REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Este oficial! CNI va demara, pentru a patra oară, procedura pentru reabilitarea și consolidarea Cazinoului din Constanța

Este oficial! CNI va demara, pentru a patra oară, procedura pentru reabilitarea și consolidarea Cazinoului din Constanța

Replica API 16 februarie 2019 | 16:34 355

Reabilitarea Cazinoului Constanța, în linie dreaptă! În scurt timp, Compania Națională de Investiții va demara procedura de achiziție privind demararea lucrărilor de reabilitare și restaurare a simbolului Constanței. În cadrul unei ședințe de îndată ce a avut loc vineri, 15 februarie, consilierii locali municipali au aprobat, în unanimitate, proiectul de hotărâre pentru modificarea şi completarea HCL nr. 277/2014 privind predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Compania Naţională de Investiţii „CNI” SA a imobilului-teren şi construcţie „Cazino Constanţa” în vederea consolidării şi restaurării acestuia.

Concret, prin HCL 277/2014, s-a aprobat predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania Națională de Investiții, a imobilului-teren și construcție-Cazino Constanța. Articolul 8 din hotărâre prevede revenirea de drept în patrimoniul municipalității a imobilului dacă în termen de 24 de luni de la data preluării prin protocol de predare primire nu sunt demarate lucrările de consolidare și restaurare. Prin HCL 27/2017, a fost prelungit termenul prevăzut la art 8 însă, ca urmare a modificărilor de ordin legislativ și întârzierilor obiective în procedura de atribuire, CNI SA nu a demarat lucrările.

Trei licitații cu ghinion!

Pentru a se putea finaliza obiectivul de investiții, este necesară modificarea HCL nr 227/2014, ceea ce s-a și întâmplat, în ședința de îndată. ”În ultimii trei ani de zile, Cazinoul a trecut de la extaz la agonie, iar acest proces a fost reiterat de vreo trei ori. După ce, în luna februarie 2015, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici, s-a emis hotărâre de Guvern care a aprobat acești indicatori, s-au alocat sumele necesare din bugetul național către CNI, au avut loc 3 licitații, toate contestate, toate anulate. Întrucât legislația prevede ca, în termen de trei ani de zile, orice documentați tehnico-economică să fie actualizată, am considerat că ne aflăm într-un moment de impas. La finele anului 2017, când instanța anulase cea de-a tria licitație, am considerat că este important să vorbesc cu constănțenii și să-i întreb dacă mergem ami departe cu CNI sau identificăm alte soluții pentru restaurarea Cazinoului. Comunitatea a simțit că acest simbol al orașului nostru are nevoie de implicarea fiecăruia și am avut un număr record de oameni care au răspuns chestionarului și le mulțumesc pentru implicare. Întrucât răspunsul a fost aproape unanim în favoarea continuării cu CNI, am considerat că e important să resetăm puțin competențele”,a excplicat primarul Decebal Făgădău. ”Noi, în calitate de proprietari, ne-am asumat conservarea și punerea în siguranță a Cazinoului, iar CNI a procedat la o licitație în vederea angajării unei companii de specialitate care să actualizeze documentația de avizare a lucrărilor. Ambele procese sunt aproape finalizate. Astăzi, Cazinoul este în siguranță, iarna aceasta nu a mai produs deteriorări, am prelevat toate elementele valoroase și le-am pus în siguranță, mai avem foarte puține lucruri de făcut care necesită atenție specială sau condiții deosebite de lucru. Fac referire la candelabrele ce trebuie demontate cu maximă a tenție pentru a le avea drept martor la replicarea lor și la curățarea jgheaburilor. Acoperișul a fost reparat pentru a opri infiltrațiile, jgheaburile vor fi curățate”, a mai continuat edilul.

Procedura de licitația ar putea fi demarată în luna mai

În concluzie, au fost obținute toate avizele, cu excepția celui de la ministerul Culturii, iar, de îndată ce CNI va proceda la licitație, și municipalitatea va face același lucru, în vederea realizării investiției privind racordarea Cazinoului la utilități, sistematizarea terenului, depunerea în siguranță a talazului și protecția lui, investiții ce au căzut în sarcina municipalității, investiții ce se ridică la suma de 14,5 milioane de lei fără TVA.

Săptămâna viitoarea se va întruni comisia tehnico-economică în cadrul Ministerului Dezvoltării, de asemenea, se va întruni consiliul tehnico-economic inter-ministerial, care însumează specialiști din toate ministerele și instituțiile centrale din România, eveniment la care va participa și Decebal Făgădău, după care, printr-o hotărâre de Guvern, se vor aproba noii indicatori tehnico-economici, iar, în final, se va demara licitației. Un calendar realist arată că procedura de achiziție ar putea fi lansată în luna mai a anului curent. ”Cu documentația completă se purcede la cea de-a patra licitație de începere a lucrărilor. Am mare încredere că echipa de specialiști ce e acordat suport municipalității și CNI, specialiști care vor sprijini pe parcursul întregului proces de evaluare a ofertelor echipa mixtă de proiect. Sper să fie cu noroc!”, a încheiat primarul Constanței.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fagadau cred ca se roaga pentru Cutremurul ala Mare. E singura solutie sa aiba cu adevarat pe cine sa dea vina si sa mai harneasca ceva.Sper sa-l prinda si pe el noaptea, pe frig, pe scarile blocului.
0
0
Vaaaai ma ia cu inima dupa vestea asta buna !
0
0
pai daca nu le iese nimic oilor din primarie in frunte cu prostogau ! doar latrai ,hoti si incompetenti !
4
0
Si de ce au fost anulate licitatiile de catre instanta ???? Nu cumva ati culcat incercat o ciordeala si nu ati reusit ??? Prsotilor
4
0
Sunt alegeri...
5
0
eu pun pariu ca va demara si pentru a 5a oara, si pentru a 6a oara. Si cum de s-a ajuns sa se demareze si a 4a oara? demararile anterioare ce kkat au avut de s-a ajuns la a 4a oara?Nu va mai crede nimeni
8
0
Inlocuiti-l cu o holograma sau un foto-tapet cu imaginea Cazino-ului din zilele lui bune!
6
0
Saracul cazino lo fi blestemat cineva la cate averi a mincat.Cum ma de la revoluti pina acum nu sa gasit nimeni sa puna mina pe fabrica asta de spalat bani dar si de facut bani.
4
0
Noi, constantenii, stim ca nu se va face nimic !!!
6
2
Asta subiect pentru DNA,nu rahaturi.Sa raspunda cei care l-au avut in patrimoniu si in administrare si nu au luat masuri pentru intretinerea lui in buna stare.
6
1
Daramati-l dracului sa scapati de o belea. Nu asteptati sa cada singur. Ce mama naibii , in toata Constanta asta nu exista vointa si putinta pt remedierea acestei probleme. Daca-l dati pe 1 leu lui Murad sigur il aranjeaza cum trebuie. Va cacati pe voi cu CNI , licitatii peste licitatii,studii..... Jenant.
4
3
"Este oficial.Primaria va demara pt a 18 a oara procedura de reabilitare a Cazinoului".... Incompententa crasa si mizerie morala....si pe deaaupra si mitomani ...ma bine il daramati si scapati de o pacoste
7
2

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102