ani. Madonna a văzut lumina...258

19 aug 00:00MondenRăzboi al declaraţiilor între Miley Cyrus şi Liam Hemsworth după despărţirea lor

Miley Cyrus şi Liam Hemsworth anunţau sfârşitul căsniciei lor, după opt luni de căsătorie, printr-un comunicat...204

19 aug 00:00MondenNetflix va produce serialul de animaţie ''Agent King'', dedicat lui Elvis Presley

Cu ocazia împlinirii a 42 de ani de la moartea regelui rock'n'roll Elvis Presley, vineri, Netflix a anunţat că va...153

19 aug 00:00MondenRichard Williams, creatorul personajului Roger Rabbit, a murit la 86 de ani

Regizorul de animaţie Richard Williams, care a creat celebrul personaj Roger Rabbit, a murit vineri 16 august la 86 de...160

17 aug 00:00MondenOana Zăvoranu ia în serios rolul din serialul Sacrificiul. Va purta pe micul ecran hainele create de ea

Oana Zăvoranu se reinventează la fiecare etapă a vieții sale, iar de această dată fanii ei vor fi șocați de cât...412

Mapamond
19 aug 00:00MapamondActorul american Peter Fonda a murit la vârsta de 79 de ani

Actorul Peter Fonda, devenit celebru cu rolul din filmul "Easy Rider", fiul lui Henry Fonda şi fratele lui Jane Fonda,...180

19 aug 00:00MapamondSUA au alocat fonduri pentru dezvoltarea rachetelor cu un an înainte de a se retrage din Tratatul INF

Rusia nu a refuzat niciodată să discute cu SUA despre Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), a...172

19 aug 00:00MapamondItalia - migranţi: Salvini lasă 27 de minori să debarce în Lampedusa

Ministrul de interne italian şi lider al extremei drepte, Matteo Salvini, a acceptat împotriva voinţei sale...147

19 aug 00:00MapamondSpania: Barcelona a comemorat victimelor atacului de pe La Rambla de acum doi ani

Oraşul Barcelona a comemorat sâmbătă victimele atacului terorist comis în urmă cu exact doi ani pe artera...153

19 aug 00:00MapamondMarea Britanie riscă să se confrunte cu penurii de alimente, combustibil şi medicamente în caz de Brexit fără acord

Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente şi medicamente dacă părăseşte Uniunea Europeană...172

19 aug 00:00MapamondMăcel la Kabul: Statul Islamic revendică atentatul soldat cu 63 de morţi în capitala afgană

Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat duminică atentatul comis de un atacator sinucigaş, soldat cu 63 de...162

19 aug 00:00MapamondSUA: Mii de pasageri întârziaţi în aeroporturi de o defecţiune la nivel naţional a sistemelor Agenţiei de protecţie a frontierelor

Mii de călători din aeroporturile americane s-au confruntat vineri cu întârzieri din cauza unei defecţiuni la nivel...144

19 aug 00:00MapamondBulgaria: 75 kg de cocaină, descoperite în cutii cu banane într-un depozit din Burgas

Şaptezeci şi cinci de kg de cocaină, cu o valoare de peste 5 milioane de leva (2,5 milioane de euro) pe piaţa...169

19 aug 00:00MapamondAfganistan: Un atentator sinucigaş a omorât 63 de persoane la o nuntă în Kabul

În timp ce populaţia speră într-un acord iminent între talibani şi SUA, un atentat sinucigaş, nerevendicat, a...157

19 aug 00:00MapamondRepublica Moldova: Un om de afaceri apropiat de Vlad Plahotniuc s-a împușcat în cap

Omul de afaceri Iurii Luncașu, persoană de încredere a politicianului moldovean Vlad Plahotniuc, și-a pierdut viața...177

Sănătate
15 aug 13:33SănătateSpitalul Județean Constanța asigură asistenţa medicală de urgenţă în minivacanța de Sfânta Maria

Conducerea Spitalulului Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Constanța informează pacienții că, în...594

8 aug 02:33SănătateINSP: 7 cazuri de infecţie cu virusul West Nile

Numărul persoanelor care au fost infectate cu virusul West Nile de la începutul perioadei de raportări (3 iunie) a...677

6 aug 03:50SănătateCNAS: Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate a fost repusă în funcţiune

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că, începând de marţi, Platforma Informatică a Asigurărilor...986

5 aug 10:31SănătateO NOUĂ METODĂ DE SLĂBIT: hipnoza! Bani grei în schimbul unor iluzii?

Tot mai mulți oameni apelează la diferite metode pentru slăbit. Suntem destul de preocupați de felul în care...863

1 aug 03:17SănătateEpidemie de OBEZITATE INFANTILĂ în România!

Asociația Pro Consumatori membră a Organizației Europene a Consumatorilor a analizat 32 de produse din lapte...899

30 iul 00:58SănătateMinistrul Sănătăţii, pe litoral: 'Direcţia de Sănătate Publică a suspendat activitatea pe 2 plaje'. Ce spune Pintea despre Spitalul Judeţean!

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, se află la Constanţa, la o întâlnire cu reprezentanţii Direcţiei de...3961

25 iul 03:29SănătateDOTĂRI la Spitalul Hârșova: echipamente și mobilier medical!

Spitalul Orășenesc Hârșova s-a înnoit: la începutul acestei săptămâni, reprezentanții unității spitalicești...1285

25 iul 01:18SănătateMedicii de pe Secția Chirurgie OMF vor face de gardă la domiciliu!

Consilierii județeni au aprobat, în ședința Consiliului Județean Constanța de miercuri, 24 iulie a.c.,...1165

24 iul 03:18SănătatePremierul l-a demis pe şeful CNAS

Premierul Viorica Dăncilă l-a demis marţi pe şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Răzvan...1019

18 iul 00:17SănătateCabinete medicale noi, la Spitalul Municipal Mangalia

La unitatea sanitară din Mangalia s-au înființat, recent, mai multe cabinete medicale și săli de tratament în...1671