REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

"Este o calamitate sa fii primar intr-o localitate in care nu sunt resurse"

"Este o calamitate sa fii primar intr-o localitate in care nu sunt resurse"

Replica API 19 octombrie 2010 | 00:00 156

Marian Iordache, primarul municipiului Medgidia:

Marian Iordache, primarul municipiului Medgidia:

După doi ani de mandat, primarul Municipiului Medgidia, Marian Iordache, a discutat cu reporterii cotidianului "Replica" despre situaţia financiară dezastruoasă a primăriei pe care o administrează, despre proiectele pe care le-a finalizat sau care sunt în curs de implementare, dar şi despre planurile de viitor. Referitor la alegerile din 2012, Marian Iordache a ţinut să precizeze că încă nu s-a hotărât dacă va mai candida pentru un nou mandat întrucât greutăţile pe care le-a întâmpinat până acum "nu mă îndeamnă să continui acest calvar". Liberalul Marian Iordache nu este convins 100% că va candida şi datorită faptului că nu are "sprijinul puternic" de la centru, ci doar un "sprijin moderat" de la nivel judeţean.

Reporter: Situaţia din Medgidia arată, după mai bine de 2 ani de mandat, la fel de tensionată ca în campanie. Ce se întâmplă de fapt?

Marian Iordache: Din punctul meu de vedere situaţia pare să arate la fel de tensionată ca la momentul campaniei sau cel puţin ca în primele luni de mandat. La început de mandat, din lipsa de experienţă a consilierilor şi a mea, am întâmpinat probleme de adaptare a realităţii Medgidiei şi de adaptare a legislaţiei din administraţia publică. Cei din Consiliul Local au această vehemenţă nesusţinută de lucruri concrete, în sensul că sunt vehemenţi şi atât. Spre deosebire de momentul alegerilor, când fierbinţeala evenimentelor ducea la tensiuni foarte puternice în şedinţe, acum în Consiliul Local există un singur contestatar, fostul primar, în rest tot ceilalţi consilieri au reacţii mult mai controlate şi sunt mult mai atenţi la ce comunică, mai ales că la Medgidia, spre deosebire de alte localităţi, şedinţele de Consiliu Local sunt televizate şi transmise în direct cetăţenilor.

Rep.:De ce nu aţi reuşit să ajungeţi la un consens cu aleşii locali ai PDL? Ce vor ei de fapt?

M.I.: Este o atitudine revanşardă a celor de la PDL. Eu am fost destul de conciliant, am făcut mai multe propuneri către grupul PDL, am încercat să-i aduc la masa discuţiilor. Grupul acesta din Medgidia este minoritar şi restrâns în jurul fostului primar şi pare să fie o situaţie ireconciliabilă. Dacă alţii erau reprezentanţii PDL eu cred că la momentul acesta se putea colabora cu grupul de consilieri respectivi, mai ales că atât interesele lor ca şi ale mele sunt acelea de a veni în sprijinul cetăţenilor şi de a le rezolva problemele. Din păcate, grupul care este acum în PDL are o singură problemă, aceea a revanşei şi a părerii de rău că au pierdut alegerile precedente, au făcut greşeli mari în mandatul anterior, pe care nu şi le recunosc şi din cauza aceasta lucrurile par să nu intre pe un făgaş normal. Nu am o problemă în sensul de a mă lupta cu grupul PDL în Consiliul Local, mai ales că este un grup minoritar şi care practic în afară de zgomotul pe care îl fac nu produce nimic pozitiv pentru comunitate şi lucrul acesta este vizibil la fiecare şedinţă de Consiliu Local. Sigur, au fost momente în care ei au avut o idee bună sau au corectat o hotărâre, le-am însuşit fără nici un fel de probleme, le-am mulţumit şi le-am comunicat că sunt de acord cu propunerile lor, în ideea că nimeni nu le ştie pe toate.

Rep.: Din cine este format acest grup PDL şi ce contestă ei de fapt?

M.I.: Nu au o temă anume de contestare. Grupul este format din fostul primar, fostul viceprimar, Camelia Pleşca care este foarte apropiată de fostul primar, şi un consilier, care este o persoană mult mai echilibrată şi mai atentă la administraţie.

Rep.: Cu tot balamucul, ce aţi reuşit să realizaţi până acum în Medgidia?

