rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

INTERVIU cu şeful Poliţiei Locale

Este CONSTANŢA UN ORAŞ SIGUR sau SE DAU AMENZI pentru a ‘umfla’ bugetul? Chestiuni fierbinţi, TRANŞATE de Tudorel Dogaru

De ce sunt amendate vârstnicele care vând o legătură de pătrunjel? Firmele mari sunt "arse" dacă încalcă legea? Se dau amenzi pentru a rotunji bugetul local? Persoanele de etnie romă degeaba sunt amendate că nu plătesc nimic…Este Constanța un oraș sigur? Toate aceste aspecte, și multe altele, au fost clarificate de șeful Poliției Locale, care are o experiență în MAI de 25 de ani și de 21 de ani în Poliția Română! Este vorba despre Tudorel Dogaru, care ne-a dezvăluit și schimbările care vor fi aduse, cum ar fi cea legată de locuitorii scandalagii din cartierul Henri Coandă, care ar putea fi evacuați sau confiscarea instrumentelor care generează zgomot în ceea ce privește cluburile. Bodycam-uri, teasere, uniforme, sediu nou, toate într-un amplu interviu acordat cotidianului Replica de Constanța. Cât despre faptul dacă se va întoarce la Inspectoratul de Poliție Județean Constanța…. va urma!

Reporter: De când aţi venit în fruntea Poliţiei Locale, observăm mai multe acţiuni pe străzi. Era un plan/grafic existent în cadrul instituţiei sau l-aţi implementat dvs?

Tudorel Dogaru: Este o activitate extrem de importantă, zona aceasta de Ordine Publică Publică pe care o are Poliția Locală, stabilită prin Legea 155/2010. Nu aș putea spune că exista o asemenea chestie când am venit pentru simplul fapt că, pe ordine publică erau doar 10 lucrători. Motiv pentru care, în perioada următoare, am considerat necesar să se scoată la concurs foarte multe funcții, să le ocupăm, să populăm această zonă de ordine publică și, implicit, să avem o reacție la ce se întâmplă pe stradă.

Și, sper eu, că ne-a și reușit. Nici acțiunile care se făceau înainte, fiind doar 10 lucrători pe Ordine Publică, nu aveau cine știe ce consistență și nu puteau să aibă cine știe ce rezultate, decât în situația în care se făceau într-un sistem integrat, respectiv în colaborare cu alte instituții ale MAI, cu atribuții pe Ordine și Siguranță Publică.

Unul dintre motivele pentru care am considerat viabil un astfel de proiect, și anume cel al Poliției Locale Constanța, a fost acesta de a asigura și gestiona într-un mod cât mai bun cu putință ceea ce se întâmplă pe stradă. Atunci, evident că primul lucru care trebuia făcut era acela de recrutare de personal.

Rep.: Ce schimbări aţi adus, pe ce segmente?

T.D.: Am scos la concurs un număr de aproximativ 85 de posturi. La început a trebuit să generăm procedura de concurs, s-a instituit obligativitatea probelor sportive, ceea ce nu exista până acum, și a triat oarecum din potențialii candidați, după aceea au fost introduse și alte teste. La început, concurența nu era una foarte mare, cred că au fost 1,4 pe loc, ca să se ajungă, ulterior, la 14 pe loc.

În momentul în care am avut un astfel de număr de lucrători pe ordine publică și așteptările noastre, iar aici mă refer la cei din conducerea Direcției Generale de Poliție Locală, au crescut foarte mult. Atunci am popularizat foarte intens activitatea pe care o desfășurăm, am stabilit niște obiective, am crescut numărul activităților pe care le desfășurăm în stradă sau în zone publice, au crescut foarte mult numărul solicitărilor, pentru că lumea a înțeles, încet încet, că există o astfel de instituție, că își dorește un parteneriat corect, legitim, cu societatea și că suntem aici să-i sprjinim pe cei care respectă legea și care, evident, au anumite așteptări.

Vizavi de organizarea Direcției Generale Poliția Locală, pentru că ea nu are doar partea asta de Ordine Publică, conform Legii 155/2010, avem mai multe domenii. Al doilea este Circulația Rutieră, al treilea: Disciplina în Construcții, al patrulea: asigurarea unui mediu comercial corect, legal, legitim, al cincilea: protecția mediului, apoi avem identitficările de persoane și, de asemenea, prin hotărâri de Consiliu Local pot fi generate și alte domenii pe care să acționeze Poliția Locală.

Din punct de vedere managerial, avem de a face cu exercitarea funcțiilor managementului. Și am luat-o de la bun început. Prima funcție este cea legată de planificare, apropo de întrebarea dvs. Nu pot spune că era o planificare foarte riguroasă, foarte exactă, a ceea ce trebuia făcut, ci era, mai degrabă, o reacție sau o abordare de tip reactiv.

Prea puțin să se meargă pe prevenție sau a se identifica punctele vulnerabile și de a fi atacate ca atare. Și atunci a trebuit să stabilim niște obiective și să elaborăm instrumentele necesare pentru atingerea lor. Și aici avem instituite niște planuri. Există la nivelul DGPL-ului un plan trimestrial, iar la nivelul Serviciilor care compun această Direcție Generală, avem planuri trimestriale.

Acolo sunt prevăzute exact sarcinile pe care le au de desfășurat șefii de Servicii, lucrătorii, cu termene concrete, în ce constau sarcinile respective, pentru că aceste obiective trebuie să fie unele cuantificabile și determinate în timp și spațiu. Dacă nu ai așa ceva, evident că nu poți să faci o evaluare în mod corespunzător.

Apoi am trecut la cea de-a doua funcție a managementului, și anume organizarea. Aici trebuia să ne asigurăm resurse pentru realizarea planurilor și atingerea scopurilor respective. Când vorbesc de resurse, mă refer la resurse umane și am devoalat ce s-a întâmplat pe zona de Ordine și Siguranță Publică, și anume angajarea a 85 de polițiști locali.

După aceea, au fost, undeva spre sfârşitul lunii iulie, încă 15 locuri pe zona de circulaţie rutieră, deci în total ar fi 100 de poliţişti locali. Asta generează anumite problematici referitoare la modul de înzestrare, la uniforme, la echipamente de comunicaţii, la instruirea profesională, pentru că fiecare dintre aceşti polţişti locali nou angajaţi trebuie să urmeze un curs cu durata de 3 luni în cadrul unor şcoli aparţinând MAI-ului.

Avem în derulare procesul ăsta în sensul că, o dată la două luni, aşa cum ne vin planificările de la Ministerul Dezvoltării, câte 10 poliţişti locali participă la aceste cursuri care se desfăşoară la Gheorghieni, la Drobeta Turnu Severin, la Buzău şi pe unde sunt şcolile MAI-ului, urmând la ca la finalizarea cursurilor respective să revină în activitate şi, evident, să fie mult mai bine pregătiţi.

Trecem la următoarea funcţie – conducerea - asta presupune influenţarea subordonaţilor de către şefi - şi aici ar trebui să transmit un mesaj către şefii de servicii care, la rândul lor, să transmită către cei din subordine şi să-i motiveze, astfel încât să putem să ne atingem scopurile respective pe care ni le-am stabilit.

Şi ultima, dar nu cea mai puţin importantă, este faza de control, de evaluare, practic, între ceea ce ţi-ai propus şi ceea ce ai reuşit să faci, şi de corecţie, acolo unde este cazul. Obiectivul nr 1 din punctul meu de vedere, la acest moment, în municipiul Constanţa, îl reprezintă strada, ordinea şi siguranţa publică, ăsta a fost şi motivul pentru care s-a dorit aducerea mea în această funcţie, chiar şi temporară.

Rep.: Am înțeles că sunteți în căutarea unui nou spațiu în care Poliția Locală să-și desfășoare activitatea?

