REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Este întotdeauna necesară operația în caz de apendicită la copii?

Este întotdeauna necesară operația în caz de apendicită la copii?

Replica API 12 august 2020 | 00:00 895

Evitarea operației și tratarea apendicitei doar cu antibiotice ar putea fi o abordare sigură pentru majoritatea copiilor, după cum sugerează o analiză nouă.

După ce au revizuit 10 studii la care au participat peste 400 de pacienți tineri, cercetătorii au stabilit că tratamentul nechirurgical al inflamației apendicelui pare să fie eficient. Cu toate acestea, apendicită a reapărut la 14% din pacienți, iar autorii studiului au recomandat mai multe cercetări pentru informarea medicilor responsabili de luarea deciziilor, scrie doc.ro.

„În viitor, e posibil că tratamentul nechirurgical, pe baza de antibiotice să devină o alternativă pentru copiii cu apendicită acută, fără complicații”, a declarat autorul studiului, dr. Nigel Hall. Acesta este profesor asociat de chirurgie pediatrică la Universitatea din Southampton, Anglia.

„Cu toate acestea, în acest moment nu recomandăm tratamentul nechirugical în afară unui studiu de cercetare conceput cu mare atenție”, a mai adăugat Hall. „Trebuie să evaluăm tratamentul nechirurgical asupra unui număr mai mare de copii și să efectuăm și niște comparații detaliate...pentru a putea înțelege mai bine meritele posibile ale fiecărei abordări privind tratamentul.”

Operația este de foarte mult timp principalul tratament al apendicitei, inflamația organului în formă de săculeț, situat în partea inferioară a intestinului subțire. Această poate apărea la orice vârstă, dar potrivit studiului, este cel mai des întâlnită la persoanele cu vârstă între 10 și 20 de ani.

Apendicită este cea mai comună cauza de durere abdominală acută, care necesită operație. Peste 5% din americani se operează de apendicită la un moment dat de-a lungul vieții, potrivit U.S. Național Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale din America). Simptomele includ febra, amețeală și/sau vărsături și un abdomen foarte sensibil.

Apendicele perforat, care eliberează bacterii periculoase în abdomen, este o complicație rară, dar potențial fatală a apendicitei.

Hall și echipa să au analizat diverse studii anterioare în cadrul cărora s-au folosit doar antibiotice pentru cazurile de apendicită fără complicații la 413 copii. Totuși, proiectările studiilor au variat mult și nu au comparat aceeași factori.

După perioade de supraveghere, de la opt săptămâni până la patru ani, tratamentul nechirurgical a fost eficient la 79% din copii, doar la 14% din aceștia, apendicită a reapărut. Nu s-au raportat complicații grave legate de tratamentul nechirurgical.

Studiul a fost publicat pe 17 februarie în ediția online a revistei Pediatrics (Pediatrie).

Cercetări similare publicate în martie 2016 au arătat că 8% dintre pacienții cu apendicită tratați inițial cu antibiotice au avut nevoie de operație în decursul unei luni, în timp ce 23 % dintre aceștia s-au confruntat cu recurentă apendicitei în decursul a 12 luni.

Hall a susținut că nu există suficiente dovezi clare comparând antibioticele cu operația, subliniind că analiză să reprezintă un punct de plecare pentru mai multe comparații.

„În prezent, nu știm dacă există subgrupe de copii care ar răspunde mai bine la tratamentul cu antibiotice sau dacă anumitor copii le-ar fi mai bine cu operație”, a mai declarat acesta. „Iată un alt motiv pentru care trebuie să facem mai multe cercetări înainte de introducerea la scară largă a tratamentului nechirurgical.”

Dr. Daniel Bonville este șeful secției de chirurgie la Houston Methodist Hospital (Spitalul Metodist din Houston). Acesta susține că este imposibil că prin nouă analiză să se stabilească cât de sigură ar fi abordarea nechirurgicala pentru tratarea apendicitei, având în vedere că multe dintre studiile incluse nu au comparat direct tratamentul cu antibiotice cu operația.

„Cea mai importantă parte a studiului este faptul că avem nevoie de mai multe cercetări” a spu Bonville. „Deși apendicită este destul de comună, poate fi dificil de diagnosticat. Nu este neapărată nevoie de operație (imediat), dar trebuie să se aștepte cu precauție.”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614