M.I.: Foarte multe lucruri. Aş spune că în mare parte proiectele pe care mi le-am propus le-am făcut cu foarte mare greutate. Sunt două probleme esenţiale în activitatea mea de până acum care m-au încurcat. Aici mă refer la nivelul de resurse financiare. Medgidia are un buget mult mai mic din punct de vedere al volumului întreg de încasări, dar şi un buget al căror resurse merg către rate şi bănci. În fostul mandat s-au făcut credite de aproximativ 500 de miliarde lei vechi, bani care se vor plăti până în anul 2028. Volumul total de plăţi între primărie şi bănci este de 1.040 de miliarde lei vechi. Este o sumă enormă şi ne-ar trebui 10 ani să dăm toţi bani bugetului către bănci pentru a plăti aceste credite. Când am candidat la primărie ştiam ce mă aşteaptă. În mandatul trecut, fiind consilier aveam informaţii de la primar cu privire la veniturile bugetului local, însă nu mi-am închipuit că situaţia va fi atât de grea. Am constatat că veniturile primăriei au fost dintotdeauna 120 de miliarde lei, dar fostul primar a declarat că veniturile proprii ale primăriei sunt de 400 de miliarde lei vechi. Lăsând impresia că Primăria Medgidia va putea să înapoieze banii foarte uşor, băncile au fost seduse şi au acordat credite cu termen de graţie până în luna august 2008. Avantajul meu în această situaţie dificilă este că echipa cu care lucrez a găsit soluţii să atragem bani europeni. În acest sens, avem 19 proiecte cu finanţare europeană, prin intermediul cărora am adus în Medgidia aproximativ 7 milioane de euro.

Rep: Despre ce proiecte este vorba?

M.I.: Cel mai important proiect se referă la trama stradală de 5 milioane de euro. Alte două proiecte, în valoare de 800.000 euro, se referă la construirea a 10 locuinţe pentru tineri de etnie romă, un alt proiect de 600.000 euro prevede reabilitarea staţiei de pompare şi canalizare, am finalizat un drum de centură cu finanţare europeană. Mai avem proiecte care se referă la igienă publică şi la îmbunătăţirea mediului de afaceri. Cel pe care l-am scris şi de care sunt foarte mândru este un proiect de 5,5 milioane de euro care va schimba faţa Medgidiei din punct de vedere al aspectului edilitar.

Rep.: Spuneţi că aţi găsit o situaţie financiară dezastruoasă la Primăria Medgidia. Dar banii contractaţi de la bănci pentru ce anume au fost folosiţi?

M.I.: Au fost asfaltaţi 7 kilometri de străzi municipale, un credit de 200 de miliarde de lei vechi. Prin comparaţie eu realizez 21 de kilometri de străzi şi trotuare cu doar 10 milioane de lei, în timp ce fostul primar a cheltuit 200 de miliarde lei vechi. Practic a consumat cu o treime mai mulţi bani decât consumăm noi. Lucrările s-au executat cu o firmă de casă. De asemenea, s-au mai cheltuit 300 de miliarde lei vechi pentru reabilitarea centralelor, o acţiune care nu a fost finalizată, s-au cumpărat centrale fără a fi executate reţelele şi s-a cumpărat un agregat de cogenerare care nu poate fi folosit de nimeni pentru care s-a cheltuit 20 de miliarde de lei vechi, s-au pus termopane la şcoli de 21 de miliarde lei vechi. Am sesizat instanţa cu privire la aceste lucruri şi se fac cercetări în acest caz.

Rep.: S-a ajuns la poprire pe conturi? Care mai este situaţia financiară a Primăriei Medgidia?

M.I.: Înregistrăm debite de aproximativ 8 milioane de lei. În prezent suntem cu veniturile la o rată de încasare de aproximativ 76% pentru anul în curs. Cel mai mare decalaj îl înregistrăm la subvenţia pentru încălzire, este o sumă de 23 de miliarde lei pe care bugetul de stat ar fi trebuit să o aloce către primărie care la rândul său ar fi trebuit să plătească gazul. Fără această plată nu putem să încălzim oraşul. Nu se va ajunge la blocarea conturilor. Situaţia este foarte grea. Cu foarte multă chibzuinţă şi cu extrem de strânsă mână cheltui banii primăriei. În fostul mandat s-au cheltuit aproximativ 10 miliarde lei vechi numai pentru ca porţile, uşile şi şcolile să fie vopsite în portocaliu. Nu mi-am propus să schimb culorile respective pentru că ele nu au nici o vină, ci cei care au făcut aceste prostii trebuie să răspundă. Şi au fost sancţionaţi de cetăţeni, care nu le-au acordat voturile pentru că şi-au dat seama că au fost păcăliţi.