T.D.: Avem în vedere asigurarea resurselor logistice pornind de la ideea de spaţii necesare pentru activitate. Precum vedeţi, spaţiile nu sunt extrem de generoase. Suntem în căutarea unui spaţiu care să corespundă nevoile noastre şi eventualelor cerinţe şi necesităţi pe care le are publicul cu care noi intrăm în contact – deci asigurarea unor condiţii de a relaţiona cu publicul cât mai normal şi cât mai firesc cu putinţă.

Asigurarea resurselor IT, asigurarea şi dotarea cu autovehicule de serviciu – avem 27 de autovehicule de serviciu noi – sunt inscripţionate, sunt gata de a fi folosite şi sunt folosite. Suntem în proces de a achiziţiona uniformele pentru toţi poliţiştii locali – s-a semnat contractul şi vom putea intra în posesia lor undeva într-un interval de 45-60 de zile, am achiziţionat un sonometru cu care desfăşurăm activităţi de măsurare a nivelului de zgomot, de indentificare a poluării fonice si vom aborda la momentru potrivit şi această chestiune.

Urmează să achziţionăm bodycam-uri , măcar unul dintre cei doi membri ai patrulei va trebui să aibă un astfel de echipament, avem echipamente de tip GPS şi de înregistrare audio-video pentru fiecare autovehicul pe care îl folosim, veste, scuturi, căşti pentru că, prin lege, avem şi atribuţii de a acorda sprijin unităţilor de jandarmerie şi atunci firesc şi normal este ca, dacă asigurăm astfel de servicii, un astfel de sprijin, să avem un nivel de dotare similar astfel încât să nu îi expunem pe colegii noştri care participă la astfel de misiuni riscului de a fi răniţi.

Vrem să achiziţionăm teasere – sunt acele dispozitive cu elecroşocuri – pentru că, prin lege, avem posibiliattea să ne dotăm cu aşa ceva. Pentru avul viitor sunt destule proiecte, cel puţin din punct de vedere al asigurării cu resursă, astfel încât să putem să afirmăm că desfăşurăm aceste activităţi la un nivel cât mai înalt cu putiinţă, că avem în vedere în permanenţă evaluarea modului în care se interacţtinează cu cetăţenii pentru că acele echipamente de tip body-cam vor imprima un astfel de autocontrol pentru poliţistul local, că ne putem asigura mijloacele de probă necesare prin intermediul lor şi că vom reduce foarte mult, dacă nu vom eradica, risurile de corupţie.

Rep.: Care sunt principalele acţiuni pe care le demaraţi sistematic?

T.D.: Numărul de activităţi este unul în creştere, sunt activităţi care se desfăşoară zilnic, în special pe zona de cartiere, şi când mă refer la cartiere, aşa cum aţi observat din buletinele de presă, cu ritmicitate întrăm în cartiere, în special în cele mărginaşe, sunt fenomene pe care nu vrem să le scăpăm de sub control – legate de oamenii fără adăpost, de cerşetori, de copiii lipsiţi de supraveghere părintească, legate de nişte obiective pe care le-am constatat ca fiind necesar a fi atinse în urma acelui chestionar pe care l-am lansat şi unde mai mult de 50% din populaţie sau din respondenţi şi-au dorit ca Poliţia Locală să acţioneze pe cartiere, undeva la 25% şi-au dorit în zona unităţilor de învăţământ şi, iată, că numai din chestiunile acestea două avem de-a face cu un procent de peste 75 la sută din populaţie care îşi doreşte ca Poliţia Locală să fie prezentă în carteiere şi în zonele unităţilor de învăţământ – adică exact acolo unde avem competenţe.

Tot pe zona de ordine publică, raportându-ne la ce anume interesează din activitatea acesta, populaţia îşi doreşte foarte mult chestiunile legate, oarecum, de bun simţ. Pentru că, până la urmă, Legea 61/1991 şi a normelor de convieţuire socială la asta se referă. Sunt norme de bun simţ, implementate într-un cadru legal şi cu sancţiuni prevăzute pentru nerespectare. Peste 65% dintre cei care eu răspuns chestionarului şi-au dorit aplicarea şi folosirea cu fermitate a acestui instrument care este Legea 61/1991.

Sigur, ea ar merita să fie îmbunătăţită, însă este o chestiune care mă depăşeşte pentru că dacă aveţi în vedere că ea a fost emisă în 1991, a mai suferit nişte update-uri pe parcurs dar cred că ar trebui evaluată din temelii şi ar trebui date nişte instrumente eficiente atât pentru Poliţia Locală cât şi pentru celelalte instituţii care au dreptul şi obligaţia să aplice aşa ceva, respectiv Poliţia şi Jandarmeria Română şi atunci probabil că şi reacţiile îndreptăţite dar negative la adresa modului în a se face intervenţia cu acest instrument, adică Legea 61, ar fi mult mai reduse.

De exemplu, atunci când ai sesizări referitoare la nivelul de zgomot, posibilităţile pe care le ai prin această lege nu sunt atât de eficiente pe cât s-ar aştepta populaţia sau pe cât ne-am aştepta noi în momentul în care intervenim. Şi vă voi detalia pentru că lumea trebuie să înţeleagă că nu e rea-voinţă şi nici lipsă de profesionalism ci pur şi simplu se respectă o lege care, din punctul meu de vedere, la acest moment, nu este perfectă.

Rep.: Este Constanţa un oraş sigur?

T.D.: Constanţa este un oraş sigur şi România este o zonă sigură, raportându-ne la ceea ce se întâmplă, din toate punctele de vedere, în Europa sau în Statele Unite – state cu tradiţie, state cu instrumente de enforcement bine conturate, bine articulate. Poate şi ca urmare a unei abordări mai relaxate a dus la ceea ce se întâmplă la momentul de faţă. Şi România, şi Constaţa în special, sunt zone sigure. În sprijinul a ceea ce afirm vă spun că de 3 ani, criminalitatea în Constanţa este în scădere atât cea stradală cât şi cea sesizată.

Noi abordăm aceste chestiuni în cadrul Comisiei Locale de Ordine şi Siguranţă Publică, în baza legii 155/2010, la nivelui Primăriei Municipiului Constanţa şi acolo ne întâlnim cel puţin trimestrial şi abordăm problematica asta pe toate palierele legate de criminalitate. Acum, sigur că pot exista fluctuaţii şi să ai creştere pe un anumit tip de infracţiune dar ele sunt chestiuni care pot fi influenţate şi de alţi factori, unii independenți de modul în care poate să acționeze sau să nu acționeze organele statului, iar aici includ și Poliția Locală.

Una peste alta, este un oraș în care poți să te plimbi fără nici o problemă, indiferent de oră, este un oraș în care nu avem infracțiuni foarte grave și este un oraș în care eu personal îmi las copiii, familia, să meargă fără nici o problemă și fără teama că s-ar putea întâmpla ceva. Din punctul meu de vedere, în următorii 4 ani, 5 ani, dacă vor fi implementate măsurile pe care le am în vedere, garantat criminalitatea va scădea cu cel puțin 20%. Și nu o spun sub formă de oracol, ci gândindu-mă la niște chestii foarte bine cântărite, articulate și care au dat roade în altă parte.

Rep.: Oamenii respectă legile? Mai ales pe cele de bun simț?

T.D.: Nu! Sunt foarte mulți dintre cei care nu respectă regulile de bun simț. Și vă spuneam că ele sunt formalizate prin intermediul Legii 61/1991. Asta nu înseamnă că o atare atitudine caracterizează populația orașului Constanța. Nu, departe de mine gândul acesta. Dar există și foarte mulți care încalcă normele legale. Dovadă sunt cele 270 – 280 de sancțiuni care se aplică în medie, zilnic, la nivelul municipiului Constanța.

