REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Este permisă imunizarea anti-COVID-19 în cazul femeilor gravide?

Este permisă imunizarea anti-COVID-19 în cazul femeilor gravide?

Replica API 29 ianuarie 2021 | 00:00 1011

Gravidele ar trebui să se vaccineze împotriva noului coronavirus sau să aștepte până după naștere? Iată ce spun experții!

Sursă foto: Shutterstock

Campaniile de vaccinare împotriva coronavirusului sunt în plină desfășurare la nivel mondial, inclusiv în România, în încercarea de a opri pandemia de COVID-19 care ne-a schimbat tuturor viețile în ultimul an, scrie doc.ro.

Cu toate acestea, încă mai există întrebări despre ce grupuri de populație ar putea fi vulnerabile în fața vaccinurilor. O astfel de îngrijorare vine din partea femeilor însărcinate și a celor care alăptează. Așadar, ar trebui ca o gravidă să se vaccineze împotriva COVID-19 sau ar trebui să aștepte până după naștere?

Decizia de vaccinare a gravidelor trebuie luată împreună cu medicul

Potrivit Agenției Europene a Medicamentului (EMA), studiile pe animale nu au evidențiat efecte dăunătoare ale vaccinului de la Pfizer/BioNTech în timpul sarcinii.

Însă, datele privind utilizarea acestui vaccin în timpul sarcinii umane sunt extrem de limitate. În ceea ce privește perioada de alăptare, deși nu există studii privind acest aspect, nu este de așteptat să existe vreun risc pentru aceste femei.

Decizia cu privire la utilizarea vaccinului la femeile gravide ar trebui luată în strânsă consultare cu medicul personal, după luarea în considerare a beneficiilor și a riscurilor.

Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor (ACOG) recomandă ca vaccinurile COVID-19 să se administreze și gravidelor care îndeplinesc criteriile de vaccinare. Deși, pe de o parte, datele de siguranță privind utilizarea vaccinurilor COVID-19 în timpul sarcinii nu sunt disponibile în prezent, pe de altă parte nu există nici date care să indice că vaccinurile ar trebui contraindicate. De asemenea, nu există probleme de siguranță generate din studiile de toxicitate asupra dezvoltării și reproducerii pentru vaccinurile de la Pfizer/BioNtech și Moderna.

Și ACOG recomandă, însă, ca gravidele să fie libere să ia propria decizie, după ce se sfătuiesc cu medicul.

Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA subliniază același lucru, și anume că există date limitate despre siguranța vaccinurilor împotriva coronavirusului la femeile însărcinate. Până când nu vor apărea rezultatele din studiile clinice și din alte studii suplimentare, sunt disponibile doar date limitate privind siguranța vaccinurilor COVID-19, inclusiv a vaccinurilor ARNm, administrate în timpul sarcinii.

Există câteva informații extrase din studiile de toxicitate asupra dezvoltării și reproducerii, dar la animale. Nu s-au demonstrat probleme de siguranță la femelele de șobolan cărora li s-a administrat vaccinul de la Moderna înainte sau în timpul sarcinii; studiile privind vaccinul Pfizer-BioNTech sunt în curs de desfășurare.

În prezent, sunt planificate studii la care să participe gravide, iar producătorii de vaccinuri monitorizează constant femeile din studiile clinice care au rămas însărcinate.

Ce se poate face deocamdată, precizează CDC, este ca gravidele să se consulte cu medicul care le îngrijește. Considerentele-cheie pe care pacientele însărcinate le pot discuta cu acesta includ probabilitatea expunerii la SARS-CoV-2 (fiecare gravidă în parte este mai mult sau mai puțin expusă virusului, în funcție de activitățile și de contactele zilnice), riscurile de COVID-19 pentru persoana respectivă și riscurile potențiale pentru făt.

Ce efecte secundare ar putea apărea la gravidele vaccinate împotriva coronavirusului?

Efectele secundare pot apărea după administrarea oricăruia dintre vaccinurile anti-COVID-19 disponibile, mai ales după a doua doză. Nu este de așteptat ca aceste reacții adverse să fie diferite pentru femeile însărcinate decât pentru restul populației: durere la locul înțepăturii, febră, mialgie, artralgie, cefalee, astenie, alergii de tip urticarie.

Gravidele care fac febră după vaccinare pot fi sfătuite de medic să ia acetaminofen (paracetamol). Acest medicament poate fi oferit ca opțiune și pentru femeile însărcinate care se confruntă cu alte simptome post-vaccinare.

Unele persoane au prezentat reacții alergice după primirea vaccinului. CDC recomandă tuturor celor care fac un vaccin anti-COVID-19, inclusiv gravidelor, să discute cu medicul dacă au antecedente de reacții alergice severe (de exemplu, anafilaxie) la orice alt vaccin sau terapie injectabilă (de exemplu, intramuscular, intravenos sau subcutanat).

Despre siguranța vaccinurilor anti-COVID-19 autorizate până în prezent

De reținut este că vaccinurile autorizate până în prezent împotriva COVID-19 nu au fost testate pe femeile însărcinate. Prin urmare, nu există date de siguranță specifice pentru utilizare în timpul sarcinii.

Companiile Pfizer și BioNTech au prezentat date obținute în studiile pe animale despre toxicitatea în timpul dezvoltării și reproducerii, precizând că nu au fost indicate probleme de siguranță și că sunt planificate și studii clinice pe gravide.

Un studiu combinat în ceea ce privește dezvoltarea și toxicitatea reproductivă perinatală/postnatală, realizat cu vaccinul de la Moderna pe șobolani, a fost prezentat în fața Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) în decembrie 2020. Revizuirea FDA a acestui studiu a concluzionat că vaccinul administrat înainte de împerechere și în timpul perioadelor de gestație la doza de 100 µg nu a avut efecte adverse asupra reproducerii, dezvoltării fetale/embrionare sau dezvoltării postnatale.

Pe baza mecanismului de acțiune al acestor vaccinuri și a siguranței și eficacității demonstrate în studiile clinice de fază II și faza III, este de așteptat ca profilul de siguranță și eficacitate al vaccinului pentru gravide să fie similar cu cel observat la alte persoane.

Important de reținut este că vaccinurile ARNm nu sunt vaccinuri cu virusuri vii și nici nu folosesc un adjuvant pentru a le spori eficacitatea. Aceste vaccinuri nu intră în nucleul celulelor și nu modifică ADN-ul uman la primitorii vaccinului. Ca urmare, vaccinurile ARNm nu pot provoca modificări genetice.

Durerea la locul injectării și evenimentele sistemice sunt frecvente; de exemplu febra, durerile musculare, durerile articulare, durerile de cap, oboseala și alte simptome pot fi prezente după fiecare vaccinare, în special după a doua doză de vaccin. Aceste reacții adverse sunt o parte normală a reacției organismului la vaccin, care dezvoltă anticorpi pentru a oferi protecție împotriva bolii COVID-19.

Experții spun că femeile însărcinate trebuie susținute în decizia pe care o iau, indiferent dacă hotărăsc să se vaccineze în timpul sarcinii sau să aștepte până după naștere. Dacă decid să aștepte, este nevoie ca acestea să respecte în continuare măsurile împotriva infectării cu noul coronavirus: să poarte mască de protecție, să evite pe cât posibil aglomerațiile și să se spele frecvent pe mâini cu apă și săpun pentru minim 20 de secunde sau să utilizeze un gel dezinfectant cu 70% alcool, cum este, de exemplu Guard X.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614