REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

"Este inadmisibil ca un diagnostic să fie făcut public fără acordul pacientului"

"Este inadmisibil ca un diagnostic să fie făcut public fără acordul pacientului"

Replica API 29 iunie 2012 | 00:00 196

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, apelează la Consiliul Europei:

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, apelează la Consiliul Europei:

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, va apela la Consiliul Europei întrucât diagnosticele sale au fost făcute publice. În acest scop, medicul consideră că s-a produs încălcarea drepturilor pacienţilor şi organele statului trebuie să ia măsuri de sancţionare drastică a celor care au făcut acest lucru.

În data de 12 octombrie 2011, preşedintele Colegiului Medicilor din românia, Vasile Astărăstoae a ajuns în atenţia medicilor din cadrul Secţiei de Cardiologie din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi. Evenimentul a avut loc exact în ziua în care a aflat că trebuie să se prezinte în faţa procurorilor DNA Iaşi. A doua zi, pe data de 13 octombrie 2011, Astărăstoae a fost externat, pe fişa de externare fiind menţionate mai puţine diagnostice decât ar fi fost în mod real şi anume 8: angină pectorală de novo, scleroemfizem pulmonar, tuberculoză pulmonară fibronodulară, cavernă tuberculoasă lob superior drept - subclavicular, fiperlipoproteinemie tip II A, steatohepatită cronică, ateromatoza aortei şi adenom periuretral. De aici şi scandalul provocat ulterior. Diagnosticele au fost făcute publice, ceea ce a dus la iritarea medicului în cauză, acesta menţionând că este un lucru destul de grav, care nu va rămâne nesancţionat. "Este adevărat, pe fişa de externare poate că nu au fost trecute toate diagnosticele din dorinţa de a-mi proteja familia. Dacă este adevărat şi acestea au devenit publice, clar este cineva din interior", a declarat, Vasile Astărăstoae. Mai mult decât atât, acesta spune că nu va acţiona din prisma pacientului, ci din cea de preşedinte al Colegiului Medicilor din România, spunând că orice diagnostic făcut public înseamnă încăllcarea drepturilor pacienţilor, motiv pentru care va apela şi la Consiliul Europei. "Orice diagnostic făcut public, indiferent de persoană, înseamnă încălcarea drepturilor pacienţilor şi organele statului trebuie să ia măsuri de sancţionare drastică a celor care au făcut acest lucru. Este ceva inadmisibil şi inacceptabil ca diagnosticele unor pacienţi să fie făcute publice. Ministerul Sănătăţii, în calitate de reprezentant al executivului, trebuie să ia toate măsurile, inclusiv chemarea în instanţă, declanşarea anchetei şi urmăririi penale pentru persoanele care au încălcat dreptul la confidenţialitatea unui pacient, indiferent cum îl cheamă sau de ce se află în spital. Numai pacientul este cel care poate dispune de diagnosticele care exprimă starea lui de sănătate. Eu, ca preşedintele al Colegiului Medicilor din România voi acţiona. Ca pacient, în ceea ce priveşte diagnosticele mele făcute publice, nu mă interesează. Este un mod de presiune care mă lasă chiar rece. Sunt prea călit în bătălii ca să mă impresioneze lucrul acesta. Dar dacă diagnosticele unor pacienţi, inclusiv al lui Adrian Năstase, au fost făcute publice, fără acordul lor, este un lucru foarte greu, iar personal voi sesiza şi Consiliul Europei.", a mai spus Astărăstoae.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218