Dacă e să ne referim exclusiv la chestiunile de bun simț, o medie de 100 avem pe zi. Spre exemplu, dacă te duci într-un mediu salubru, curat, te vei gândi de 10 ori înainte să arunci o hârtie pe jos sau un muc de țigară și vei încerca să te comporți cum trebuie într-o astfel de situație. Un mediu curat, un mediu salubru, un mediu nealterat din punct vedere al respectării normelor civice îți generează niște obligații, involuntar te comporți cum trebuie.

Mediul îți generează comportamentul. În clipa în care te duci și vezi hârtii pe jos, comportamente de tipul celor pe care vi le-am invocat, automat tentația va fi aceea de a nu te mai cenzura în ceea ce privește exprimarea publică, de a face și tu ceva similar, de a lua fața celorlalți, de a ieși în evidență și partea aceasta e în special la tineri.

Tocmai de aceea, m-am gândit că sarcina noastră este aceea de a ne duce pe zona aceasta care nu a fost foarte bine gestionată, dar nu în ideea de a aduce o acuză cuiva că nu s-a ocupat, ci pur și simplu pe fondul prioritizării altor activități, a fost dată de o parte. Realitatea este că un astfel de fenomen netratat la timp îți generează niște chestiuni mai severe, niște reacții nepotrivite și care, la un moment dat, duc la un sentiment de insecuritate stradală, de insecuritate în ceea ce privește ordinea și siguranța publică.

Tocmai de aceasta am rămas plăcut impresionat că oamenii își doresc să se intre pe cartiere, pentru că ei vor să vadă element de ordine publică, element polițienesc, vor să se simtă în siguranță, să vadă intervenții ferme în momentul în care se încalcă legea. Acesta este motivul pentru care noi ne-am stabilit ca obiectiv fenomenul stradal și toleranță zero față de tot ceea ce înseamnă încălcare de normă legală.

Rep.: Sunt cetățeni care consideră că a scormoni în gunoi, spre exemplu, nu e chiar așa grav...

T.D.: D, sunt. Pot să abordez și în maniera aceasta, pot să-l ascult și pe respectivul. Dar îi pot spune că, pentru a găsi peturile respective, vântură toate hârtiile din tomberon, pe care le ia vântul și le duce și se generează o zonă murdară, pe care trebuie s-o dublez cu muncă și tot așa. De ce să am o astfel de abordare? De ce să tolerez așa ceva? De ce să tolerez persoane care nu au adăpost și care încearcă să stabilească diverse tabere sau diverse așezăminte pe te miri unde și de ce să accept explicații precum: nu am unde să locuiesc?

Pentru că dacă îi verifici în Evidența Populației, constați că vin din zone rurale din județul Constanța. Și atunci răspunsul trebuie să fie: mergi acasă! Pentru că acolo ai acoperiș. Dacă vrei să vii în Constanța, trebuie să te comporți ca un cetățean civilizat, îți iei un loc de muncă, un adăpost deasupra capului și ești binevenit. Altminteri, asemenea chestiuni nu sunt de tolerat, la fel cum nu e de tolerat nici fenomenul cerșetoriei.

Sigur, o să găsim cetățeni care vor spune că de ce îi sancționați, de ce vă luați de ei, că nu au ce să mănânce. Dar, dacă vă duceți la AJOFM veți constata că sunt nu știu câte locuri de muncă pe care nu vrea să le acceseze nimeni. Și cum să tolerez o persoană care este în deplinătatea forței de muncă și care nu muncește? Și care, culmea, are unde să muncească, trebuie doar să vrea!

Pot să accept și să ajut o persoană care nu are capacitate de muncă, iar atunci statul, societatea trebuie să se implice în a-i da ajutor. Sunt constatări făcute de noi, avem persoane care într-o oră au strâns 150 de lei. Și dacă înmulțim cu zilele săptămânii... unde ajungem? Ce ar fi ca de mâine toată lumea să se apuce de cerșit? Nu! Toleranță zero față de tot ce însemnă fenomenul stradal necorespunzător.

Rep: Dar în momentul în care sunt sancționați, admit că au greșit? Sau tot ei sunt cei recalcitranți?

T.D.: Avem și situații de genul acesta. Numărul celor care se opun în sens fizic nu este unul foarte mare. Am avut 35 de situații, de la începutul anului, de folosirea forței. Toate acestea sunt verificate, analizate, dacă s-a folosit forța în mod corespunzător, și când spun forță, mă refer fie la fizică, fie la utilizarea mijloacelor pe care noi le avem la îndemână prevăzute de lege, cum ar fi bastonul, cătușele, sprayul cu substanțe iritant – lacrimogene. 35 de persoane dintr-un număr de 41.355 de sancționați nu reprezintă foarte mult.

Rep.: Câte sancțiuni au fost aplicate față de anul trecut?

T.D.: În aceste 8 luni ale anului curent, noi am aplicat 41.355 de sancțiuni contraveționale față de 9.930 anul trecut, ceea ce înseamnă o creștere de 316%. Acestea au o valoare de 8.687.314 lei, ceea ce înseamnă undeva înspre 2 milioane de euro. Dintre acestea, 8.986 au fost pentru nerespectarea codului rutier (creștere de 80%), în condițiile în care aici a fost același nivel de lucrători.

Legea 61: 3.495 de sancțiuni contravenționale aplicate, față de 1.315, aici diferența fiind de 165%. Hotărârea de Consiliu Local 184/2013 și hotărârea asta vizează exact curățenia: 5.891 de sancțiuni față de 1.113 anul trecut, o creștere de 429%. În ceea ce privește taximetriștii, și nu mă refer la abaterile rutiere, ci la aplicarea legii 38/2003, au fost 100 sancționați față de 83 anul trecut. Și ați văzut campaniile din ultima vreme.

Legea 349/2002, fumatul, 152 de sancțiuni față de 37 anul trecut. Pe legea transportului public de călători: 19.304 de călători frauduloși identificați și sancționați față de 427 anul trecut, deci creșterea este 4.420. O altă chestiune unde am remarcat apetența publicului și dorința de a se implementa și respecta prevederile legale este hotărârea de Consiliu Local 189/ 2017, lucrările edilitare, ceea ce se desfășoară pe drumul public. Nu există zi în care un conducător auto să nu dea într-o groapă, într-o lucrare prost sau nesemnalizată și, evident, că sentimentul de revoltă este unul foarte ridicat.

Aici vreau să vă spun că au fost 162 de sancțiuni contravenționale aplicate față de perioada anului trecut – 0, cu mențiunea că această hotărâre de Consiliu Local a intrat în vigoare undeva la sfârșitul anului trecut. Legea 12, comerțul, avem 1.448 de sancțiuni aplicate, ceea ce reprezintă o creștere de 503%, iar anul trecut au fost 240.

Creșterea este generată, în special, de ce s-a întâmplat pe zona de plajă sau pe cea de promenadă, care e de la Constanța până la Năvodari (plaja), unde reacția noastră a fost una destul de fermă. Dacă înregistram, la începutul lunii iulie, undeva la 5 petiții pe săptămână, referitor că sunt vânzători ambulanți pe plajă, începând cu luna august nu am mai avut nici una! OUG 55/2002, câinii periculoși, sunt 19 sancțiuni aplicate, față de una anul trecut. Legea 50/1991, cea cu construcțiile, 282 de sancțiuni contravenționale aplicate anul acesta față 162 anul trecut, creșterea fiind de 74%. HCL 427/2017, cea cu activitățile comerciale din municipiul Constanța, 492 de sancțiuni aplicate, față 77 anul trecut, o creștere de 538%.

Pe zona comercială, 68 de sancțiuni aplicate față de 27 anul trecut. Au mai fost pe mediu: 4 sancțiuni aplicate față de nici una anul trecut. Prea puține instrumente avem noi de a interveni decisiv în combaterea infracționalității, putem interveni în combaterea infracționalității stradale și numărul este undeva la 50, față de 4 anul trecut. Ne interesează și combaterea fenomenului cerșetoriei, furturilor, consumului de substanțe interzise și nu ne-am dat înapoi de la nimic.

