REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Este siropul de arțar un îndulcitor atât de sănătos pe cât se zvonește?

Este siropul de arțar un îndulcitor atât de sănătos pe cât se zvonește?

Replica API 18 iulie 2020 | 00:00 1240

Siropul de arțar, originar din Canada, a devenit din ce în ce mai popular și în România, mai ales printre adepții unui stil de viață sănătos, care îl folosesc pentru a îndulci diferite preparate.

Acest îndulcitor natural conține peste 24 de antioxidanți care ajută organismul în lupta contra radicalilor liberi, însă este bogat și în minerale precum zincul și manganul, menținând inima sănătoasă și întărind sistemul imunitar, scrie doc.ro.

Spre deosebire de zahăr și de alți îndulcitori rafinați care nu conțîn nicio substanță nutritivă, siropul de arțar vine la pachet cu nutrienți importanți și, dacă este folosit în cantități moderate, are o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră.

Valori nutriționale sirop de arțar

Calciu: 7% din doză zilnică recomandată

Potasiu: 6% din doză zilnică recomandată

Fier: 7% din doză zilnică recomandată

Zinc: 28% din doză zilnică recomandată

Mangan: 165% din doză zilnică recomandată

Beneficii sirop de arțar

Acțiune antiinflamatoare – Potrivit studiilor făcute în domeniu, siropul de arțar este bogat în antioxidanți sub formă de compuși fenolici, care sunt eficienți în combaterea radicalilor liberi care determina apariția unor boli precum diabetul sau chiar cancerul.

Pont: Cu cât siropul de arțar este mai închis la culoare, cu atât este mai bogat în antioxidanți.

Lupta cu inflamația – Tot datorită conținutului bogat în antioxidanți, siropul de arțar reduce inflamația, prevenind și ajutând la tratarea unor afecțiuni precum artrită, sindromul de colon iritabil ori chiar bolile de inima. Compușii chimici din siropul de arțar reduc și stresul oxidativ, care slăbește sistemul imunitar și accelerează procesul de îmbătrânire.

Întărește sistemul imunitar – Studiile făcute în domeniu au dovedit că zincul și manganul întăresc sistemul imunitar, așa că siropul de arțar consumat în cantități moderate fortifică imunitatea.

Benefic pentru sistemul reproducător masculin – Mineralele din siropul de arțar contribuie și la menținerea sănătății aparatului reproducător al bărbaților. Deficitul de minerale provoacă apariția cancerului de prostată, așa că trebuie prevenit.

Menține pielea sănătoasă și frumoasă – La fel că și mierea, siropul de arțar reduce inflamația de la nivelul pielii, dar și hidratează pielea foarte uscată. Combină siropul de arțar cu iaurt sau fulgi de ovăz și folosește masca obținută aplicată pe tenul curat, pentru rezultate vizibile imediat.

Alternativă sănătoasă pentru zahăr – Zahărul și chiar și îndulcitorii artificiali fără calorii cauzează diverse probleme de sănătate precum obezitatea, oboseală, anxietatea, depresia ori dificultățile de concentrare. Siropul de arțar este o alternativă sănătoasă pentru acești îndulcitori.

Cum să consumi sirop de arțar

Pe post de îndulcitor în cafea, ceai, prăjituri.

Pe post de topping pentru clătite, așa cum îl consumă americanii.

Pe pâinea prăjită, în loc de miere.

În fulgii de ovăz, pentru un plus de savoare.

În iaurt grecesc simplu sau chiar cu fructe de pădure.

Pe post de glazură pentru preparatele dulci.

Pe post de topping pentru popcorn.

Pe post de sos pentru legumele sotate.

Pe post de sos pentru preparatele chinezești.

În supele-creme dulci, precum cea de dovleac.

Pe post de sos pentru friptură.

Pe post de dressing pentru salată, amestecat cu zeamă de lămâie și condimente.

Pe post de topping pentru înghețată de casă.

Nu trebuie consumat în exces!

În ciuda beneficiilor pe care le are, se recomandă că siropul de arțar să fie consumat cu moderație. Experții spun că, deși siropul de arțar asigura o cantitate decentă din anumite minerale (zinc și mangan), nu trebuie să uităm că are un conținut bogat de zahăr.

Siropul de arțar este alcătuit în proporție de aproape două treimi din sucroza, iar în 80 ml de sirop de arțar sunt înglobate aproape 60 de grame de zahăr.

Consumat în exces, zahărul poate fi cauza principala a celor mai mari probleme de sănătate, cum sunt obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.

Ce arată studiile despre siropul de arțar

Dacă ai nevoie de un motiv în plus de a renunța la zahăr și de a-l înlocui cu o variantă mai sănătoasă, reține că din punct de vedere nutrițional, siropul de arțar este impresionant când este vorba despre antioxidanții care îți oferă protecție împotriva numeroaselor boli. De fapt, un studiu* din jurnalul medical Pharmaceutical Biology a scos la iveală că siropul pur de arțar conține până la 24 de antioxidanți diferiți.

Potrivit studiilor care au comparat conținutul total de antioxidanți al îndulcitorilor naturali și cel al produselor pe bază de zahăr rafinat (cum ar fi zahărul alb sau siropul de porumb), există diferențe substanțiale între produsele diferite care au fost analizate.

Zahărul rafinat, siropul de porumb și siropul de agave au o activitate minimă a antioxidanților, pe când alte studii au arătat că siropul de arțar, zahărul brun și mierea au o capacitate antioxidantă mai pronunțată.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
zaharul brun e tot zahar,adica zero calitati!mierea,siropul artar,ok!
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614