REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Este nevoie de un grup de experți în piața muncii care să analizeze majorarea salariului minim

Este nevoie de un grup de experți în piața muncii care să analizeze majorarea salariului minim

Replica API 20 iunie 2017 | 00:00 343

Majorarea salariului minim în România trebuie făcută după consultarea unui grup de experți în piața muncii din care să facă parte reprezentanți ai mediului academic, ai instituțiilor specializate, dar și din cadrul Institutului Național de Statistică (INS) și Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF), a declarat, luni, Valentina Vasile, cercetător științific în cadrul Academiei Române, conform Agerpres.

Ea a participat la o conferință organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România, în cadrul căreia a fost lansat un studiu privind definirea unui mecanism de stabilire a salariului minim în România, studiu realizat de experți din Institutul Național de Cercetare Științifică în domeniul Muncii și Protecției Sociale (INCSMPS), Academia Română, Academia de Studii Economice și Institutul de Cercetare a Calității Vieții.

Potrivit managerului de proiect, Mădălina Popescu, cercetător științific în cadrul INCSMPS, există în România 1,3 milioane de angajați plătiți cu salariul minim, adică aproape un sfert din total.

Studiul a plecat de la analiza practicilor din alte țări europene privind un mecanism de stabilire a salariului minim, care au fost apoi aplicate la particularitățile românești.

"Mesajul principal al acestui exercițiu îl constituie necesitatea de a avea o evaluare de impact înainte de luarea oricărei decizii", a spus Mădălina Popescu.

La rândul său, Valentina Vasile, cercetător științific în cadrul Academiei Române, a arătat că este necesară constituirea unui grup de experți independenți, numiți de către Parlament, care să analizeze orice modificare a salariului minim.

"Acești experți trebuie să realizeze o analiză ex-ante și ex-post care să fundamenteze riguros propunerea guvernamentală privind salariul minim. Din acest grup ar trebui să facă parte cercetători din mediul universitar, din institutele specializate, dar și din instituțiile abilitate să furnizeze informații oficiale, respectiv INS și ANAF. Acești experți trebuie să se ocupe cu aplicarea mecanismului și cu ajustarea lui. Ei pot fi numiți de Parlament, recomandați de Ministerul Muncii, dar trebuie să fie cunoscuți și recunoscuți ca experți de către partenerii sociali", a spus Vasile.

Ea a arătat că, mai departe, după întâlnirea experților, Guvernul și partenerii sociali negociază pe marginea datelor puse la dispoziție de acest grup de experți. Tot acest grup ar trebui să revadă periodic mecanismul de stabilire a salariului minim și să realizeze studii privind revizuirea mecanismului.

În ceea ce privește criteriile de stabilire a salariului minim, Daniel Pele, conferențiar universitar în cadrul ASE, a enumerat criterii sociale, precum nivelul general al salariilor și standardele de viață, dar și criterii economice, precum nivelul general al prețurilor, productivitate, PIB per capita, competitivitate, activitatea economică, a întreprinderilor și altele, pentru a creiona un nivel optim al salariului mediu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu avem nici barbati de stat ,a fi demnitar implica tocmai ce nu au tipii aia,adica demnitate. Cu expertii,iar este o problema,pentru ca defapt este nevoie de asa zisi experti,care sa scoata niste studii sparcaite cu rezultate conforme poruncilor sefilor,nu conforme realitatilor. Cum toti stim asta,degeaba se tot incearca cu ziceri in vant. Pe bune,cine dracu' mai crede in ce spun autoritatile,cata vreme este suficient doar sa privesti in jur si vezi adevarul?
1
0
mai experti decat mincinosul, penalul, slugile lacestor doi nu cred ca exista. La nevoie, acesti,a scot din palarie, un super expert poate tot pe cel ce bantuie prin cimitire sa isi ascunda tablourile. Tara de tot rasul cu asa parlamentari. Doresc, din tot sufletul, ca parlamentarii ardealului sa aiba tarie de caracter si sa nu se supuna dictaturii penalului, nu de alta dar este in joc soarta tarii cu care nu te poti juca. Si ei vor contribui la acest demers , in cazul in care voteaza aceea mizerie de motiune.
1
0
din salariu minim pe economie 80 la suta pleaca la stat Asa ca nui o bucurie pentru cetateni
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367