Rep.: Există oameni care susțin că dați amenzi pentru a face bani la bugetul local sau că degeaba le dați amenzi, pentru că nu le plătesc...

T.D.: Aș vrea, cu această ocazie, să dărâm niște mituri. Spre exemplu, acesta că dăm amenzi pentru a crește bugetul local. Și vreau să contrazic, pentru că există Art. 39, alin.2, lit.A din OUG 2/2001, care se referă la regimul contravențiilor și care spune foarte clar că banii respectivi se duc la bugetul local al administrației pe raza căreia își are domiciliul contravenientul. Ori, vă spun că cele mai multe sancțiuni pe legea de transport se dau pentru oameni din alte localități. Prin urmare, banii se duc în bugetele administrațiilor locale pe raza cărora acești cetățeni își au domiciliile. Apoi este că degeaba le dăm amenzi, pentru că nu le plătesc.

Poate că odinioară se întâmpla așa. La acest moment, și insistăm foarte tare pe chestiunea aceasta, și am văzut că, din fericire, nu suntem doar noi, cei din Constanța, sunt și alte administrații locale, din județ, care au început să se miște, fiind vorba de sesizarea instanțelor de judecată. Pentru că inițiativa de a le sesiza aparține administrației locale, care știe că respectivul cetățean are nu știu câte sancțiuni contravenționale și nu și le-a achitat.

Și atunci este obligat prin lege să sesizeze organismul respectiv, instanța de judecată, care poate să dispună, și dispune, munca în folosul comunității, pentru majori 50 de ore, iar pentru minori (14 – 18 ani) până la 25 de ore. Deja sunt situații în care cetățeni care au avut mai multe sancțiuni contravenționale aplicate și nu le-au plătit sunt obligați la muncă în folosul comunității și îi veți vedea din ce în ce mai des la muncă, pe stradă, făcând curățenie în parcuri. Vă asigur că este o prioritate a noastră în a urmări ce se întâmplă cu amenzile pe care noi le aplicăm.

Rep.: Mai este și varianta că sunt sancționați numai cei "mici", pe când "cei mari" sunt ocoliți

T.D.: Da, am auzit și varianta aceasta. Știți că noi avem o politică în a nu comunica nume, societăți, pentru că așa am considerat că este firesc. Dar vă asigur că sunt foarte multe sancțiuni contravenționale, sunt dispuse măsuri complementare de oprire a activității comerciale, de închidere a unității. Acum sunt în proces, pentru că fiecare cetățean are dreptul să depună plângere împotriva procesului verbal respectiv și, pe timpul cât se desfășoară acel proces, evident că măsurile sunt suspendate.

Dar, la un moment dat, se termină și, dacă vom câștiga, și am început să câștigăm, atunci se implementează măsurile respective. Și sunt amenzi foarte mari care se dau, sunt amenzi pe mediu de 50.000 de lei, avem pe construcții tot pe 50.000 de lei, date unor multinaționale. Dacă nu pot să comunic public pe cine anume sancționăm este una și faptul că există o astfel de impresie necorespunzătoare realității, că nu sunt sancționați decât cei care nu au posibilități, este total eronat.

Rep.: Un alt aspect este acela că nu se acționează pe cartierul social Henri Coandă.

T.D.: Probabil că observatorii atenți văd că printre imaginile pe care noi le dăm, care sunt blurate, e adevărat, se văd zone din Henri Coandă. Și legate de picnic, de persoane care consumă băuturi alcoolice... Iar dacă nu-și plătesc amenzile vor trebui să depună muncă în folosul comunității și, în plus, vrem să facem o modificare a legislației, în sensul că la a doua abatere constatată de către polițiștii locali, la Legea 61/1991, să li se dispună rezilierea contractelor și să fie evacuați din zona respectivă, să nu mai aibă posibilitatea să locuiască acolo.

Este o inițiativă pe care o susținem în fața forurilor Primăriei Municipiului Constanța și a Consiliului Local. De asemenea, cei care vor să locuiască acolo și care figurează în evidențele noastre că au avut două abateri pe legea 61/1991, să nu li se dea posibilitatea, pe un anume interval de timp. Ok, nu ai posibilități, dar fii un bun cetățean. Nu ești un bun cetățean, nu ai ce să cauți acolo. Te duci unde vrei tu, dar nu în municipiul Constanța.

Rep.: De ce nu se închid societățile comerciale când se încalcă legea, în special pe ceea ce înseamnă zgomot?

T.D.: În primul rând, trebuie să ai minim două constatări. În al doilea rând, la cea de-a doua constatare propui celui care a emis autorizația, suspendarea în baza procesului verbal, care trebuie să se pronunțe în termen de cinci zile. Problema este că toate aceste procese verbale sunt atacate cu plângere în instanța de judecată. Și, ca atare, pe perioada procesului, toate măsurile se suspendă.

Și aici am căutat să găsim niște soluții, iar soluția este următoarea: prima sancțiune se aplică la legea 61/1991, cea de-a doua tot la legea 61, în cazul societăților se aplică suspendarea și, da, le pot ataca în instanță. Însă, cea de-a treia sancțiune va fi mereu pe mediu și care are un cuantum foarte mare în ceea ce înseamnă amenda contravețională, ceea ce înseamnă 35.000 - 40.000 în cazul persoanelor juridice și de la 10.000 – 15.000 pentru persoanele fizice, pentru poluare fonică sau neluarea măsurilor de reducerea zgomotului pentru instalații, dispozitive, care generează un astfel de sunet.

Și avem societăți comerciale la care s-au urmat acești 3 pași. După care dăm amenzi de cât este necesar, până când va înțelege respectiva societate să se conformeze. Parte dintre ele s-au conformat. La anul intenționez, sau poate de anul acesta dar cu aplicabilitate de la anul, să modific legislația pe care o avem la nivelul comunității, în sensul să ni se permită confiscarea dispozitivelor, instrumentelor pe care le folosesc pentru a genera zgomotul respectiv.

Cu alte cuvinte, dacă un club folosește boxe și alte instalații, să putem să le confiscăm. La confiscare, partea frumoasă e că, și dacă depune plângere în instanță, ele nu i se returnează. Se returnează doar dacă va câștiga. Altminteri, va sta în custodia statului român până se va termina acel proces. Și nu știu dacă va fi cineva foarte mulțumit dacă rămâne fără bunurile respective. Și, după ce vom lua una, două, trei instalații de genul acesta, vă garantez că va fi liniște. La fel a fost și la căruțe.

Rep: Sunt mulți cei care susțin că polițiștii locali nu pot să constate contravenții în ceea ce înseamnă circulația rutieră.

T.D.: Art. 7, lit.H, Legea 155/2010 de organizare și funcționare a Poliției Locale, care este foarte clară și care conferă acest drept și spune așa: constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar; constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, bicicliști, mopediști, conducători de mopede și vehicule cu tracțiune animală. Și aș putea să mai continui.

Prin urmare, avem această competență. Problema este legată de identificarea și sancționarea celor care opresc sau staționează autovehiculul și nu sunt la mașină. Pentru că acolo, prin decizia nr. 11 din 2017 a ÎCCJ, noi nu avem dreptul să purtăm corespondență cu proprietarii pentru a identifica, pentru a afla cine anume a lăsat mașina acolo. Singura instituție care poate să facă treaba asta este Poliția Rutieră din cadrul Poliției Naționale.

Altminteri, dacă identificăm conducătorul auto la fața locului avem dreptul, și o și facem, să-l sancționăm. Iar cei care își opresc mașinile pe locuri de parcare rezervate, acolo sancționăm în lipsă proprierarii, pentru că am modificat acea hotărâre de Consiliu Local.