Rep: În condiţiile actuale, ce proiecte de viitor aveţi pentru municipiul Medgidia?

M.I.: Cel mai important proiect ar fi Planul Integrat de Dezvoltare Urbană prin intermediul căruia se va realiza un drum de centură, realizează parcurile din oraş, dotează toate staţiile de taxi cu cabine, montarea camerelor video pe domeniul public. Vorbim despre un proiect complex care are în vedere imbunătăţirea administrării pe zona de Nord de Vest şi cea centrală a Medgidiei. Un alt proiect se referă la reabilitarea staţiei de epurare, reţele şi staţii de pompare, în valoare de 6,3 milioane de euro, proiect ce va fi realizat în colaborare cu RAJA Constanţa. Medgidia, deşi este o comunitate cu mari probleme sociale, cu un număr mare de cetăţeni cu resurse scăzute, nu are infrastructură legată de social. Vom realiza un masterplan din punct de vedere ecologic şi social abordând fiecare zonă în parte cu identificarea problemelor şi a soluţiilor, astfel încât din acest masterplan să putem să obţinem finanţarea de la Uniunea Europeană pentru romii comunităţii turce, persoanele cu familii numeroase, fără locuri de muncă, fără o calificare şi fără şcoală şi vrem să-i ajutăm să-şi schimbe nivelul de trai pentru că acum este un nivel de subzistenţă. Am în vedere punerea în valoare a resurselor locale. O resursă importantă în Medgidia o reprezintă agricultura şi mai ales vinurile. Am gândit un proiect care se numeşte "Drumul Vinului". Proiectul nu este inventat, dar văzând că în România toate drumurile legate de fabricarea vinurilor sau de producţia de vinuri se termină la Dunăre, ne-am gândit că împreună cu Primăria Murfatlar şi Cernavodă să reînnoim această tradiţie a vinului dobrogean pentru a putea dezvolta o capacitate de producţie de struguri şi în felul acesta să putem să creăm locuri de muncă pentru viticultori.

Rep: Veţi mai candida pentru un mandat de primar?

Marian Iordache: Nu m-am hotărât încă. Greutăţile de până acum nu mă îndeamnă să continui acest calvar, pentru că funcţia de primar la Medgidia, spre deosebire de multe alte localităţi, este un calvar. Este o calamitate să fii primar într-o localitate în care nu sunt resurse şi, peste asta, să se întâmple să fie şi un guvern potrivnic, să ai probleme din punct de vedere al finanţelor, să ai şi datorii la bănci, este foarte dificil. În acelaşi timp, cu toate că am sprijinul grupului PNL de la Medgidia, nu am sprijin foarte puternic de la nivel naţional, dar am un sprijin moderat de la nivel judeţean. Poate că e vina mea că fac puţină politică şi multă administraţie şi nu am timp să fac mai multă politică. Dacă voi simţi sprijinul colegilor mei de la nivel judeţean, respectiv naţional, probabil că voi candida.

Rep: Vă temeţi de anumite persoane care v-ar putea deveni în contracanditaţi?

Marian Iordache: O să fiu lipsit de modestie şi vreau să spun că în momentul acesta la nivel de Medgidia am cea mai vastă experienţă în administraţia publică locală. Am fost 13 ani viceprimar, 4 ani am fost consilier şi de doi ani sunt primar. Am în total 19 ani de lucru în administraţia publică locală. În Medgidia ştiu aproape pe toată lumea, ştiu aproape toate problemele, ştiu chiar şi poziţia tuturor conductelor, a capacelor de canalizare, a instalaţiilor, a şcolilor, am fost în subsolul tuturor şcolilor, în podul primăriei sau în orice altă clădire publică, ştiu despre Medgidia mult mai multe decât ştie orice contracandidat al meu. Nu este suficient să şti, trebuie să şti ce să faci şi să ai şi resursele cu care să faci. Încerc să-mi creez aceste resurse şi sper să fac lucrul ăsta. O metodă a fost aceea de externalizare a serviciilor. Mă costă mai puţin să lucrez cu firme care lucrează din exterior pe serviciile publice, îmi creează mai mare disponibilitate de timp ca primar, îmi cer mai puţine resurse financiare şi în acelaşi timp problema pe care o rezolva primarul o rezolvă o entitate specializată. Trebuia în fiecare zi să ştiu când se sparg conductele, când intervin echipele, când se cumpără electrozi, dar de aproximativ 1 an de zile de când RAJA se ocupă de aceste servicii m-a degrevat de problema alimentării cu apă şi canalizare şi lucrurile funcţionează din ce în ce mai bine.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218