REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Este plasmă bogată în trombocite de ajutor în artroză?

Este plasmă bogată în trombocite de ajutor în artroză?

Replica API 20 octombrie 2021 | 00:00 467

Injecțiile cu plasmă bogată în trombocite (PRP sau Platelet-Rich Plasmă) sunt indicate pacienților cu gonartroza. Au existat controverse cu privire la preparatele injectabile cu plasmă bogată în trombocite, dar studiile recente au arătat că acest preparat ar putea încetini progresia artrozei la nivelul genunchiului, scrie doc.ro.

Multe întrebări apar atunci când se discuta despre acest tratament PRP:

• Durerea datorată gonartrozei este ameliorată de injecțiile cu plasmă bogată în trombocite?

• Ar putea acestea să amelioreze calitatea vieții pacientului?

• Ar putea acestea să încetinească progresia artrozei?

Injecțiile cu plasmă bogată în trombocite

Ele reprezintă un tratament care poate fi aplicat pacienților cu artroză, dar este folosit și pentru alte afecțiuni: tendinite, tendinoze, bursite, sinovite cronice. Această procedura presupune prelevarea unei probe de sânge de la pacient și are avantajul major că folosește propriul material al pacientului.

Sângele integral este format din componente celulare (eritrocite, leucocite, trombocite) suspendate în plasmă. Cea mai mare parte a componentelor celulare este reprezentată de eritrocite (celule sau globule roșii) și restul este alcătuit dintr-un procent mai mic de leucocite (componente ale sistemului imunitar) și de trombocite (parte integrantă a cascadei coagulării). Plasmă reprezintă aproximativ 55% din volumul sângelui integral și conține, printre altele, factori de creștere, factori ai coagulării, imunoglobuline, etc. Trombocitele (sau plachetele sanguine) sunt cruciale pentru repararea țesuturilor și remodelarea vasculară.

Cum se realizează injectarea și ce efecte are

Apoi proba de sânge centrifugat se injectează intraarticular pacientului, iar trombocitele activate vor elibera substanțe chimice care stimulează alte celule care vor migra în zona afectată. Acele celule migrate și substanțele chimice eliberate de trombocite pot diminua inflamația și pot stimula regenerarea și vindecarea țesutului afectat. Procedura durează aproximativ 30 minute, nu necesită restricții sau măsuri speciale.

Toate studiile au raportat îmbunătățiri pe termen scurt în funcția articulară și ameliorarea scorurilor durerii. Totuși, acest efect nu a părut să fie menținut pe o perioada lungă de timp. Procedura este sigură, singurul eveniment advers raportat a fost durerea pe termen scurt după injectare, datorită inflamației.

În concluzie, injecțiile cu plasmă bogată în trombocite ar putea încetini progresia artrozei și ar putea reduce degradarea cartilajului articular. De asemenea, acestea îmbunătățesc calitatea vieții pacientului și ar putea permite amânarea tratamentului chirurgical.

Eficacitatea injecțiilor

Plasmă îmbogățită cu trombocite a fost folosită încă din 1987 în intervențiile chirurgicale pentru a încuraja regenerarea celulelor și din ce în ce mai multe dovezi științifice arată că această metodă este un tratament viabil pentru tendinoza. Până nu demult, experții au făcut cercetări și au dezbătut dacă injecțiile cu plasmă îmbogățită cu trombocite sunt sau nu un tratament eficient pentru artroză (cum mai este numită osteoartrita).

Plasmă bogată în trombocite reprezintă un concentrat de factori de creștere din sângele autolog (adică sânge luat de la pacient), despre care s-a arătat că oferă o oarecare ameliorare a simptomelor în formele timpurii de artroză la genunchi. Un studiu recent, din 2018, a recrutat mai mulți pacienți din Irlanda, care prezentau simptome ale gonartrozei. Toți participanții au primit trei injecții cu plasmă îmbogățită cu trombocite, la distanță de 4 săptămâni.

Pacienții au fost evaluați atât înainte, cât și după terapie (timp de 4 luni). Cercetătorii au observat că pacienții au raportat la final modificări în ceea ce privește scorurile durerii. La 2 pacienți, durerea s-a disipat complet. În plus, s-a demonstrat o îmbunătățire și în ceea ce privește satisfacția pacienților și prognosticul acestora.

Cercetătorii au tras concluzia că terapia cu plasmă îmbogățită cu trombocite este o intervenție simplă și minim-invazivă, care este ușor de administrat în cazul pacienților, pentru a trata gonartroza.

Cum sunt folosite injecțiile cu plasmă bogată în trombocite pentru a trata gonartroza?

În cadrul acestui tratament, medicul tău ia o mostră de sânge și o pune într-un aparat numit centrifugă de laborator, pentru a separă plasmă din sânge de trombocite. Când este injectată în articulație, această compoziție extrem de concentrată conține substanțe care ar putea încuraja vindecarea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367