Rep.: Mai sunt cei care nu sunt de acord cu faptul că sunt amendate bătrânele care vând o legătură de pătrunjel...

T.D.: Nu există în lege, și nu o să ma facă simpatic ceea ce voi spune, că este de o anumită etnie sau nu, că este bătrân sau tânăr, că este femeie sau bărbat. Există lege. Și bătrânii respectivi, credeți-mă, că s-a încercat în repetate rânduri să fie duși în zona de piață unde nu ar fi plătit absolut nimic. Doar că vindeau la tarabă. Unii dintre ei refuză să facă așa.

Dacă dvs considerați că este o chestiune de tolerat doar pentru faptul că respectivul este bătrân, eu nu cred așa ceva. Nu cred că cineva are mai multe drepturi față de altcineva. Justiția e legată la ochi, aplicarea legii nu se face după etnie sau altele. Apropo de faptul că de ce întrerupem nu știu ce nunți. Nu întrerupem nunțile! Noi întrerupem ceea este ilegal, ceea ce se desfășoară în stradă, nivelul de zgomot. Nu procesiunea în sine. Că dacă se duce în curte și face la un nivel acceptabil de zgomot nu vine nimeni să-l deranjeze.

Rep.: Care sunt cartierele cele mai gălăgioase?

T.D.: Sunt cele pe care le știți, care fac obiectul unor activități pe care le desfășurăm și zilnic și cu o concentrare de efectiv polițienesc – săptămânal. Să luăm Brătianu, Medeea, Anadalchioi, Coiciu, Km 5, lângă calea ferată. Cam acestea.

Rep.: Ați vorbit și despre personalul angajat. În momentul de față există un deficit?

T.D.: Da, la momentul acesta, avem un deficit de peste 70 de funcții, dar asta pentru că nu erau bugetate și nu putem să le scoatem la concurs. Intenția mea este ca, la anul, să ajungem la 316 polițiști locali pentru că raportul este de un polițist local la 1.000 de locuitori, este prin lege stabilită chestiunea aceasta. Acum avem 297 de funcții (220 angajați) și trebuie să ajungem la 316, să le scoatem pe toate la concurs.

Rep.: Cum ați fost primit la Poliția Locală?

T.D.: Eu, ca lider, ca șef, sunt un tip destul de sever și perfecționist. Așteptările mele sunt destul de mari, foarte mari în ceea ce mă privește și un pic mai mici în ceea ce-i privește pe cei cu care lucrez. Dar le cer să dea maximul din ceea ce pot ei profesional. Poate că la început a fost, așa , o rupere de ritm, în sensul că nu a plăcut foarte tare, dar acum cei mai mulți dintre ei s-au adaptat și încearcă, dacă nu reușesc dar măcar încearcă, să facă față provocărilor pe care eu le lansez. Care au legătură exclusiv cu asigurarea unor servicii de calitate pentru populație și asigurarea unei reacții ferme dar, în același timp, echidistante, o reacție obiectivă în ceea ce înseamnă sancționarea celor care încalcă legea.

Rep.: Vi se potrivește ceea ce faceți aici sau vă gândiți la o revenire în cadrul IPJ?

T.D.: Aici nu aș vrea să speculez dacă mi se potrivește sau nu, analiza cea mai corectă o s-o facă populația. Acolo este feedbackul. Dintr-o experiență de 21 de ani de Poliție și de 25 de ani de MAI, vă spun că încrederea este ceva care se câștigă extrem de greu, iar instituțional se pierde extrem de ușor, și de la un simplu incident. Cât despre ce se va întâmpla în ceea ce mă privește... va urma!

Rep.: Ce sfaturi aveți pentru constănțeni?

T.D.: Să respecte normele de bun simț. Atât. Este singurul sfat. Dacă le respectă, nu vor avea de a face cu noi și, în general, cu instituțiile de aplicare a legilor.

Liliana CHIRU

miercuri, 5 septembrie 20184604
Comentarii

10Xxxx(9 noi 09:43)
Un mare prost . Jegule o intru peste tine in birou sa ma cunosti personal.
24Donchi(5 sep 22:12)
Dogaru un taran obosit
56Coleg(5 sep 20:40)
Dogule, da le clanta tuturor frustratilor!
39constantean(5 sep 19:36)
Individul nu a avut rezultate nici in IPJ dar acum in Politia Locala nici atata. Norocul lui este nasu Dancu ca il tine si sa faca pe sageata. Apropo. Cum s-a transferat de la Politia Nationala un ofiter la Politia Locala ??? Doar Carmed Dan poate sti ce artificii a facut. Slaba activitate Dogi
36fratilor,cei care mai avem(5 sep 17:56)
putere s-o tulim rapid din tigania asta cu machedoni arabi tigani-turci si manelisti,deja orasul e distrus iremediabil.cine nu vede adevarul?
48lucian56(5 sep 15:48)
Trebuie sa recunosc ca se misca ceva in Politia Locala, spre bine. Si-au propus sa mai angajeze, dar avand nevoie de bani s-au pus pe amenzi. Cel mai simplu mod de rotunjire a venitului. Si iar cel mai simplu este la capitolul rutier "Oprirea interzisa". Cum nu prea sunt locuri de parcare iar cele esxistente se desfiinteaza continuu, automat exista posibilitati de a da amenzi. Ma uit zilnic cum patruleaza o masina in zona Brotacei si imediat gasesc cate un sofer care a oprit in zone nepermise.
47Hastag rezist(5 sep 15:35)
Nici o grija dragi infractori,vorbele raman vorbe ca si pana acum. Vedeti-va de treaba linistiti,ca politia nu are putere si nici cetatenii nu fac nimic,ba chiar va ajuta cu drag. Ei cumpara de la voi bisnitarii,ei tac si va acopera treburile si tot ei se rastesc la politisti cand incearca sa retina un hot sau orice bandit respectat si iubit de toata lumea. Nu doar Constanta ci tot litoralul e al vostru,iubiti infractori. Vedeti ca sunt si partide ce seamana cu voi,gen USR si pe care le place inclusiv Iohannis,asa ca nici o grija Noi hastagii suntem cu voi!
35marcel(5 sep 15:09)
suna foarte frumos ce spune-ti dvs daca este adevarat atunci felicitari dar cred ca acesti politisti locali ar trebui sa fi terminat 12 clase plus un stagiu de pregatire de min 6 luni,si va rog insistati pe problema curateniei orasului
47Ion(5 sep 14:42)
Sunt profesionisti, mai ales la amenzi date cu incalcarea legii. Asa de bine o cunosc ca apeleaza la case de avocatura. Juristii lor stau pe bara. Ce intrebare, de a se intoarce la ipj!! Cand aici are 12000 lei pe luna ,plus pensia
56Troscotel(5 sep 14:41)
Garcea tot garcea ramane. Nu-i nimic vine si rindul nostru sa va evaluam pensiile nesimtite. Cat despre patrunjel si babute in curind acestea vor fi protejate de mue. De ce nu sunt indentificati vizibil cu vesta inscriptionata cei care fac munca in folosul comunitati.
312Constantean(5 sep 14:26)
Astia dau amenzi de parcat neregulamentar cand in Constanta este o lipsa totala de locuri de parcare. Au pus tarusii aia in intersectii si au rezolvat cu parcarea. fiecare sa isi ia masina in casa... Astia au doar norma de facut. Ii doare la basca de Constanteni si se acopera cu legile sa aplice amenzi ce depasesc bunul simt.
106Nici nu confirm nici nu infirm(5 sep 13:38)
Bravo Tudorixon! Continua sa faci treaba, lasa i pe nemultumiti sa latre
105gigi(5 sep 13:03)
dogaru? Un spagar nenorocit care a luat spaga 20 de ani si acum a fost scos din uz a venit la locala. pai sa mi bag pula in mortii vostri bai bulangiule astia nu stiu sa articuleze 2 cuvinte le ai facut plan de amenzi sa ti faci tu politie echipata? da te n pula mea ca va dau la muie
85WSW(5 sep 12:41)
SE MONTA UN CABLU ELECTRIC....UNDEVA.....SI APAR 2 ''DOREI'' DE LA POLITIA LOCALA.....UN ANGAJAT MA SUNA SI MI_L DA LA TELEFON PE UNUL DINTRE POLITISTII LOCALI....CARE LA UN MOMENT DAT MA IA CU '' AUZI MA'' ....IN MOMENTUL ALA MI-A SARIT ''TANDRA'' SI AM SPUS....''MA SA II SPUI LUI MATA-DL.POLITIST CARE ESTI PLATIT DIN TAXE SI IMPOZITE,PLATITE SI DE MINE.......
316Arhitect(5 sep 12:07)
Am fost batut de tiganii din zona veche a orasului pe strada Titulescu pt ca am indraznit sa le zic ca nu se face gratar in mijlocul strazii! Erau turci, romani si tigani!
45Cetateanul turmentat(5 sep 12:06)
Buget suta la suta. In rest, oricine sta in orasul asta de mai mult de 3 ani poate observa o degradare continua a calitatii oamenilor. O plimbare pe jos in parc, prin orice piata sau oriunde pe strada cu masina va confirma asta
611Vlad(5 sep 12:02)
Sunteti manjiti sau neputinciosi.Tiganii din tomis 3 vand tigari nestingheriti iar ei cand trec pe acolo intorc capul sau amendeaza cei care traverseaza neregulamentar.eu zic ca d nul dogaru stie toate astea.nu are cum sa nu stie.deci?sunteti varza.orice problema va cam depaseste si apelati repede tor la politia romana...
615george(5 sep 11:25)
Norma la amenzi, nici nu clipesc. avertizare sau preventie nu exista.
611Gica(5 sep 10:51)
Da amenzile se dau pentru a ingrosa bugetu si cel care a dato primeste bonus la leafa au ajuns pindari cun erau inainte te opre si trebuia sa iti gaseasca o chichita pentru ca sefu ii spunea cum toate merg bine si tu nu ai scos nimic .
69IonNegativ(5 sep 10:29)
Interventiile politiei din ultimele luni isi fac efectul. Insa efortul depus pana acum trebuie sustinut in continuare pentru ca, imi pare rau sa o zic, bunul simt nu e atat de raspandit in Constanta. Ca sa schimbi atat haos si necivilizatie in lege si ordine este nevoie de rabdare, comunicare eficienta si munca intensa de preventie. Aici si primaria are partea majora de vina pentru starea de fapt actuala intrucat multe infractiuni minore intre care vandalismul si aruncatul gunoiului pe strada se pot preveni cu camere de luat vederi instalate in locurile publice.
716Vasile(5 sep 10:13)
Pacat ca multi din politistii locali tot tarani au ramas. Nu stiu sa vorbeasca cu oamenii,nu stiu sa secomporte cu oamenii. Stiu doar direct sa dea amenda si sa vorbeasca pe un ton ridicat , ca de, ei sunt politisti locali. Dorele mai trimitei si la cursuri in care sa invete ce inseamna munca cu omul. Sa nu se mai creada mari politisti ca tot niste ciuriburi care au doar liceul sunt indiferent in ce ar fi imbracati. Sa nu uitam ca actualii politisti sunt fostii gardieni publici care....
711bya(5 sep 10:11)
asa ca ..constanteni pregatitiva de amenzi..ce vor sa cumpere pentru dotare pentru schimbarea sediului si inca N angajati ,costa! iar amenzile merg la bugetul primariei ..restul e de inteles..
612Constantean 2(5 sep 09:19)
In opinia mea mai este foarte mult de lucrat pentru a profesionaliza politia locala -atat in domeniul resurselor umane cat si in cadrul legislativ-. O sugestie din partea mea pt. Dl. Dogaru este de a creea un dispecerat pentru sesizari care constituie contraventii mai minore -nedemne de 112- care aduc atingere conduitei normale sociale -ex. autoturisme blocate, spargatori de seminte la scara etc.-. Fac aceasta sugestie pentru ca pe fixul Politiei Locale Constanta dupa ora 16 nu raspunde nimeni.
612Este mult de munca(5 sep 08:59)
Se misca usor usor lucrurile.Bravo!Pe terenul sintetic de sport din incinta scolii 23 au loc activitati sportive in fiecare seara si care se termina dupa miezul noptii. Galagie, injuraturi, masini parcate in incinta scolii,etc.Si nu departe de aici, marinaretii de la comandamentul flotei spala masinile sefilor in curte iar mizeria se scurge pe str. Dezrobirii.Halal respect pt comunitate.Poate ii civilizati si pe comandantii lor!
615Gogu(5 sep 08:49)
De ce nu sunteti in stare sa paziti bancile din parcul Tabacariei ???
518adevarul(5 sep 08:45)
Politia este la mina politicienilor si ea executa ce i se porunceste.Strazile Constantei nu sunt sigure.Tiganii reprezinta prima plaga ce nu este rezolvata.Ei trebuie tinuti in semi detentie pusi la munca si sa nu mai faca copii, daca nu au servici.Material, tiganii si progeniturile lor ni se arunca noua contribuabilor la bugetul local, in loc sa fie folositi pentru intretinerea orasului.
147e clar(5 sep 08:16)
politia locala a facut un salt pozitiv si a devenit vizibila. daca s-ar putea face ceva si cu spagarii din cadrul acestei structuri schimbarea ar fi chiar radicala.
223Dan(5 sep 08:04)
Interviu dat de un "profesionist" , acela care a pus cate un politist sa stea singur in fiecare biserica din Constanta , pe timp de noapte , ca sa prinda hotii care furau din cutia milei. Pentru ca venise preafericitul Tomisului sa se planga ca se fura din biserici.Dogi era seful politiei municipiului Ct. Auzi tu, patrula formata dintr-un politist. Sa ne spuna si rezultatele de la acea actiune sau sunt secrete ??
619vic(5 sep 07:33)
felicitari, doar cu parul se poate face ordine, asta daca cei care trebuie sa-l foloseasca stiu cum. daca ar afla ca si Mamaia este parte a Constantei poate ar curata plaja de vanzatori ambulanti, i-ar amenda pe concesionarii de plaja pentru mormanele de gunoi si haitele de caini vagabonzi
722Sincer(5 sep 07:23)
Nu mi place de Dogaru ca e arogant, dar un lucru e sigur: politia locala a inceput sa faca treaba si asta se vede
1322Bravo Locala Cta !(5 sep 06:45)
Se vede ca la conducerea Politiei Locale Constanta a venit un POLITIST ! Munca de politie poate fi facuta doar de profesionisti instruiti si antrenati special pentru asa ceva ! ... Si nu cu gardieni publici sau nepotele sau nepotei angajati pe pile de alde' Pripisi , Strutinschi etc.
1323Constantean(5 sep 01:32)
D-le Dogaru, nu stiu daca aveti bunele intentii sau este un aplomb personal... Cert este ca o schimbare se vede. Daca ati reusi sa va controlati si subangajatii care in mare parte sunt niste spagari notorii, Politia Locala ar functiona la nivel european si Constanta ar da un exemplu. Pana atunci, functionati la jumatate din capacitate, cealalta jumatate fiind in buzunarele manjite ale angajatilor d-voastra...
mai mult...Replica
21 ian 10:02Replica'Chilaba' cu muzică la maxim în fața unui bloc din Constanța: au intervenit polițiștii locali! VIDEO

Polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Constanța, la data de 20.01.2019, în jurul orei...1817

21 ian 04:08ReplicaACUZAȚII GRAVE ÎN RÂNDUL POLIȚIȘTILOR: LIDER DE SINDICAT, suspectat că are relații nepotrivite cu un individ certat cu legea3318
21 ian 08:04ReplicaO firmă din Constanța şi-a crescut de 130 de ori afacerile numai din contracte publice în Tulcea1505
21 ian 00:00ReplicaUnul din primii milionari ai Constanţei, dat în judecată de angajaţi pentru că nu îi plăteşte

Mai mulţi angajaţi au dat în judecată firma deţinută de unul din cei mai cunoscuţi milionari ai Constanţei,...4397

21 ian 00:56ReplicaTaxele și impozitele din 23 August rămân neschimbate386
21 ian 00:56ReplicaNEÎNȚELEGERI în sălile de judecată din CONSTANȚA, privind noile reguli procurori - avocați844
21 ian 00:35ReplicaPrimăria vrea să modernizeze Parcul de la Casa de Cultură. Pentru început, a comandat un STUDIU!

Având în vedere faptul că în municipiul Constanța suprafața spațiului verde este insuficientă, au fost...584

21 ian 00:00ReplicaBOMBĂ după 'DECESUL' PROTOCOALELOR! Curtea de Apel Galați reia de la zero dosarul fostului președinte al Curții de Apel Constanța și al omul de afaceri Vasile Costea670
21 ian 09:30ReplicaȘi-a BĂGAT fiul de 8 ani ÎN SPITAL pentru că nu i-a făcut cafeaua!1336
21 ian 08:29ReplicaDOI MORȚI și trei RĂNIȚI! Nenorocirea a fost provocată de un tânăr BĂUT! VIDEO

Un grav accident rutier, soldat cu doi morți și trei persoane rănite, a avut loc, în dimineața zilei de duminică,...1020

21 ian 00:58ReplicaCurtea de Apel Cluj a dispus încetarea unui proces penal ca urmare a Deciziei CCR privind prescripția408
21 ian 00:00ReplicaBLOCAJ. Medgidia încă nu încasează taxele şi impozitele locale!726
Vremea
2.3°-0.5° - 2.9° luni, 21 ianuarie 2019
cer seninUmiditate: 100%
Vânt: 7.86 m/s din NNV
Presiune: 1029.35 milibari

Loto
6/49151721263546
5/401111319318
joker6101112333
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 ian 00:00SportNapoli - Lazio: 2-1. Ștefan Radu, integralist la oaspeți

Cu o mulţime de absenţe în primul 11, Napoli a reuşit să se impună în derby-ul cu Lazio, la care Ştefan Radu a...150

21 ian 00:00SportBarcelona - Leganes: 3-1. Dembele, Suarez și Messi au adus a 7-a victorie la rând în La Liga

În runda cu numărul 20, catalanii au trecut de Leganes. Cu Messi doar rezeră, Dembele a marcat unicul gol al primei...156

21 ian 00:00SportCum și-a răsplătit Simona Halep familia pentru că a susținut-o în carieră

Simona Halep, 27 de ani, a ajuns pe locul 1 WTA și a făcut performanță în tenisul feminin, însă în spatele...654

21 ian 00:00SportMaria Sharapova, huiduită la Australian Open! Reacție nervoasă la conferință: „E o întrebare prostească”

Rusoaica Maria Sharapova, locul 30 WTA, a pierdut în trei seturi meciul cu australianca Ashleigh Barty, locul 15 WTA,...437

Local
21 ian 00:00LocalTeroarea trăită de o femeie din Cernavodă, după ce soțul a fost eliberat din închisoare

Pînchisoarea nu l-a reabilitat, mai rău l-a înrâit! A stat aproximativ doi ani într-un penitenicar din Spania,...663

21 ian 00:48LocalAvion cu 109 pasageri la bord, aterizare de urgență pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu

Un avion Blue Air cu 109 pasageri la bord, cursa Larnaca-Otopeni, a aterizat de urgență pe Aeroportul Mihail...1630

21 ian 03:20LocalA început ASFALTAREA PARCĂRII de lângă stadionul din Năvodari

Profitând de vremea bună de afară, la sfârșitul săptămânii trecute, angajații Primăriei Năvodari au început...383

21 ian 01:18LocalACCIDENT la trecerea de pietoni de pe B-dul 1 Mai. FOTO

Traficul rutier a fost îngreunat, duminică dimineață, 20 ianuarie a.c., pe B-dul 1 Mai, în apropierea trecerii de...3709

21 ian 01:15LocalPrincipesa Maria, în vizită în comuna Cumpăna

Principesa Maria s-a aflat în municipiul Constanța, unde a luat parte la aniversarea Colegiului Național „Mihai...730

21 ian 00:48LocalINCENDIU! STUDENȚI EVACUAȚI din căminul de la Pescărie!

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea au fost solicitați, sâmbătă...2168

21 ian 03:22LocalDispozitiv de deșeuri canine, montat în Poarta 6

Pentru păstrarea curățeniei în oraș, autoritățile locale constănțene au achiziționat și montează dispozitive...690

21 ian 03:23LocalPolițiștii locali au împânzit parcurile din Constanța, în timpul nopții!

În noaptea de vineri spre sâmbătă, 18 spre 19 ianuarie a.c., în intervalul orar 18.00-02.00, agenții Direcției...1916

21 ian 00:49LocalACCIDENT în Tuzla: o femeie a fost rănită! VIDEO

O persoană a ajuns la spital, cu răni ușoare, iar traficul a fost îngreunat, după ce în comuna Tuzla, pe sensul de...4774

21 ian 01:02LocalVIDEO. Ea este fata de 14 ani din Săcele, ucisă de propriul tată!

Durere fără margini la Săcele, acolo unde, un așa zis tată a îndurerat întreaga suflare, după ce a recurs la un...5765

Politică
21 ian 00:00PoliticăÎntâlnire între primarul Valentin Vrabie şi Ivan Patzaichin

Primarul Municipiului Medgidia a fost zilele trecute într-o vizită de lucru în oraşul Tulcea. Edilul a postat pe...189

21 ian 03:37PoliticăTudorel Toader anunţă o a doua Ordonanţă de Urgenţă: Dosarele lucrate pe protocoale, aruncate în aer

După ce a anunţat o ordonanţă de urgenţă care ar putea duce la rejudecarea tuturor dosarelor finalizate în...257

21 ian 03:40PoliticăCorina Crețu, REACȚIE la acuzațiile-bombă din PNL

Comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Crețu, a scris duminică, pe Facebook, că toate măsurile...373

21 ian 03:20PoliticăDacian Cioloş confirmă zvonurile: Sora este angajată la un serviciu secret

După scandalul înfiinţării patidului său de către fiul şi sora unui fost securist, Dacian Cioloş confirmă...641

21 ian 03:36PoliticăAntonescu, după zvonul că nu ar mai fi pe loc eligibil pe lista de europarlamentare: Nu-mi imaginez cine ar putea să aibă temeri

Crin Antonescu a declarat că nu ştie cine ar putea să aibă temeri în PNL cu privire la candidura sa pentru...372

21 ian 22:47PoliticăPrimăria Constanţa intenţionează să închirieze terenurile de pe malul lacului Siutghiol

Asociația Demos, persoană juridică nonprofit, înregistrată în Registrul Național al Asociațiilor la numărul...629

21 ian 03:20PoliticăAdrian Năstase dă din nou de pământ cu PSD: Plecarea Corinei Crețu este un aspect negativ, un câștig pentru Ponta

Plecarea Corinei Crețu la Pro România este o lovitură grea pentru PSD consideră Adrian Năstase, fost premier al...426

21 ian 03:21PoliticăSebastian Ghiță dă consultanță politică, de la Belgrad, pentru europarlamentare

Președintele partidului naționalist PRU, fostul deputat PSD Bogdan Diaconu, a declarat sâmbătă, pentru...603

21 ian 01:15PoliticăMai multe INTERCEPTĂRI, eliminate din dosarul lui Radu Mazăre

Înalta Curte de Casație și Justiție a eliminat mai multe interceptări din dosarul în care Radu Mazăre este...1398

21 ian 03:24PoliticăExplicație NEAȘTEPTATĂ pentru BLOCAJUL proiectului de buget pe 2019

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, spune că întârzierea bugetului nu este a Guvernului, subliniind că în cel...552

Monden
21 ian 14:43MondenOzana Barabancea s-a operat din nou. Vedeta vrea să arate iar ca în liceu

Chiar și după ce a reușit să scape de toate kilogramele nedorite, Ozana nu renunță încă la ajutorul venit din...270

21 ian 00:00MondenSoțul Andei Adam a fost condamnat la trei ani de închisoare

Anda Adam și soțul ei trec prin momente grele deoarece el a fost condamnat la trei ani de închisoare după ce a fost...370

21 ian 00:00MondenRăzboiul dintre Bahmuțeanu și Prigoană continuă. Prezentatoarea TV, nevoită să facă un test antidrog

După ce în ultima perioadă foștii soți Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană s-au acuzat reciproc de afecțiuni...205

21 ian 14:37MondenGraviduţa Mirela Vaida va cânta la Eurovision

Va concura în prima semifinală Eurovision România 2019, organizată pe 27 ianuarie, la Iaşi, şi va urca pe scenă...177

21 ian 00:00MondenOana Roman este foarte mândră de cum arată. Nu vrea să audă de operații estetice

Oana Roman este foarte mândră de cum arată și le-a spus tuturor ce părere are despre operațiile estetice,...236

21 ian 00:00MondenGheorghe Turda și iubita mai tânără cu 23 de ani s-au despărțit

Gheorghe Turda și iubita lui au ales să se despartă după doar un an de relație. Nicoleta Voicu a făcut anunțul...306

21 ian 14:31MondenMorgan Freeman, învinovățit pentru moartea nepoatei. Actorul a fost acuzat de abuz sexual

Numele lui Morgan Freeman, din nou târât prin tribunale! Morgan, care deține una dintre cele mai cunoscute voci de la...232

21 ian 00:00MondenBrad Pitt, în mari tandreţuri cu Charlize Theron

La mai bine de doi ani de când s-a produs despărţirea de mama celor şase copii ai săi, Angelina Jolie, starul...230

21 ian 00:00MondenCum arăta Meryl Streep pe când i-a fost refuzat un rol sub motivaţia că era „prea urâtă”?

E una dintre marile actriţe premiate ale cinematografiei mondiale, având în palmares nu mai puţin de 3 trofee Oscar...251

21 ian 00:00MondenGala premiilor Oscar rămâne fără prezentator principal pentru prima dată după 1989

Gala de decernare a premiilor Oscar, cea mai urmărită ceremonie organizată la Hollywood, ar trebui să se deruleze...174

Mapamond
21 ian 00:00MapamondBrexit: Theresa May este îngrijorată din cauza "comploturilor" parlamentare

Cabinetul premierul britanic, Theresa May, a apreciat duminică "extrem de îngrijorătoare" presupusele comploturi puse...142

21 ian 00:00MapamondFlota rusă a Mării Negre monitorizează mişcările distrugătorului american Donald Cook ajuns în Marea Neagră

Flota rusă a Mării Negre monitorizează mişcările distrugătorului american Donald Cook, care a intrat în Marea...147

21 ian 00:00MapamondTrump a anunţat că a fost stabilit locul unde va avea a doua întâlnire cu Kim Jong Un

Preşedintele american Donald Trump a anunţat sâmbătă că a fost stabilit locul unde va avea a doua sa întâlnire...134

21 ian 00:00MapamondFranţa: 'Vestele galbene' au manifestat la Paris, în al zecelea weekend consecutiv de proteste

Cinci mii de 'veste galbene' au mărşăluit sâmbătă la Paris, în cel de-al zecelea weekend consecutiv de proteste...135

21 ian 00:00MapamondPolonia: Funeraliile primarului oraşului Gdansk, decedat după ce a fost înjunghiat, au reunit 45.000 de persoane

Funeraliile primarului oraşului polonez Gdansk, Pawel Adamowicz, decedat la 14 ianuarie în urma unui atac comis în...134

21 ian 00:00MapamondGermania: Markus Söder a fost ales în funcţia de preşedinte al Uniunii Creştin-Sociale

Politicianul Markus Söder a fost ales, sâmbătă, în funcţia de preşedinte al Uniunii Creştin-Sociale (CSU),...149

21 ian 00:00MapamondBulgaria a extrădat în SUA un hacker rus, potrivit Moscovei

Bulgaria a extrădat în Statele Unite un hacker rus inculpat de un tribunal american pentru o fraudă informatică...138

21 ian 00:00MapamondIrlanda de Nord: Explozia unei posibile maşini capcană

O posibilă maşină capcană a explodat sâmbătă la Londonderry, în Irlanda de Nord, a anunţat poliţia,...138

21 ian 00:00MapamondMigranţi: Cel puţin 15 dispăruţi în apele Mediteranei, bilanţ mai grav potrivit supravieţuitorilor

Cel puţin 15 migranţi erau daţi dispăruţi sâmbătă după o operaţiune a Marinei italiene în apele libiene, dar...138

21 ian 00:00MapamondUngaria: Mii de persoane au protestat la Budapesta împotriva legii care modifică regimul orelor suplimentare

Câteva mii de unguri au manifestat la Budapesta, sâmbătă, împotriva premierului Viktor Orban şi a noii legi care...146

Sănătate
19 ian 04:07SănătatePintea: Suntem în pragul unei epidemii de gripă în acest moment

România este în pragul unei epidemii de gripă în prezent, a susţinut, vineri, ministrul Sănătăţii, Sorina...473

18 ian 03:57SănătateINSP: Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat

Numărul total de viroze respiratorii acute în săptămâna precedentă a fost de 90.963, cu 21,3% mai mare faţă de...375

17 ian 00:27SănătateMai mulți pediatri în Spitalul Județean Tulcea!

Vești îmbucurătoare pentru părinții din județul Tulcea: conducerea Spitalului Județean a anunțat că se...542

16 ian 00:48SănătateMinisterul Sănătăţii a organizat o dezbatere publică privind funcţionarea farmaciilor

Grila după care se face inspecţia în vederea autorizării farmaciilor ar trebui să fie unitară la nivel de ţară...510

14 ian 01:36SănătateSorina Pintea a semnat ordinul: Începe cel mai mare CONTROL din ultimii ani, în spitale

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că a semnat ordinul prin care se vor declanşa controale privind...708

14 ian 01:36SănătateINSP: 7 persoane decedate din cauza gripei

Un bărbat în vârstă de 69 de ani din judeţul Prahova şi un copil de 10 luni din Ilfov au murit, duminică, din...407

12 ian 23:01SănătateSpitalul de Pneumoftiziologie cumpără un sistem de imagistică de la un politician declarat incompatibil

Spitalul de Pneumoftiziologie Constanța a cumpărat un sistem de imagistică de la firma unui polician din București...1530

11 ian 02:13SănătateA crescut numărul de infecţii respiratorii acute cu 9,1% faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 52.991 în...513

10 ian 00:00SănătateÎNGRIJIRI la DOMICILIU pentru vârstnicii din Năvodari

Direcția de Asistență Socială Năvodari acordă servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice din...662

10 ian 00:00SănătateProiecte de 12 milioane de euro pentru Spitalul Județean Tulcea. Licitația începe în februarie!

Reprezentanții Consiliului Județean Tulcea speră ca anul 2019 să înceapă lucrările de reabilitare, modernizare...570